Nadbytočný tuk na bruchu odstráni hlavne vyvážená strava. Lokálne cviky nezaberú, ideálny je aerobik
Nadváha nemusí nevyhnutne signalizovať zlý zdravotný stav. Mnoho ľudí s vyššou hmotnosťou je v dobrej kondícii a naopak, časť ľudí s adekvátnou váhou trpí metabolickými poruchami, ktoré sa spájajú s obezitou. Zdravotné systémy spojené s obezitou závisia aj od toho, v ktorej časti tela sa tuk hromadí.
Zatiaľ čo tuk rozložený pod kožou na celom tele je skôr kozmetickým než zdravotným problémom, v prípade úložísk v okolí brušnej dutiny sú dôsledky vážnejšie. Zbaviť sa prebytočného tuku na bruchu by sa preto mali snažiť aj tí, ktorých nadváha inak príliš netrápi.
Takzvanú abdominálnu obezitu, ktorá vzniká hromadením tuku v oblasti brucha možno zistiť jednoduchým meraním obvodu pásu. V prípade europoidného typu človeka by ženy mali zasiahnuť ak si namerajú viac než 88 centimetrov, v prípade mužov je hranica posunutá na 102 centimetrov.
Zhadzovať tuk z oblasti pásu nie je jednoduché, no existujú vedecky overené stratégie. Nasledujúce postupy sa preukázali byť účinné práve v zameraní na brušný tuk.
Nejedzte cukor a vyhýbajte sa sladeným nápojom
Pridaný cukor je extrémne nezdravý, jeho škodlivý účinok na metabolizmus potvrdili viaceré štúdie. Cukor sa skladá z glukózy a fruktózy, pričom fruktózu telo dokáže v akomkoľvek významnejšom množstve spracovať jedine v pečeni.
Pri konzumácii väčšieho množstva rafinovaného cukru sa pečeň zaplaví fruktózou, ktorú celú premení na tuk. Viaceré štúdie preto preukázali, že prebytočný cukor v strave môže viesť ku hromadeniu tuku v bruchu.
Niektorí odborníci veria, že ide o hlavný mechanizmus škodlivých účinkov cukru na zdravotný stav. Zvyšuje množstvo tuku na bruchu a v pečeni, čo vedie k odolnosti voči inzulínu čo môže spôsobiť viaceré závažné ochorenia, napríklad cukrovku 2. typu.
Tekutý cukor je v tomto kontexte ešte horší. Tekuté kalórie mozog vníma inak, ako kalórie prijímané v hmote a dovolí ich telu prijať viac. V prípade detí štúdie ukázali, že denné popíjanie sladených nápojov zvyšuje šancu obezity až o 60 percent.
Vo svetle týchto argumentov stojí za zváženie obmedziť príjem cukru a úplne vynechať sladené nápoje ako džúsy, energetické nápoje, sladenú kávu a čaj. Ovocie má výnimku, pretože vláknina v ňom vyvažuje negatívny efekt fruktózy.
Pozor si treba dať aj pri potravinách, ktoré sú marketingovo označené ako zdravé. Celú pravdu ukážu až údaje na etikete. Mnoho z nich sa zdravo iba tvári a v skutočnosti sú nabité cukrom.
Jedenásť vedou overených spôsobov, ako schudnúťČítajte
Najlepšou dlhodobou stratégiou sú bielkoviny
Bielkoviny sú pri chudnutí najdôležitejšou zložkou stravy. Dokážu zredukovať chúťky na maškrtenie až o 60 percent, podporiť metabolizmus a znížiť denný príjem energie až o 441 kalórií.
Množstvo a kvalita spotrebovaných bielkovín je nepriamo úmerná tuku na bruchu. Ľudia, ktorí jedli viac a kvalitnejších proteínov mali oveľa menej brušného tuku.
Štúdia z Dánska v tomto smere vyzdvihla najmä kvalitné zvieracie bielkoviny. Podľa zistení vedcov takýto typ stravy výrazne znížil riziko hromadenia tuku na bruchu v období piatich rokov. Pozitívny efekt pripísali aj ovociu a zelenine, zle dopadli rastlinné oleje a priemyselné cukry.
Vhodný podiel bielkovín v strave by malo byť 25 až 30 percent z celkového príjmu kalórií. Dosiahnuť ho môžete napríklad jedením zdravo pripravených vajec, rýb, morských plodov, mäsa a mliečnych produktov.
Obmedzte príjem sacharidov
So zníženým príjmom sacharidov klesá aj apetít a váha človeka. Viac než dvadsiatka štúdií dospela k záveru, že diéty na princípe obmedzenia príjmu sacharidov sú pri chudnutí efektívnejšie než tie, ktoré obmedzujú tuky.
Výsledky pri nízko sacharidovej diéte ukážu značný rozdiel vo váhe už po prvých dňoch. Tuk pritom mizne najmä z oblasti brucha, okolia vnútorných orgánov a pečene.
Čo je naozaj nezdravé? Tuky alebo sacharidyČítajte
Pomôžu jedlá bohaté na vlákninu
Vláknina v rastlinách je pre ľudí ťažko stráviteľná a telom prejde v prakticky neporušenom stave. Viaže na seba vodu a vytvára hustú pastu, ktorá výrazne spomaľuje prúdenie jedla cez žalúdok a črevá, pričom spomaľuje trávenie a vstrebávanie živín.
Výsledkom je pocit sýtosti a znížený apetít. Zvýšenie dávky vlákniny len o 14 gramov denne vedci spojili s desaťpercentným znížením príjmu kalórií a stratou váhy o dva kilogramy v priebehu štyroch mesiacov.
Na oblasť brucha a podkožný tuk zaberá najmä takzvaná rozpustná vláknina, ktorá sa nachádza v strukovinách, semenách ľanu, ovsi, žite, jačmeni, jablkách, banánoch, bobuľovitom ovocí, v brokolici a koreňovej zelenine.
"Brušáky" samy o sebe nepostačia
Stratiť tuk iba na vybranom mieste tela je cvičením nemožné. Treba si uvedomiť, že tomu nepomôžu ani nekonečné série brušákov (skracovačiek).
Lokálne cviky je pri snahe o zhodenie brucha lepšie nahradiť aerobikom, kráčaním, behom či plávaním. Pohyb pomôže vytvoriť energetickú rovnováhu, no stále je potrebné vydať viac kalórií než prijať.
Napríklad na spálenie troch pív treba odbehnúť päť kilometrov po rovine, polhodinu rýchlo plávať, hodinu cvičiť jógu alebo cvičiť trištvrte hodiny aerobik v strednom tempe.
Na spálenie menšieho bravčového rezňa alebo tabuľky čokolády je zas potrebné utekať šesť kilometrov v kopcovitom teréne.
Cvičenie tiež zabráni tomu, aby sa tuk po čase vrátil na problémové partie, znižuje hladinu cukru v krvi a bráni vzniku metabolických porúch spojených s obezitou.