SME
Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Desať potravín, ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy

Prejavy refluxu možno zmierniť aj vďaka zmenám v stravovaní.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: unsplash.com/Tom Sodge)

BRATISLAVA. Z dolnej časti tela hrudníka sa začne šíriť neznesiteľný pocit pálenia a bolesti. V ústach možno cítiť kyslastú pachuť.

Pálenie záhy zažil skoro každý, no niektorí ľudia s ním bojujú takmer denne. Príčinou môžu byť chronické zdravotné problémy, ale aj nevhodný výber potravín.

Nie každý reaguje na všetky jedlá rovnako. Problémové jedlá a nápoje možno odhaliť pomocou denníčka s výskytom pálenia, ako aj jedálničkom, ktorý mu predchádzal.

Ako vzniká pálenie záhy

Potraviny prechádzajú do žalúdka cez pažerák a dolný pažerákový zvierač, ktorý ovládajú autonómne nervy. Centrálny nervový systém zvierač otvára pri prehĺtaní, alebo pití.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Nadúvanie a bezodný žalúdok. Prečo by ste nemali jesť postojačky Čítajte 

Následkom nervovej alebo anatomickej chyby sa môže stať, že zvierač na otvorí aj vtedy, keď by nemal. V tom momente sa obsah žalúdka vráti späť do pažeráka a dôjde refluxu. Jeho príznakom je práve pálenie v pažeráku, zvané tiež pálenie záhy.

Sliznica pažeráka však nie je na žalúdočnú kyselinu prispôsobená. Ak k refluxu dochádza často a nelieči sa, môže vyústiť do vážnejších zdravotných problémov.

Najčastejší je zápal pažeráka, no môže viesť aj k vredom, zúženiu pažeráka, a zmenám tkaniva, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

DOI: 10.1136/gut.36.1.39

DOI: 10.2174/0929867324666170515123807

DOI: 10.1007/BF01070826

DOI: 10.3892/etm.2014.2050

DOI: 10.1016/S0016-5085(98)83336-2

DOI: 10.1159/000090323

DOI: 10.1001/jama.1979.03290470055033

DOI: 10.1053/gast.2003.50159

Skryť Vypnúť reklamu

DOI: 10.1631/jzus.B1000013

DOI: 10.1111/dote.12099

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  2. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  5. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  3. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  4. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  7. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  8. Spravte si zásoby zdravia
  9. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  10. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 443
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 891
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 179
  4. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 4 102
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 618
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 3 465
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 404
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 155
  9. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 022
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu