SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Mali by ste sa definitívne vzdať červeného mäsa?

Celosvetová spotreba mäsa klesá, prišlo o svoju reputáciu.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: TASR/AP)

Červené mäso obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravú a vyváženú stravu. V posledných rokoch však jeho povesť utrpela vážne rany.

Viaceré štúdie spojili konzumáciu červeného mäsa so zvýšeným rizikom rakoviny, zlyhania obličiek alebo srdca.

Mali by ste teda zmeniť prístup k stravovaniu?

Čo je červené mäso

Za červené mäso sa považuje akékoľvek mäso, ktoré pochádza zo svalu cicavcov. Medzi najpopulárnejšie patrí hovädzie, jahňacie a bravčové.

Spotreba červeného mäsa celosvetovo klesá. V Spojených štátoch, ktoré partia medzi najväčších konzumentov, vlani priemerný človek zjedol 48 kilogramov mäsa. Číslo sa môže zdať vysoké, no oproti 66 kilogramom v roku 1970 ide o výrazný pokles.

Skryť Vypnúť reklamu

Spotrebu dlhodobo znižuje aj Slovensko, svedčia o tom údaje ministerstva pôdohospodárstva zverejnené v takzvanej Zelenej správe. V roku 2014 po prvý raz klesla pod 50 kilogramov na človeka a rok, keď sa v prepočte skonzumovalo priemerne len 47 kilogramov mäsa. V porovnaní s rokom 1990 klesla spotreba mäsa o viac ako 30 kilogramov.

Je to o celých desať kilogramov menej, ako je ročná spotreba odporúčaná odborníkmi na výživu. Ľudia pomaly, ale iste menia svoje stravovacie návyky.

Prečítajte si tiež: Ako jesť tak, aby ste po jedle cítili prílev energie Čítajte 

Spotreba už teraz klesla

Smerom k rastlinnej strave sa ľudia posunuli nielen kvôli vyšším cenám mäsa, ale aj z presvedčenia.

V Spojených štátoch sú asi dve percentá dospelých ľudí vegetariáni alebo vegáni, motivujú ich najmä obavy o životné podmienky zvierat. Podobný podiel sa odhaduje aj na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

Zvyšné milióny ľudí znižujú porcie červeného mäsa z presvedčenia, že robia niečo prospešné pre svoje zdravie.

Ukazujú to aj výsledky Harris Poll 2016, kde 37 percent dospelých Američanov uviedlo, že pri stravovaní mimo domova si vždy, alebo niekedy vyberajú vegetariánsku stravu. Takmer všetci ako príčinu uviedli, že ide o zdravšiu voľbu.

Je život bez červeného mäsa skutočne zdravší?

Prečítajte si tiež: Rakovina hrubého čreva zo začiatku nebolí Čítajte 

Totálna strata reputácie

Pokiaľ ide o príjem červeného mäsa, najväčším strašiakom je rakovina.

V októbri 2015 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila správu so záverom, že červené mäso je „pre človeka pravdepodobne karcinogénne“. Znamená to, že existujú dôkazy, že môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny.

Navyše WHO dospelo k záveru, že karcinogénne je aj spracované mäso, respektíve mäso, ktoré bolo pre lepšiu chuť upravené solením, odstreďovaním, fermentáciou, alebo údením.

Skryť Vypnúť reklamu

K výsledkom sa prepracovala medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá patrí pod WHO. Pracovná skupina preskúmala viac ako 800 štúdií o vplyve červeného a spracovaného mäsa na rôzne typy rakoviny.

Prečítajte si tiež: Čiastkové boje s rakovinou ľudstvo vyhráva, vojna pokračuje Čítajte 

Ohrozené trávenie aj obličky

Už 50 gramov spracovaného (najmä hovädzieho a bravčového) mäsa denne zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 18 percent. Zvýšené riziko sa ukázalo aj pri vzniku kolorektálneho karciómu, rakovine pankreasu a prostaty.

Predpokladá sa, že riziko rakoviny zvyšuje tepelná úprava mäsa pri vysokých teplotách, napríklad grilovaním či vyprážaním.

Vysoké teploty totiž môžu viesť k vzniku heterocyklických amínov (HCA) a polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) - chemických látok, ktoré zvyšovali riziko rakoviny na zvieracích modeloch.

