Oplatí sa vymeniť olivový olej za kokosový olej?

Úspech olejov stojí a padá na marketingu. Zázračné účinky nemá žiaden.

Najprv boli zázračné olivy, teraz kokosový orech.Najprv boli zázračné olivy, teraz kokosový orech.(Zdroj: Pixabay)

Z regálov s kozmetikou sa presunul do kuchyne. Slovenské gazdinky mu podľahli a mnohé by boli schopné odprisahať, že aj vyprážané rezne sú vďaka nemu liečivé.

Ľudia sa o kokosový olej čoraz viac zaujímajú, marketéri ho zas s obľubou nazývajú „tým najzdravším čo môže planéta ponúknuť“. Oprávnene?

Kokosový olej mal prvé obdobie slávy v 80. rokoch a dnes zažíva návrat. Móda existuje aj v svete stravovania. Kokosovému oleju sa pripisujú výnimočnékulinárskekvality aj kozmetické a ozdravujúce účinky.

Na webe sa dočítate, že priaznivo pôsobí na zuby a ďasná, pomáha chudnutiu a pri prevencii srdcových chorôb, cukrovky, artritídy, zoznam sa zdá byť nekonečný. V niektorých prípadoch sa dokonca spomína aj liečenie HIV.

Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána

Odbyt výrazne stúpa

Predaju sa darí aj na Slovensku, no marketingový efekt vidno najmä na americkom trhu, ktorý má tendenciu podĺahnúť takzvaným superjedlám

Dáta analytickej spoločnosti SPINS, ktorá okrem iného sleduje trhové výsledky prírodného či organického priemyslu ukázali, že predaj kokosového oleja iba v Amerike stúpol od roku 2014 v priebehu roka o 30 percent na úroveň 239 miliónov dolárov.

Podobný scenár mal predaj vo Veľkej Británii, trh s kokosovým olejom sa za posledné tri roky medziročne zakaždým zdvojnásoboval.

V septembri tohto roku vydal reťažec prémiových potravín Whole Foods vo svojom magazíne správu, v ktorom kokosový olej nazval „miláčikom kulinárskych, kozmetických a športových kruhov“.

Prečítajte si tiež: Polovicu zdravého obeda má tvoriť zelenina

Lokálne špeciality

Vedci sú k magickým záverom výživových „expertov“ skeptickí, aj preto, že dlhodobé štúdie častej konzumácie kokosového oleja zatiaľ neexistujú.

Laurence Eyres, vedúci tímu špecialistov na oleje a tuky na Novozélandskom Chemickom Inštitúte preskúmal 21 štúdií, ktoré sa doposiaľ zaoberali konzumáciou kokosového oleja.

Dospel síce k záveru, že konzumácia kokosu môže zamedziť rozvoju kardiovaskulárnych ochorení, no tieto poznatky nemožno automaticky vztiahnuť aj na západnú civilizáciu.

Promlém je, že výskumy prebehli na populáciách s výrazne odlišným životným štýlom. Ich zdravotný stav preto ovplyvňuje omnoho viac premenných, než je iba spotreba kokosu či kokosového oleja.

Status superpotraviny pre kokos nepotvrdzuje ani výskum na obyvateľoch Srí Lanky, kde je v gastronómii kokosový olej jednoznačne dominantným tukom. Tuky síce tvoria iba štvrtinu ich energetického príjmu, no úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia prekonáva aj západný svet.

Pre každého funguje niečo iné. Aktívny človek, ktorý jedáva ryby a ryžu môže pocítiť výhody kokosového oleja. Nemusí to však platiť pre jedáka rezňov s majonézovým šalátom.

Prečítajte si tiež: Mýty o cholesterole, je dobrý a zlý

Dobré a zlé tuky v kokosovom oleji

Kokosový olej z 90 percent pozostáva z nasýtených tukov. Podiel je vyšší než v prípade masla, ktoré nasýtené tuky tvoria na 60 percent a prekonáva aj 40 percent v prípade hovädzieho tuku a sádla.

Práve vďaka vyššiemu množstvu nasýtených tukov si udržia tuhšiu konzistenciu aj pri izbovej teplote. Pre porovnanie, v olivovom oleji ich je iba 14 percent.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že nie je dobré, ak strava obsahuje priveľa nasýtených tukov.

„Zvyšuje hladinu takzvaného zlého LDL cholesterolu, ktorý zväčšuje riziko srdcových ochorení. Preto by sa mohlo zdať zdalo, že kokosový olej srdcu nemôže neprospievať,“ vysvetľuje harvardský výskumník Walter C. Willett pre tamojší univerzitný žurnál.

Na druhej strane však podporuje „dobrý“ HDL cholesterol. Tuky v strave, či už sú nasýtené alebo nenasýtené, zvyšujú jeho hladiny a kokosový olej je v tom obzvlášť účinný. Podľa všetkého na nárast hladiny dobého cholesterolu vplýva kyselina laurová, ktorú olej obsahuje.

Prečítajte si tiež: Vedou overené spôsoby ako sa zbaviť pivného brucha

Olivového oleja sa nevzdávajte

Rastlinné oleje nemožno vnímať iba ako tuky, keďže obsahujú množstvo antioxidantov a ďalších látok. Ich celkové účinky na zdravie preto nemožno predpovedať iba zmenami v hladinách „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu.

Ďalšou domnelou výhodou kokosového oleja má byť to, že obsahuje mastné kyseliny so stredným reťazcom (MCT), ktoré sa v tele absorbujú a metabolizujú účinnejšie než iné tuky.

Podľa odborníkov však výsledky výskumov MCT nemožno automaticky prenášať aj na kokosový olej. V tele sa totiž kyselina laurová správa odlišne než v laboratóriu.

Rovnako preto nemožno tvrdiť, že ak kokosový olej v petryho miske dokáže odstrániť rakovinové bunky v hrubom čreve, bude tomu tak aj v živom organizme.

„MCT majú s kokosovým olejom spoločné asi toľko ako krieda so syrom,“ hovorí pre britský Independent Laurence Eyres,

Eyres preto dokonca tvrdí, že by bol zlý, možno dokonca nebezpečný, nápad úplne sa vzdať extra panenského olivového oleja v prospech kokosového.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  4. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  2. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  3. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  4. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  5. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  6. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  8. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  9. Investment Advisory Guide for Slovakia
  10. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 27 380
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 21 972
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 20 568
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 14 643
  5. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 13 408
  6. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 11 760
  7. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 10 149
  8. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 8 597
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 7 140
  10. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 6 980