SME

Je teflón v kuchyni nebezpečný pre zdravie?

Kritiku nelepivých povrchov spôsobila stará technológia.

Podobne ako pri iných výrobkoch, aj pre nelepivých riadoch treba sledovať inštrukcie výrobcu.Podobne ako pri iných výrobkoch, aj pre nelepivých riadoch treba sledovať inštrukcie výrobcu. (Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA. Jedlo sa nepripaľuje, hladko kĺže po povrchu hrncov a umývanie riadov trvá iba niekoľko sekúnd. Teflonové hrnce sú praktické, ale zároveň už roky kolujú informácie o tom, že môžu byť nebezpečné pre zdravie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je kontroverzná reputácia nelepivých povrchov zaslúžená, alebo ľudia podliehajú zbytočnej panike?

Čo sú nelepivé povrchy

Panvice, hrnce a niektoré kuchynské spotrebiče môže pokrývať plášť z polytetrafluóretylénu (PTFE), ktorý je bežne známy ako teflón. Ide o syntetickú chemikáliu vytvorenú z atómov uhlíka a fluóru, ktorá vznikla ešte v 30. rokoch minulého storočia.

SkryťVypnúť reklamu

Povrch riadu je vďaka materiálu nehrdzavejúci, nelepivý a takmer bez trenia. Práve vďaka týmto vlastnostiam sa jednoducho čistí a pri varení či vyprážaní nie je nutné používať veľa oleja alebo tuku.

Teflón sa okrem kuchyne používa napríklad aj pri výrobe opláštenia káblov, alebo je súčasťou vodeodolných textílií.

V uplynulom desaťročí boli nepriliehavé povrchy pod kritickým drobnohľadom zdravotníkov. Obavy sa spájali najmä s kyselinou perfluóroktánovou (PFOA), ktorá sa v minulosti používala pri výrobe nelepivých povrchov.

Výskumy sa zamerali aj na možné riziká vyplývajúce z prehriatia teflónu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C53UQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 946
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 020
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 5 202
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 5 021
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 4 095
  6. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 4 017
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 536
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 522
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu