Chcete byť v práci produktívnejší? Desať jednoduchých zásad

Zamyslite sa nad stravou. Ako sa správať, aby ste mali príjemnejší deň.

Energiu môžete získať vďaka miernej úprave pracovných návykov a stravovania.(Zdroj: Pixabay/cc/kamboopics)

Autorka je registrovaná dietologička a výživová poradkyňa.

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.

Jeden deň ste plní energie, kreatívni a práca sa vám darí. A potom prídu obdobia, keď ste unavení, vystresovaní a napriek všetkému úsiliu po vás neostáva ani stopa.

Keďže v práci trávite niekoľko hodín denne, oplatí sa, aby boli pre telo i myseľ čo najzdravšie. Stačí urobiť niekoľko jednoduchých rozhodnutí - môžete byť produktívnejším a kreatívnejším, znížia sa vám stres aj pocity únavy.

Článok pokračuje pod video reklamou

1. Správny výber paliva

Zelenina, ovocie, celozrnné potraviny, bielkoviny a zdravé tuky poskytujú stabilný zdroj energie v priebehu celého dňa a prospievajú celkovému zdraviu.

Fastfoodové jedlá a donášky obsahujú množstvo cukru, soli, bielej múky a nekvalitné tuky a bielkoviny. Síce doprajú okamžitý pocity sýtosti, no postupne ničia vaše zdravie a pridávajú centimetre v páse.

2. Neprehliadajte hlad

Ak ste zaneprázdnení, stáva sa, že hlad ustúpi do úzadia a jednoducho si ho nevšímate. Až neskoro popoludní, alebo dokonca až na ceste domov vám konečne dôjde, že ste za celý deň nič poriadne nezjedli.

V takejto situácii je jednoduché podľahnúť okamžitému riešeniu, bez ohľadu na výživovú hodnotu a chuť. Ak sa hladovanie v priebehu dňa stane bežnou praxou, postupne bude čoraz náročnejšie uvedomiť si hlad aj v menej stresujúcich chvíľach.

Prečítajte si tiež: Päť krokov, ako skoncovať s nočným maškrtením

3. Dajte si pauzu na obed

Poludňajšia prestávka môže priniesť nový impulz do druhej polovice dňa. Ak je to možné, nejedzte usadení za pracovným stolom.

Využite pekné počasie a jedzte vonku, dávka slnečného svetla a čerstvého vzduchu telu prospeje.

4. Venujte jedlu pozornosť

Ak už musíte jesť usadení za pracovným stolom, zdržte sa kontroly e-mailov, riešenia zadaní alebo rozhovorov o práci. Doprajte si niekoľko hlbokých nádychov, jedzte pomaly, jedlo si vychutnávajte.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4UYV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4UYV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 205
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 477
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 339
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 764
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 168
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 578
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 993
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 270
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 004
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 948

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Stres, Zdravá strava, Spánok a únava, Práca

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Píše Vladimír Bednár

Potrebujeme 14 strojov. Ale najmä kvalitnú diskusiu

Vôbec nejde o počet stíhačiek. Ale o to, či obranu riadia kompetentní ľudia.

Neprehliadnite tiež

Rádiológ: Fajčenie ohrozí cievy, aj keď ste s ním skončili

Lekár z NÚSCH vysvetľuje, čo majú spoločné Einstein, de Gaulle a Gottwald.

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.