SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Desať potravín, ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy

Prejavy refluxu možno zmierniť aj vďaka zmenám v stravovaní.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: unsplash.com/Tom Sodge)

BRATISLAVA. Z dolnej časti tela hrudníka sa začne šíriť neznesiteľný pocit pálenia a bolesti. V ústach možno cítiť kyslastú pachuť.

Pálenie záhy zažil skoro každý, no niektorí ľudia s ním bojujú takmer denne. Príčinou môžu byť chronické zdravotné problémy, ale aj nevhodný výber potravín.

Nie každý reaguje na všetky jedlá rovnako. Problémové jedlá a nápoje možno odhaliť pomocou denníčka s výskytom pálenia, ako aj jedálničkom, ktorý mu predchádzal.

Ako vzniká pálenie záhy

Potraviny prechádzajú do žalúdka cez pažerák a dolný pažerákový zvierač, ktorý ovládajú autonómne nervy. Centrálny nervový systém zvierač otvára pri prehĺtaní, alebo pití.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Nadúvanie a bezodný žalúdok. Prečo by ste nemali jesť postojačky Čítajte 

Následkom nervovej alebo anatomickej chyby sa môže stať, že zvierač na otvorí aj vtedy, keď by nemal. V tom momente sa obsah žalúdka vráti späť do pažeráka a dôjde refluxu. Jeho príznakom je práve pálenie v pažeráku, zvané tiež pálenie záhy.

Sliznica pažeráka však nie je na žalúdočnú kyselinu prispôsobená. Ak k refluxu dochádza často a nelieči sa, môže vyústiť do vážnejších zdravotných problémov.

Najčastejší je zápal pažeráka, no môže viesť aj k vredom, zúženiu pažeráka, a zmenám tkaniva, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

DOI: 10.1136/gut.36.1.39

DOI: 10.2174/0929867324666170515123807

DOI: 10.1007/BF01070826

DOI: 10.3892/etm.2014.2050

DOI: 10.1016/S0016-5085(98)83336-2

DOI: 10.1159/000090323

DOI: 10.1001/jama.1979.03290470055033

DOI: 10.1053/gast.2003.50159

Skryť Vypnúť reklamu

DOI: 10.1631/jzus.B1000013

DOI: 10.1111/dote.12099

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 657
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 669
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 978
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 903
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 644
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 471
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 596
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 543
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 465
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Rakovina, Bolesť, Zdravá strava, Trávenie, Žalúdok, Potraviny, Pažerák, Zápalové ochorenia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu