SME

Desať potravín, ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy

Prejavy refluxu možno zmierniť aj vďaka zmenám v stravovaní.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: unsplash.com/Tom Sodge)

BRATISLAVA. Z dolnej časti tela hrudníka sa začne šíriť neznesiteľný pocit pálenia a bolesti. V ústach možno cítiť kyslastú pachuť.

Pálenie záhy zažil skoro každý, no niektorí ľudia s ním bojujú takmer denne. Príčinou môžu byť chronické zdravotné problémy, ale aj nevhodný výber potravín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie každý reaguje na všetky jedlá rovnako. Problémové jedlá a nápoje možno odhaliť pomocou denníčka s výskytom pálenia, ako aj jedálničkom, ktorý mu predchádzal.

Ako vzniká pálenie záhy

Potraviny prechádzajú do žalúdka cez pažerák a dolný pažerákový zvierač, ktorý ovládajú autonómne nervy. Centrálny nervový systém zvierač otvára pri prehĺtaní, alebo pití.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Nadúvanie a bezodný žalúdok. Prečo by ste nemali jesť postojačky Čítajte 

Následkom nervovej alebo anatomickej chyby sa môže stať, že zvierač na otvorí aj vtedy, keď by nemal. V tom momente sa obsah žalúdka vráti späť do pažeráka a dôjde refluxu. Jeho príznakom je práve pálenie v pažeráku, zvané tiež pálenie záhy.

Sliznica pažeráka však nie je na žalúdočnú kyselinu prispôsobená. Ak k refluxu dochádza často a nelieči sa, môže vyústiť do vážnejších zdravotných problémov.

Najčastejší je zápal pažeráka, no môže viesť aj k vredom, zúženiu pažeráka, a zmenám tkaniva, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

DOI: 10.1136/gut.36.1.39

DOI: 10.2174/0929867324666170515123807

DOI: 10.1007/BF01070826

DOI: 10.3892/etm.2014.2050

DOI: 10.1016/S0016-5085(98)83336-2

DOI: 10.1159/000090323

DOI: 10.1001/jama.1979.03290470055033

DOI: 10.1053/gast.2003.50159

SkryťVypnúť reklamu

DOI: 10.1631/jzus.B1000013

DOI: 10.1111/dote.12099

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 505
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 821
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 106
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 132
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 227
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 712
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 617
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 105
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu