SME
chevron-downchevron-up
Ak chcete prispievať do diskusie, musíte byť prihlásený predplatiteľ.
Prihlásiť sa
14 príspevkov

  • Milan1
    Dosť ma prekvapuje neznalosť z tejto vety "Napríklad aspartám sa pri trávení mení na formaldehyd, ktorý je známym karcinogénom."
    Nie, aspartam sa pri trávení rozklada na dve v princípe neškodné aminokyseliny a metanol, ale metanol, hoci je to prudký jed je v miligramových množstvach vzhĺadom na vysokú sladivosť aspartamu, a viac ako z litra Coly light ho vznikne napr z jablka, ktoré tiež utilizuje cez metanol. Už ako sa ďalej sprava metanol v organizme a či sa dostane na drahu degradacie k formaldehydu a v akom množstve zavisí od ďalších podmienok - v akom prostredí pH je a čo k tomu dopomáha. Štúdia, ktorá by to kvantifikovala uvedená v članku nebola, teda neviem na akom zaklade je tam jednoznačné tvrdenie že aspartam sa pri trávení mení na formaldehyd.
  • 605318
    Do chemie sa nebudem pustat, ani posudzovat ci studia ked predavkujem potkana aspartamom a on dostane rakovinu je prevoditelna na ludi.

    Je tu este jedna rovina. V sucasnosti zapadny aj rozvojovy svet zazivaju epidemiu obezity, ktora sama o sebe zvysuje pravdepodobnost na vznik asi 9 druhov rakoviny, k tomu dalsie ochorenia ako napr.diabetes, ci uz metabolicke alebo pohyboveho aparatu.

    Preto by mozno stalo za uvahu, ze si radsej dam sladidlo a znizim sancu ze budem obezny so vsetkymi dopadmi, ktore to uz dokazatelne ma a radsej budem riskovat nejaku, zatial vyzerajuc nevelku/neurcitu sancu na rakovinu v moznej buducnosti.
  • 1089933
    ja používam xylitol a erytritol, do caju ale aj do pecenia, kde aspon polovicu cukru nahradim sladidlom a casto pouzivam kokosovy cukor, ktory je vraj trochu zdravsi ako biely.
    • Milan1
      Asi tak, erytritol by mal byť v pohode aj z energetického hľadislka, xylitol už až tak nie a navyše xylitol (E 967) má pri príjme nad 50 g za deň laxatívny účinok. Ale toľko ho zjesť za deń ak to navyše kombinuješ s inými sa asi ani nedá...
      • 1706845
        Prémium
        V jednej ordinácii mali plagát, na ktorej boli vysvetlené tieto cukry a alkoholy sladiacie miesto cukru.

        Tolerancia sorbitolu a ostatných -olov je hlavne genetická....ak vám na zápchu vždy pomohli slivky - máte slabú toleranciu....všetky kôstkoviny sú plné sorbitolu...to isté jablkový a hruškový džús - samý sorbitol.
        V druhom rade ide o dávku. A potom aj o ostatné veci, ktoré spolu s tým zjete a vypijete.

        Vlastná skúsenosť...umelé sladidlá treba jesť ako štipľavé jedlá - telo postupne zvykať a trénovať, nieže vymeniť sacharózu za -oly zo dňa na deň a urobiť telu šok. A vedieť, kedy je dosť. To je problém dnešnej doby - nechceme vedieť, kedy je dosť, chceme -poručiť vetru daždu a vlastným črevám- .

        A to, že pre potkany je aspartam jedovatý...no jo, a pre psov čokoláda a hrozno. A pre mačky čokoláda a cibuľa. Preto sa nemajú vytrhávať informácie z kontextu. Preto jedna štúdia nestačí.


  • alter
    Prémium
    Nevidel som nikdy nikde , zaslepenu ,randomizoanu kontrolnu studiu , ktora by preukazala spojitost medzi umelymi sladilami a zvsenim rakovimny, cukrovky etc..Vsetky studie co boli , boli u potkanov a aj tie dostavali take mnozstva sucralozy, ze by clovek musel vypit 20l coly denne aby to dosiahol. K tejto studii , par poznamok. Zvysenie rizika rakoviny je relativne nie absolutne teda, podla nej sa bavime o zvyseni rizika pri tych co piju z 4,5% na 5% (napr. ), nie je to tak ze o 20%, preto treba rozlisovat relativne a absolutne riziko. Dalej v skupine pijanov sucralosy etc. je signifikantne viac fajciarov takze je diskutabilne ci prave toto nie je dovodom zvysenia relativneho rizika. Velmi dobry review spravil Layne Norton mozete si pozriet https://www.youtube.com/watch?v=_jApmdZ68PM.

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 336
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 355
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 099
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 470
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 316
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 057
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 948
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 480