Správa WHO však priznáva, že v prípade človeka nie je karcinogénny mechanizmus HCA a PAU úplne známy.

Príjem mäsa môže tiež vplývať na problémy obličiek, Medzi najčastejšie príčiny zlyhania, kedy orgán nedokáže filtrovať z krvi odpadové produkty a vodu, patrí cukrovka a vysoký krvný tlak.

Vlaňajšia štúdia uverejnená v Journal of the American Society of Nephrology naznačuje, že rizikovým faktorom pre zlyhanie môže byť príjem červeného mäsa.

Účastníci štúdie, ktorí patrili medzi vášnivých konzumentov mäsa, mali o 40 percent vyššie riziko zlyhania obličiek než tí, ktorí mäso konzumovali iba mierne.

V decembri 2016 vydala Academy of Nutrition and Dietetics stanovisko, v ktorom píše že rastlinná strava môže znížiť riziko cukrovky 2. typu až o 62 percent, pričom klesá aj riziko infarktu a mozgovej mŕtvice.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov Čítajte 

Srdce môže zlyhať

Pre ochorenia srdca je najznámejším rizikovým faktorom nezdravá strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a cholesterolu. Že do tejto kategórie spadá aj červené mäso, naznačuje celý rad štúdií.

Výskum na 37-tisícoch Švédov ukázal, že muži, ktorí denne jedli viac než 75 gramov spracovaného mäsa, mali takmer 1,3 krát vyššie riziko zlyhania srdca než tí, ktorí do denne zjedli maximálne 25 gramov.

V inej štúdii zas výskumníci z Columbia University v New Yorku zlyhanie srdca nespojili s cholesterolom, ale s črevom. Črevné baktérie totiž premieňajú zlúčeninu v červenom mäse zvanú L-karnitín na trimetylamín-N-oxidu (TMAO).

V prípade myší sa ukázalo, že TMAO viedlo k rozvoju arteosklerózy, čiže stavu, kedy sa na cievach hromadia tukové látky a ktorý môže viesť k srdcovému infarktu a mozgovej mŕtvici.

O niečo pozitívnejšie sa pre milovníkov mäsa javia zistenia výskumníkov z americkej Purdue University. Podľa nich tri 85 gramové porcie červeného mäsa týždenne riziko kardiovaskulárnych ochorení nezvýšilo.

Prečítajte si tiež: Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko? Čítajte 

Významný zdroj živín

Z toho vyplýva otázka koľko červeného mäsa je bezpečné jesť?

Aj napriek presvedčivým dôkazom o možných zdravotných rizikách je dôležité poznamenať, že mäso je plné živín.

Napríklad 100 gramov surového mletého hovädzieho mäsa obsahuje asi 25 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu B3 a 32 percent odporúčanej dávky zinku.

Červené mäso je zároveň výborným zdrojom železa, ktoré sa vstrebáva do tela lepšie ako železo rastlinného pôvodu. Prospešný je aj vitamín B6, selén ako aj ďalšie vitamíny a minerály.

Prakticky všetci odborníci sa zhodujú, že príjem červeného mäsa treba obmedziť. Keďže mäso má aj nepopierateľné výhody, vyškrtnúť ho z potravinovej pyramídy si netrúfajú a žiadajú ďalší výskum.

Kým sa situácia okolo červeného mäsa nevyjasní, možno si pomôcť odporúčaním Amerického inštitútu pre výskum rakoviny. Odporúča jesť maximálne 500 gramov vareného červeného mäsa týždenne, zatiaľ čo spracovanému mäsu je najlepšie sa vyhnúť úplne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 154
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 036
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 305
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 435
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 242
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 042
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 404
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 225
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 091
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 850
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie začne už v pondelok. Dokedy sa treba otestovať a čo sa zmení?

Testovanie si vo februári zopakujú najhoršie okresy.

Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dotácie na rodovú rovnosť rozdali čudne

Ministerstvo rozdávalo viac ako 21-tisíc eur.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hluchá linka, nefunkčná appka

Keď štát rieši násilie v rodinách.

Zuzana Kepplová.
Dave Grohl z kapely Foo Fighters, ktorá 5. februára vydáva nový album.