SME
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Oplatí sa vymeniť olivový olej za kokosový olej?

Úspech olejov stojí a padá na marketingu. Zázračné účinky nemá žiaden.

Najprv boli zázračné olivy, teraz kokosový orech.Najprv boli zázračné olivy, teraz kokosový orech. (Zdroj: Pixabay)

Z regálov s kozmetikou sa presunul do kuchyne. Slovenské gazdinky mu podľahli a mnohé by boli schopné odprisahať, že aj vyprážané rezne sú vďaka nemu liečivé.

Ľudia sa o kokosový olej čoraz viac zaujímajú, marketéri ho zas s obľubou nazývajú „tým najzdravším čo môže planéta ponúknuť“. Oprávnene?

Kokosový olej mal prvé obdobie slávy v 80. rokoch a dnes zažíva návrat. Móda existuje aj v svete stravovania. Kokosovému oleju sa pripisujú výnimočnékulinárskekvality aj kozmetické a ozdravujúce účinky.

Na webe sa dočítate, že priaznivo pôsobí na zuby a ďasná, pomáha chudnutiu a pri prevencii srdcových chorôb, cukrovky, artritídy, zoznam sa zdá byť nekonečný. V niektorých prípadoch sa dokonca spomína aj liečenie HIV.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána Čítajte 

Odbyt výrazne stúpa

Predaju sa darí aj na Slovensku, no marketingový efekt vidno najmä na americkom trhu, ktorý má tendenciu podĺahnúť takzvaným superjedlám

Dáta analytickej spoločnosti SPINS, ktorá okrem iného sleduje trhové výsledky prírodného či organického priemyslu ukázali, že predaj kokosového oleja iba v Amerike stúpol od roku 2014 v priebehu roka o 30 percent na úroveň 239 miliónov dolárov.

Podobný scenár mal predaj vo Veľkej Británii, trh s kokosovým olejom sa za posledné tri roky medziročne zakaždým zdvojnásoboval.

V septembri tohto roku vydal reťažec prémiových potravín Whole Foods vo svojom magazíne správu, v ktorom kokosový olej nazval „miláčikom kulinárskych, kozmetických a športových kruhov“.

Prečítajte si tiež: Polovicu zdravého obeda má tvoriť zelenina Čítajte 

Lokálne špeciality

Vedci sú k magickým záverom výživových „expertov“ skeptickí, aj preto, že dlhodobé štúdie častej konzumácie kokosového oleja zatiaľ neexistujú.

Skryť Vypnúť reklamu

Laurence Eyres, vedúci tímu špecialistov na oleje a tuky na Novozélandskom Chemickom Inštitúte preskúmal 21 štúdií, ktoré sa doposiaľ zaoberali konzumáciou kokosového oleja.

Dospel síce k záveru, že konzumácia kokosu môže zamedziť rozvoju kardiovaskulárnych ochorení, no tieto poznatky nemožno automaticky vztiahnuť aj na západnú civilizáciu.

Promlém je, že výskumy prebehli na populáciách s výrazne odlišným životným štýlom. Ich zdravotný stav preto ovplyvňuje omnoho viac premenných, než je iba spotreba kokosu či kokosového oleja.

Status superpotraviny pre kokos nepotvrdzuje ani výskum na obyvateľoch Srí Lanky, kde je v gastronómii kokosový olej jednoznačne dominantným tukom. Tuky síce tvoria iba štvrtinu ich energetického príjmu, no úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia prekonáva aj západný svet.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre každého funguje niečo iné. Aktívny človek, ktorý jedáva ryby a ryžu môže pocítiť výhody kokosového oleja. Nemusí to však platiť pre jedáka rezňov s majonézovým šalátom.

Prečítajte si tiež: Mýty o cholesterole, je dobrý a zlý Čítajte 

Dobré a zlé tuky v kokosovom oleji

Kokosový olej z 90 percent pozostáva z nasýtených tukov. Podiel je vyšší než v prípade masla, ktoré nasýtené tuky tvoria na 60 percent a prekonáva aj 40 percent v prípade hovädzieho tuku a sádla.

Práve vďaka vyššiemu množstvu nasýtených tukov si udržia tuhšiu konzistenciu aj pri izbovej teplote. Pre porovnanie, v olivovom oleji ich je iba 14 percent.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že nie je dobré, ak strava obsahuje priveľa nasýtených tukov.

„Zvyšuje hladinu takzvaného zlého LDL cholesterolu, ktorý zväčšuje riziko srdcových ochorení. Preto by sa mohlo zdať zdalo, že kokosový olej srdcu nemôže neprospievať,“ vysvetľuje harvardský výskumník Walter C. Willett pre tamojší univerzitný žurnál.

Na druhej strane však podporuje „dobrý“ HDL cholesterol. Tuky v strave, či už sú nasýtené alebo nenasýtené, zvyšujú jeho hladiny a kokosový olej je v tom obzvlášť účinný. Podľa všetkého na nárast hladiny dobého cholesterolu vplýva kyselina laurová, ktorú olej obsahuje.

Prečítajte si tiež: Vedou overené spôsoby ako sa zbaviť pivného brucha Čítajte 

Olivového oleja sa nevzdávajte

Rastlinné oleje nemožno vnímať iba ako tuky, keďže obsahujú množstvo antioxidantov a ďalších látok. Ich celkové účinky na zdravie preto nemožno predpovedať iba zmenami v hladinách „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu.

Ďalšou domnelou výhodou kokosového oleja má byť to, že obsahuje mastné kyseliny so stredným reťazcom (MCT), ktoré sa v tele absorbujú a metabolizujú účinnejšie než iné tuky.

Podľa odborníkov však výsledky výskumov MCT nemožno automaticky prenášať aj na kokosový olej. V tele sa totiž kyselina laurová správa odlišne než v laboratóriu.

Rovnako preto nemožno tvrdiť, že ak kokosový olej v petryho miske dokáže odstrániť rakovinové bunky v hrubom čreve, bude tomu tak aj v živom organizme.

„MCT majú s kokosovým olejom spoločné asi toľko ako krieda so syrom,“ hovorí pre britský Independent Laurence Eyres,

Eyres preto dokonca tvrdí, že by bol zlý, možno dokonca nebezpečný, nápad úplne sa vzdať extra panenského olivového oleja v prospech kokosového.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 258
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 172
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 901
  4. Po Slovensku na motorke 6 573
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 182
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 812
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 740
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 310
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 372
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 752
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


17. jún
Tréner Štefan Tarkovič.

Slováci stále môžu postúpiť.


Juraj Berzedi 19 h
Mária Vargová a Andrej Poracký

Ak sa staráme o obeť, musíme sa starať aj o páchateľa.


18. jún
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu máva svojim podporovateľom po zverejnení prvých odhadov v predčasných parlamentných voľbách v Izraeli v centrále jeho strany Jednota (Likud) v  Jeruzaleme v utorok 23. marca 2021.

Proti dlhoročnému premiérovi sa spojili všetci. Krajina však dlho ponesie jeho odkaz.


15. jún