SME

Zdanlivo bez kalórií, no tiež bez živín. Oplatí sa jesť ryžové chlebíčky?

Ako reaguje telo na jedlý polystyrén.

Ryžové chlebíky bez prímesí sú výhodné najmä pri bezlepkovej diéte.Ryžové chlebíky bez prímesí sú výhodné najmä pri bezlepkovej diéte. (Zdroj: pixabay.com/StockSnap)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Sú nadýchané, chrumkavé, ľahké a takmer bez chuti. Máloktoré jedlo sa v ľudskej mysli spája s diétami tak výrazne ako ryžové chlebíčky.

V nádeji na štíhlejšie línie ľudia po nich siahajú už desaťročia. Nespoliehajú sa pritom na dôkazy, ale skôr na vzhľad a pocit z chlebíkov.

Oplatí sa jesť potravinu, ktorá pripomína polystyrén?

Odkiaľ sa vzali ryžové chlebíčky

Ryžové pečivo a koláče sú tradičnou súčasťou kuchyne ázijských národov. V rozličných podobách sa objavujú v japonskej, čínskej či indickej gastronómii.

SkryťVypnúť reklamu

No ryžové chlebíky sú typické skôr pre západné spoločnosti.

Za autora myšlienky sa považuje Alexander P. Anderson, botanik z Newyorskej botanickej záhrady. V roku 1901 sa pokúšal určiť obsah vlhkosti v škrobových zrniečkach. Namiesto toho náhodou objavil a patentoval si technológiu pufovania obilnín.

Prečítajte si tiež: Nie je iba pre vegánov. Päť dôvodov, prečo sa oplatí jesť hummus Čítajte 

Uzavreté skúmavky s kukuričným škrobom a pšeničnou múkou vystavil vysokej teplote. Keď zvyšoval teplotu, pri náraze vybuchli.

Kukuričný škrob, ktorý našiel, mal zmenenú podobu.

Odrazu sa díval na „pórovitú nafúknutú hmotu, bielu ako sneh“, ktorá mala takmer desaťnásobok pôvodného objemu.

V princípe sa stalo to, že voda v škrobe nedokázala pre vzduchotesný uzáver nádoby vrieť. Keď tesnenie povolilo a tlak naokolo klesol, voda sa okamžite odparila. A popritom, ako sa rozširovala smerom von, nafúkla aj škrob.

SkryťVypnúť reklamu

Pufovaná ryža zažila svoju premiéru na Svetovej výstave v roku 1904. Ryžové chlebíčky sa však popularity dočkali výrazne neskôr.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5NBN na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

Súvisiace témy: Vláknina, Priberanie
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Vyskúšali sme Asus ProArt P16, notebook pre kreatívcov
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  3. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  4. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  5. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  6. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Vyskúšali sme Asus ProArt P16, notebook pre kreatívcov
  2. Sovy chránia lesy: LESY SR hlásia úspech s vtáčími búdkami
  3. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí
  4. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  5. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  6. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  7. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  8. Nové Planeo v Košiciach
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 10 059
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 6 818
  3. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 6 189
  4. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 3 729
  5. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 646
  6. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 3 406
  7. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 3 121
  8. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi 2 125
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu