Mali by ste sa definitívne vzdať červeného mäsa?

Celosvetová spotreba mäsa klesá, prišlo o svoju reputáciu.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: TASR/AP)

Červené mäso obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravú a vyváženú stravu. V posledných rokoch však jeho povesť utrpela vážne rany.

Viaceré štúdie spojili konzumáciu červeného mäsa so zvýšeným rizikom rakoviny, zlyhania obličiek alebo srdca.

Mali by ste teda zmeniť prístup k stravovaniu?

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je červené mäso

Za červené mäso sa považuje akékoľvek mäso, ktoré pochádza zo svalu cicavcov. Medzi najpopulárnejšie patrí hovädzie, jahňacie a bravčové.

Spotreba červeného mäsa celosvetovo klesá. V Spojených štátoch, ktoré partia medzi najväčších konzumentov, vlani priemerný človek zjedol 48 kilogramov mäsa. Číslo sa môže zdať vysoké, no oproti 66 kilogramom v roku 1970 ide o výrazný pokles.

Spotrebu dlhodobo znižuje aj Slovensko, svedčia o tom údaje ministerstva pôdohospodárstva zverejnené v takzvanej Zelenej správe. V roku 2014 po prvý raz klesla pod 50 kilogramov na človeka a rok, keď sa v prepočte skonzumovalo priemerne len 47 kilogramov mäsa. V porovnaní s rokom 1990 klesla spotreba mäsa o viac ako 30 kilogramov.

Je to o celých desať kilogramov menej, ako je ročná spotreba odporúčaná odborníkmi na výživu. Ľudia pomaly, ale iste menia svoje stravovacie návyky.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Ako jesť tak, aby ste po jedle cítili prílev energie

Spotreba už teraz klesla

Smerom k rastlinnej strave sa ľudia posunuli nielen kvôli vyšším cenám mäsa, ale aj z presvedčenia.

V Spojených štátoch sú asi dve percentá dospelých ľudí vegetariáni alebo vegáni, motivujú ich najmä obavy o životné podmienky zvierat. Podobný podiel sa odhaduje aj na Slovensku.

Zvyšné milióny ľudí znižujú porcie červeného mäsa z presvedčenia, že robia niečo prospešné pre svoje zdravie.

Ukazujú to aj výsledky Harris Poll 2016, kde 37 percent dospelých Američanov uviedlo, že pri stravovaní mimo domova si vždy, alebo niekedy vyberajú vegetariánsku stravu. Takmer všetci ako príčinu uviedli, že ide o zdravšiu voľbu.

Je život bez červeného mäsa skutočne zdravší?

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Rakovina hrubého čreva zo začiatku nebolí

Totálna strata reputácie

Pokiaľ ide o príjem červeného mäsa, najväčším strašiakom je rakovina.

V októbri 2015 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila správu so záverom, že červené mäso je „pre človeka pravdepodobne karcinogénne“. Znamená to, že existujú dôkazy, že môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny.

Navyše WHO dospelo k záveru, že karcinogénne je aj spracované mäso, respektíve mäso, ktoré bolo pre lepšiu chuť upravené solením, odstreďovaním, fermentáciou, alebo údením.

K výsledkom sa prepracovala medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá patrí pod WHO. Pracovná skupina preskúmala viac ako 800 štúdií o vplyve červeného a spracovaného mäsa na rôzne typy rakoviny.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Čiastkové boje s rakovinou ľudstvo vyhráva, vojna pokračuje

Ohrozené trávenie aj obličky

Už 50 gramov spracovaného (najmä hovädzieho a bravčového) mäsa denne zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 18 percent. Zvýšené riziko sa ukázalo aj pri vzniku kolorektálneho karciómu, rakovine pankreasu a prostaty.

Predpokladá sa, že riziko rakoviny zvyšuje tepelná úprava mäsa pri vysokých teplotách, napríklad grilovaním či vyprážaním.

Vysoké teploty totiž môžu viesť k vzniku heterocyklických amínov (HCA) a polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) - chemických látok, ktoré zvyšovali riziko rakoviny na zvieracích modeloch.

Správa WHO však priznáva, že v prípade človeka nie je karcinogénny mechanizmus HCA a PAU úplne známy.

Príjem mäsa môže tiež vplývať na problémy obličiek, Medzi najčastejšie príčiny zlyhania, kedy orgán nedokáže filtrovať z krvi odpadové produkty a vodu, patrí cukrovka a vysoký krvný tlak.

Vlaňajšia štúdia uverejnená v Journal of the American Society of Nephrology naznačuje, že rizikovým faktorom pre zlyhanie môže byť príjem červeného mäsa.

Účastníci štúdie, ktorí patrili medzi vášnivých konzumentov mäsa, mali o 40 percent vyššie riziko zlyhania obličiek než tí, ktorí mäso konzumovali iba mierne.

