BRATISLAVA. Tehotenská cukrovka je síce dočasné ochorenie, no na tele matky zanecháva dlhodobé stopy.

Ženám, ktoré ju prekonajú, viac než sedemnásobne vzrastie riziko vzniku cukrovky 2. typu.
V dôsledku tehotenskej cukrovky zároveň celoživotne stúpa aj riziko vážnych srdcovocievnych chorôb.
Napriek tomu to neznamená, že ak máte diagnostikovanú tehotenskú cukrovku, musíte sa s týmito nepriaznivými zdravotníckymi štatistikami zmieriť.
Svoje riziko cukrovky 2. typu totiž dokážete podstatne znížiť. Stačí, ak sa budete po pôrode riadiť piatimi hlavnými zásadami prevencie.
Čo je tehotenská cukrovka
Je to forma cukrovky, ktorá sa objavuje u budúcich matiek.
Ide o poruchu metabolizmu cukrov, ktorá vzniká alebo je prvýkrát zistená v priebehu tehotenstva.
Časť žien totiž slabšie reaguje na inzulín, alebo nemá v pankrease dostatočnú rezervu buniek, ktoré produkujú inzulín.
Počas tehotenstva sa môže prejaviť aj zdedená predispozícia na cukrovku - niektoré placentárne hormóny totiž majú opačný účinok, ako inzulín.
Tehotenská cukrovka sa najčastejšie odhalí pri laboratórnom vyšetrení u gynekológa, ktoré sa robí orálnym glukózovým tolerančným testom (oGTT).
Vyšetrenie v súčasnosti absolvuje každá tehotná žena v 24. až 28. týždni tehotenstva. Včasná diagnostika a liečba tehotenskej cukrovky má minimalizovať zdravotné riziká u matky aj dieťaťa.
U žien s rizikovými faktormi sa vyšetrenie robí hneď po zistení tehotenstva a ak je výsledok negatívny, test sa zopakuje v rovnakom období ako u ostatných tehotných žien.
Ochorenie má prechodný charakter - žena pred tehotenstvom netrpela cukrovkou a po pôrode ochorenie zvyčajne ustúpi. Zároveň však platí, že ak mala žena tehotenskú cukrovku počas prvého tehotenstva, je vysoko pravdepodobné, že situácia sa bude opakovať aj v nasledujúcom tehotenstve.
1. Sledujte svoj zdravotný stav
Hoci je tehotenská cukrovka významný rizikový faktor pre vznik diabetu 2. typu, časť matiek vôbec netuší, že ich telo čelí zvýšenej hrozbe ochorenia.