„Cholesterol je tuková látka pre ľudský organizmus nevyhnutná. Je súčasťou každej bunky ľudského tela, slúži na tvorbu niektorých hormónov, vitamínu D a žlčových kyselín. Preto organizmus nemôže závisieť od jeho prísunu potravou - musí mať vybudovaný vlastný mechanizmus na jeho tvorbu,“ vraví doktorka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.
Čo je HDL a LDL?
Väčšina cholesterolu v ľudskom tele sa viaže v bunkách, len veľmi malý podiel cirkuluje v krvi. „Z hľadiska možného vývoja aterosklerózy a ďalšieho srdcového ochorenia alebo cievnej mozgovej príhody je významná práve táto hladina cirkulujúceho cholesterolu v krvi.
Pre posúdenie rizika aterosklerózy treba poznať predovšetkým vzájomný pomer ‚zlého‘ a ‚dobrého‘ cholesterolu,“ vraví Jurkovičová.
Pretože ide o látku nerozpustnú vo vode, cholesterol v krvi môže cirkulovať naviazaný na transportné častice, zložité bielkovinové komplexy - lipoproteíny. Cholesterol naviazaný na lipoproteíny s vysokou hustotou - HDL (high-density lipoproteins) sa nazýva aj „dobrý" cholesterol.
Tvorí približne štvrtinu až tretinu celkového cholesterolu. „Častice HDL cholesterol vlastne upratujú alebo ho vychytávajú z krvi, a prenášajú do pečene, kde sa ďalej spracováva, a tým znižujú riziko vývoja aterosklerózy,“ vraví lekárka.