V decembri 2016 vydala Academy of Nutrition and Dietetics stanovisko, v ktorom píše že rastlinná strava môže znížiť riziko cukrovky 2. typu až o 62 percent, pričom klesá aj riziko infarktu a mozgovej mŕtvice.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov

Srdce môže zlyhať

Pre ochorenia srdca je najznámejším rizikovým faktorom nezdravá strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a cholesterolu. Že do tejto kategórie spadá aj červené mäso, naznačuje celý rad štúdií.

Výskum na 37-tisícoch Švédov ukázal, že muži, ktorí denne jedli viac než 75 gramov spracovaného mäsa, mali takmer 1,3 krát vyššie riziko zlyhania srdca než tí, ktorí do denne zjedli maximálne 25 gramov.

V inej štúdii zas výskumníci z Columbia University v New Yorku zlyhanie srdca nespojili s cholesterolom, ale s črevom. Črevné baktérie totiž premieňajú zlúčeninu v červenom mäse zvanú L-karnitín na trimetylamín-N-oxidu (TMAO).

V prípade myší sa ukázalo, že TMAO viedlo k rozvoju arteosklerózy, čiže stavu, kedy sa na cievach hromadia tukové látky a ktorý môže viesť k srdcovému infarktu a mozgovej mŕtvici.

O niečo pozitívnejšie sa pre milovníkov mäsa javia zistenia výskumníkov z americkej Purdue University. Podľa nich tri 85 gramové porcie červeného mäsa týždenne riziko kardiovaskulárnych ochorení nezvýšilo.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko?

Významný zdroj živín

Z toho vyplýva otázka koľko červeného mäsa je bezpečné jesť?

Aj napriek presvedčivým dôkazom o možných zdravotných rizikách je dôležité poznamenať, že mäso je plné živín.

Napríklad 100 gramov surového mletého hovädzieho mäsa obsahuje asi 25 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu B3 a 32 percent odporúčanej dávky zinku.

Červené mäso je zároveň výborným zdrojom železa, ktoré sa vstrebáva do tela lepšie ako železo rastlinného pôvodu. Prospešný je aj vitamín B6, selén ako aj ďalšie vitamíny a minerály.

Prakticky všetci odborníci sa zhodujú, že príjem červeného mäsa treba obmedziť. Keďže mäso má aj nepopierateľné výhody, vyškrtnúť ho z potravinovej pyramídy si netrúfajú a žiadajú ďalší výskum.

Kým sa situácia okolo červeného mäsa nevyjasní, možno si pomôcť odporúčaním Amerického inštitútu pre výskum rakoviny. Odporúča jesť maximálne 500 gramov vareného červeného mäsa týždenne, zatiaľ čo spracovanému mäsu je najlepšie sa vyhnúť úplne.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  2. Za palivo Shell BMW domov
  3. V špeciálnom kole sú pre kotly a čerpadlá vyčlenené 4 milióny €
  4. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  5. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  6. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  7. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  8. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  9. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  10. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  1. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  2. V špeciálnom kole sú pre kotly a čerpadlá vyčlenené 4 milióny €
  3. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  4. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  5. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  6. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  7. Za palivo Shell BMW domov
  8. Shell ponúkne najrýchlejšie dobíjanie elektromobilov v Európe
  9. Za tankovanie môžete platiť mobilom
  10. Shell zásadne inovoval celý sortiment palív
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 20 397
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 17 319
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 475
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 063
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 611
  6. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 5 581
  7. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 5 313
  8. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 5 078
  9. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 111
  10. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú 3 479

Téma: Stravovanie


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Z budovy SIS budú sociálne byty pre úradníkov, obec neuspela

Tajná služba sa zbavila prvej budovy, ktorá sa dala odhaliť cez internet. Ministerstvo vnútra tam chcel byty pre zamestnancov v ťažkej životnej situácii.

DOMOV

Dobré ráno: Ráno sa zobudíte a máte zarobené, nemusíte pohnuť prstom

Stačilo by 200 eur, aby sme boli šťastní?

KOMENTÁRE

Chorobopis slobody tlače: Bola to srdcová príhoda

Kontrolovať mocných môžu len autenticky slobodné médiá.

ŠPORT

Bayern doplatil na veľkú chybu. Doma podľahol Realu Madrid

Domáci Bayern vyhrával nad Realom.

Neprehliadnite tiež

Ráno, alebo večer? Veda zisťovala, kedy má šport najväčší efekt

Vedci zisťovali či sa oplatí cvičiť na lačno, či pred spaním.

Nový antioxidant by mohol omladzovať cievy o desiatky rokov

Látka môže brániť vzniku ochorení srdca.

Zapíjate predmenštruačný syndróm? Zrejme robíte chybu

Jeden z desiatich prípadov PMS môže súvisieť s alkoholom.

Násilník, vrah a pedofil. Zranenie mozgu môže zmeniť osobnosť

Príbehy, kedy poranenie mozgu dokázalo zmeniť povahu človeka.

Vojak dostal penis od darcu. Transplantácia je prvá v histórii

Zákrok podstúpil vojnový veterán z Afganistanu.