SME

Parazity, baktérie a toxíny. Dôvody, prečo nemusí byť bezpečné jesť sushi

Veda ukazuje, ako môžu surové ryby ovplyvniť zdravie človeka.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Pixabay - unsplash)

BRATISLAVA. Vďaka kombinácii čerstvých rýb, zeleniny, rias a ryže pôsobí sushi ako dokonalé zdravé jedlo. Až na jeden malý, no podstatný detail: ryba je vždy surová.

Tepelná úprava jedál má praktické dôvody. Hlavnou výhodou je, že teplo zabíja baktérie a parazity, ktoré spôsobujú rôzne ochorenia. Napriek tomu mnoho ľudí vyhľadáva jemnú chuť a textúru surových rýb.

Sú však obavy z konzumácie sushi opodstatnené?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Baktérie a parazity rýb

Ak sa vyhýbate surovým rybám iba zo strachu pred salmonelózou, útechu vám môže priniesť osem rokov trvajúca štúdia amerických hygienikov. Otestovali viac než 11-tisíc importovaných a približne 800 domácich vzoriek rýb a morských živočíchov.

SkryťVypnúť reklamu

Rizikovejšie sa ukázali ryby zo zahraničia, výskyt Salmonelly bol v desiatich percentách prípadov. V prípade domácich živočíchov sa baktéria vyskytla v zhruba troch percentách vzoriek. Pri importovaných rybách skončili najhoršie vzorky, ktoré pochádzali z centrálneho Tichomoria a Afriky, najnižší výskyt Salmonelly sa nachádzal v rybách z Európy a z Ruska (1,6 percenta vzoriek).

Platí preto, že ak chcete jesť sushi, uistite sa, že suroviny cestovali čo najmenšiu vzdialenosť. Spôsob skladovania a hygienický štandard dodávateľov i reštaurácií rozhoduje, či strávite hodiny v kŕčoch, prípadne na infúziách v nemocnici.

Prečítajte si tiež: Vedci zistili, či je surová strava zdravšia než varená Čítajte 

Lokálne nákazy vypuknú každoročne prakticky na každom kontinente a zasiahnu stovky ľudí.

Minulý rok sa, napríklad, na Havaii v sieti sushi reštaurácií nakazilo po konzumácii hrebenatiek takmer dvesto ľudí hepatitídou A, v USA museli kvôli prípadom salmonelózy v dvadsiatich štátoch stiahnuť z trhu cez 25-tisíc kilogramov tuniaka, vo Švajčiarsku sa zas v rybách podávaných na svadobnej hostine objavila pásomnica.

SkryťVypnúť reklamu

Prípadov pásomnice pritom môže byť omnoho viac, keďže v človeku dokáže pomerne dlho žiť nepozorovane.

Rybu je lepšie zmraziť

Vedci na Univerzite veterinárneho lekárstva v Hannoveri preskúmali 250 vzoriek sushi, časť pochádzala z reštaurácií, zvyšok boli mrazené kúsky zakúpené v supermarketoch.

Štúdia, ktorú uverejnil Journal of Food Protection, analyzoval obsah mikróbov a škodlivých baktérií.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4UZ6 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 607
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 108
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 267
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 881
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 710
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu