Aké jedlo by ste mali jesť ak beriete antibiotiká

Antibiotiká sú nenahraditeľným liekom, no môžu ublížiť črevnej flóre.

Niektoré jedlá nie je vhodené kombinovať priamo s antibiotikami, alebo ich jesť až po liečbe.(Zdroj: pixabay)

BRATISLAVA. Úlohou antibiotík je zničiť zabíjať baktérie a brániť ich šíreniu. Niektoré pôsobia na širokú škálu chorôb, iné zabíjajú iba určité druhy baktérií.

A hoci sú antibiotiká nezastupiteľnou súčasťou arzenálu liekov, ich používanie môžu sprevádzať nepríjemné vedľajšie účinky. Okrem patogénov, ktoré vyvolávajú vážne ochorenia, totiž môžu zabíjať aj bilióny prospešných baktérií a iných mikróbov, ktoré žijú v črevách každého človeka.

Priveľa antibiotík, obzvlášť v detstve, môže v takzvanej črevnej flóre drasticky zmeniť množstvo a typy baktérií. Nadužívanie antibiotík môže spôsobiť odolnosť choroboplodných baktérií voči lieku, alebo viesť k priberaniu a obezite.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zloženie črevnej mikroflóry dokáže v skutočnosti zmeniť už jeden týždeň na antibiotickej liečbe. Mikroflóra sa z nich môže zotavovať dlho, dokonca až rok.

Probiotiká počas a po liečbe antibiotikami

Poškodená črevná mikroflóra môže vyústiť do hnačiek najmä u detí. Riziko hnačiek v dôsledku liekov však preukázateľne môžu znížiť probiotiká, alebo živé prospešné baktérie. Obzvlášť účinné sú kvasinky Saccharomyces a mliečne baktérie Lactobacillus.

Prečítajte si tiež: Pomôžu vám antibiotiká? Pozrite si tabuľku príznakov

Ak sa užívajú správne, riziko môže klesnúť o polovicu nie len u detí, ale aj dospelých.

Keďže väčšina probiotík sú tiež baktérie a ak sa užívajú naraz spolu s antibiotikami, nezaberú. Lieky ich totiž zahubia. Probiotiká treba užívať s niekoľkohodinovým rozostupom od užitia antibiotík.

Probiotiká by sa mali užívať aj po ukončení liečby antibiotikami, cieľom je obnoviť niektoré zdravé baktérie v črevách, ktoré mohli lieky zabiť. Vhodnejšie než jeden druh je vhodnejšie užívať viacero druhov, ktoré odporučí lekár.

Antibiotiká a fermentované jedlá

Vedľajšie účinky antibiotík pomáhajú zvrátiť aj fermentované jedlá, ktoré vznikajú za pomoci mikróbov. Mikroflóru pomáhajú obnoviť napríklad jogurty, syry, kefíry, kyslá kapusta, kombucha, alebo kimči.

Obsahujú množstvo prospešných baktérií, napríklad už spomínané mliečne baktérie z rodu Lactobacillus. Ich výhodou je tiež to, že samy dokážu znižovať množstvo niektorých škodlivých baktérií v tenkom čreve.

Keďže mliečne výrobky môžu znižovať alebo brániť účinkom niektorých antibiotík, treba sa vopred poradiť s lekárom, či sú vhodné. Po ukončení liečby však telu a jeho mikroflóre rozhodne prospejú.

Prebiotiká a potraviny s vlákninou

Na rozdiel od probiotík, ktoré sú prakticky živé mikróby, prebiotiká sú potraviny, ktoré kŕmia prospešné baktérie v čreve.

Prebiotické sú napríklad mnohé potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Hoci samotnú vlákninu telo nestrávi, črevné baktérie ju oceňujú. Keďže povzbudzuje ich rast, vláknina dokáže pomôcť pri obnove mikroflóry a zároveň pomáha znižovať množstvo škodlivých baktérií.

Prečítajte si tiež: Pravidelná stolica a hladké vylučovanie. Ako sa starať o svoju črevnú flóru

Vzhľadom na to, že vláknina spomaľuje rýchlosť, akou sa vyprázdňuje žalúdok, môže spomaliť vstrebávanie liekov. Počas liečby je preto vhodnejšie dočasne dávky vlákniny znížiť. Zvýšené množstvo vlákniny je vhodné až po ukončení antibiotickej liečby.

Medzi prebiotiká patrí aj ďalšia potravina, ktorá je vhodná až po skončení liečby - červené víno.

Obsahuje antioxidačné polyfenoly, ktoré síce ľudské bunky nevyužijú, no strávia ich črevné baktérie. Konzumácia polyfenolových extraktov preukázateľne zvyšuje množstvo zdravých bifidobaktérií v črevách a pomáha znižovať krvný tlak a cholesterol v krvi.

Antioxidačné polyfenoly, ktoré majú prospešné prebiotické účinky na črevnú mikroflóru obsahuje aj kakao.

Čo nejesť pri antibiotikách

O vhodných a nevhodných potravinách by sa mal pacient poradiť so svojim lekárom. Vo všeobecnosti však platí, že okrem vlákniny a mlieka by sa pacienti na antibiotikách mali vyhýbať aj grepefruitu, grapefruitovej šťave a potravinám, ktorá sú obohatené o vápnik.

Grapefruitová šťava a mnohé lieky sú totiž rozkladané rovnakým enzýmom nazývaným cytochróm P450. Ak pacient jedáva počas liečby grapefruit, telo nemusí lieky rozložiť správne a môže poškodiť jeho zdravie.

Problémy so vstrebávaním liekov sa objavujú aj kvôli prijímanému vápniku. Štúdie potvrdzujú, že potraviny obohatené o vápnik môžu znížiť absorpciu rôznych antibiotík. Hoci existujú dôkazy, že potraviny ako jogurt by nemuseli mať tento účinok, lekári ich spolu s antibiotikami neodporúčajú.

DOI: 10.1056/NEJMp1215093

DOI: 10.1038/nrendo.2014.210

DOI: 10.1128/mBio.01693-15

DOI: 10.1001/jama.2012.3507

DOI: 10.1038/srep06328.

DOI: 10.3945/ajcn.111.027847

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 229
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 413
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 286
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 655
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 676
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 437
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 916
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 517
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 863
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 669

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Črevná flóra, Vláknina, Trávenie, Zdravá strava, Antibiotiká, Vitamíny a minerály

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, chémii sa vyhnete minerálnymi filtrami hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

U sklerózy môže invaliditu prezradiť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.