BRATISLAVA. Pri debate o výžive sa zvyčajne rozvadia laici aj odborníci. Napriek tomu však existuje niekoľko tém, kde nájdu vzácnu zhodu takmer všetci.
Toto je sedem overených faktov, ktoré potvrdili desiatky štúdií a možno ich vnímať ako pevné základy zdravého stravovania.
1. Pridaný cukor škodí telu
Či už na pridaný cukor hľadíme ako na prázdne kalórie bez živín, alebo v ňom vidíme spolupáchateľa civilizačných ochorení, jedno je jasné. Telu v množstvách, ktoré sa bežne objavujú v strave jednoducho škodí.

Cukor, hlavne kvôli vysokému obsahu fruktózy, je považovaný za hlavnú príčinu obezity, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu.
Keďže sa fruktóza metabolizuje v pečeni, orgán postupne ničí. Vedie k nealkoholickému stukovateniu pečene, odolnosti voči inzulínu, rastúcemu obvodu pása, a spôsobuje zvýšenú hladinu triglyceridov a nárast hladiny cholesterolu.
Fruktóza zároveň spôsobuje, že sa mozog stáva odolným voči leptínu - hormónu, ktorý reguluje apetít.
Nadbytok pridaného cukru tak v mozgu spúšťa biochemický kolotoč túžby po ďalšom nezdravom jedle.
2. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité
Pre správne fungovanie tela sú Omega-3 mastné kyseliny nevyhnutné.