BRATISLAVA. Jedlo sa nepripaľuje, hladko kĺže po povrchu hrncov a umývanie riadov trvá iba niekoľko sekúnd. Teflonové hrnce sú praktické, ale zároveň už roky kolujú informácie o tom, že môžu byť nebezpečné pre zdravie.
Je kontroverzná reputácia nelepivých povrchov zaslúžená, alebo ľudia podliehajú zbytočnej panike?
Čo sú nelepivé povrchy
Ako používať teflónový riad
- Nenahrievajte prázdnu panvicu.
- Variť by sa malo na malom alebo strednom plameni.
- Kuchyňa by mala byť vetraná.
- Aby sa teflónový povrch nepoškriabal a vydržal čo najdlhšie, treba používať drevené, plastové, alebo silikónové náradie.
- Panvicu, ktorá sa olupuje, je potrebné vymeniť.
Panvice, hrnce a niektoré kuchynské spotrebiče môže pokrývať plášť z polytetrafluóretylénu (PTFE), ktorý je bežne známy ako teflón. Ide o syntetickú chemikáliu vytvorenú z atómov uhlíka a fluóru, ktorá vznikla ešte v 30. rokoch minulého storočia.
Povrch riadu je vďaka materiálu nehrdzavejúci, nelepivý a takmer bez trenia. Práve vďaka týmto vlastnostiam sa jednoducho čistí a pri varení či vyprážaní nie je nutné používať veľa oleja alebo tuku.
Teflón sa okrem kuchyne používa napríklad aj pri výrobe opláštenia káblov, alebo je súčasťou vodeodolných textílií.
V uplynulom desaťročí boli nepriliehavé povrchy pod kritickým drobnohľadom zdravotníkov. Obavy sa spájali najmä s kyselinou perfluóroktánovou (PFOA), ktorá sa v minulosti používala pri výrobe nelepivých povrchov.
Výskumy sa zamerali aj na možné riziká vyplývajúce z prehriatia teflónu.