Ovocie, zelenina, mlieko a morské ryby. V jedálnom lístku seniorov ich nikdy nie je dosť. Ako sa správne stravovať a či je vhodné dať sa v seniorskom veku na chudnutie, radí hlavný odborník na geriatriu ŠTEFAN KRAJČÍK.
Akých prehreškov sa seniori najviac dopúšťajú pri stravovaní?
„Obyčajne to bývajú dlhoročné hriechy. Stravovacie návyky vznikajú už v detstve. Do istej miery by sa dalo povedať, že o tom, ako bude človek vyzerať vo veku 65 rokov, sa rozhoduje už v detstve. Už deťom treba vštepovať zdravé stravovacie návyky, v ktorých by mali pokračovať celý život. Aj keď vyšší vek má svoje špecifiká.“
Aké sú teda najčastejšie chyby?
„Je to hlavne nadmerná konzumácia jedla, prijímanie energie. Porcie v reštauráciách sa neustále nenápadne zväčšujú. Keď to má človek na tanieri a už za to zaplatil, tak to aj zje. Druhá vec je príliš vysoký obsah energie, prijímanie energeticky výdatných potravín. Jeme veľa nasýtených tukov, jedlo je presolené, používa sa veľa nezdravých stužených tukov, veľa jednoduchých cukrov. Zaujímavé je zistenie, že doposiaľ sa ľudský život predlžoval. Prvýkrát po 17 rokoch došlo k skráteniu očakávanej dĺžky života. Nebolo to nič dramatické, išlo približne len o sedem mesiacov. Ale signál je jasný. V mojej generácii, teda u ľudí narodených po 2. svetovej vojne, sa začínajú prejavovať negatívne následky nového životného štýlu, hlavne prejedania. Pribúda porúch pohybového ústrojenstva a podobne.“
Dá sa to riešiť „celoplošne“?
„Existujú národné programy, napríklad na znižovanie obsahu soli. Potravinári sú vyzývaní, aby menej solili. Keby to prišlo náhle, ľudia to neprijmú. Robí sa to postupne. Napríklad Japoncom sa touto cestou podarilo znížiť výskyt cievnych mozgových príhod. V Argentíne a Spojených štátoch amerických sa zase zamerali na stužené tuky, ktoré síce pomáhajú potravinám z hľadiska trvanlivosti, ale zdraviu neprospievajú.“
Povedali ste, čo seniorom škodí. Čoho naopak konzumujú menej, ako by mali?
„Veľmi dôležité je ovocie a zelenina. Mali by sme denne zjesť tri až päť porcií. Nielen pre obsah vitamínov a nejde len o zelenú zeleninu. Farebná zelenina je veľmi dôležitá, pretože obsahuje antioxidanty, ktoré spomaľujú progresiu artériosklerózy, teda ochorenia tepien, a spomaľujú aj starnutie. Ale na to je dobré aj červené víno a tmavá čokoláda, tá tiež obsahuje antioxidanty. Pri čokoláde však pozor na cukor, aby ho nebolo príliš veľa.“
Takže červeného si môže senior dopriať?