Nadúvanie a bezodný žalúdok. Prečo by ste nemali jesť postojačky

Stravovanie v stoji prospieva iba pri refluxe. Inak má najmä nevýhody.

Ilustračné foto.(Zdroj: Wikicommons/cc/Off the Grid: Fort Mason Center)

BRATISLAVA. Aspoň jedno majú vlašský šalát v lahôdkach a bezlepkový burger z imidžovej dodávky spoločné. Spravidla ich jedávame postojačky pri neďalekom stolíku.

Robíme tak automaticky a bez ohľadu na to, že poloha, v ktorej sa stravujeme, môže ovplyvniť zážitok z jedla, ale aj rýchlosť a kvalitu trávenia.

Veda pritom priniesla viacero dôvodov, prečo sa oplatí k jedlu radšej posadiť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Poloha a trávenie jedla

Jedlo sa zo žalúdka dostáva rýchlejšie v prípade, ak človek stojí alebo sedí. Napríklad v ľahu, polohe typickej pre hodovanie v starovekom Ríme, je trávenie najpomalšie.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C54SD na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C54SD na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Keď Slováci krotia morský vietor
  2. Ochrana pred tropickou horúčavou
  3. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  6. Škôlka od srdca
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  8. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  9. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  10. Križovatka si vyžiada rozsiahlu odstávku teplej úžitkovej vody
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 233
  2. Vizuálny smog je problém 9 558
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 9 479
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 7 301
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 5 314
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 507
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 4 304
  8. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 682
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 585
  10. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 484

Téma: Pažerák


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hrubé črevo, Trávenie

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

DOMOV

Operoval Dančiaka. Nepomerili sme sa, vraví lekár Izák

Cukrovkár nemusí oslepnúť, ak dodržuje režim, zhodujú sa lekári.

Neprehliadnite tiež

Vzostup a pád rybieho oleja. Jete doplnky zbytočne?

Ako sa olej dostal z rýb do tabliet.