Až 80 percentám ochorení sa dá predísť správnou výživou a životosprávou, vraví nutričná špecialista BARBARA SVIEŽENÁ.
Hovorí sa, že niekto priberá aj zo vzduchu, iný môže jesť, koľko chce. Nakoľko ovplyvňuje štíhlosť človeka genetika?
Genetika podmieňuje ako funguje metabolizmus, ale stravou a životným štýlom vie človek ovplyvniť takmer všetko. Zo sto obéznych ľudí sú skutočne chorí - v zmysle, že majú mutáciu génu súvisiaceho s obezitou - traja až štyria.
Tí ostatní môžu mať tiež gény, vďaka ktorým majú tendenciu viac priberať, avšak v konečnom BMI (body mass index) to robí asi 1,5 stupňa. Genetika teda určite ovplyvňuje váhu, ale len nepatrne v porovnaní s tým, čo robí obezitogénne prostredie.
Od rodičov a z prostredia, v ktorom človek vyrastá, preberá napríklad veľkosť porcií, typy či kombináciu jedál. Práve rodičia ovplyvňujú to, že sa zakladá tzv. centrálna obezita v detskom veku vo forme tukových buniek.
Týka sa hlavne dievčat okolo troch až štyroch rokov, ktoré potom môžu celý život bojovať s kilami navyše.
Zelenina by mala tvoriť zhruba polovicu taniera. Sú ľudia, ktorí vravia, že zelenina im nechutí. Prečo by sa mali premôcť a jesť ju?
Minimálna porcia zeleniny na osobu na deň je 400 gramov. Ak v strave nie je, chýba významná zložka. Ide o minerály, vitamíny, vlákninu, bioaktívne látky a fytochemikálie, ktoré človek nevie prijať v doplnku stravy.
Zelenina je nositeľom zdravia, pocitu vitality. V prvopotravinách sú vitamíny a minerály viazané v komplexoch s ďalšími látkami a sú lepšie vstrebateľné v porovnaní s akýmkoľvek doplnkom na syntetickej báze. Skutočná potrava dokáže telo držať v rovnováhe.
Pri prijímaní syntetického vitamínu či minerálu je otázka jeho reálnej využiteľnosti telom. Výživové doplnky má význam brať, keď niečo v strave chýba.

Aké sú triky pre "odmietačov" zeleniny, aby im začala chutiť?
Pre ľudí, ktorí nemajú radi chuť surovej zeleniny, nemusí byť až takým problémom tepelne upravená zelenina.

Výhrou sú teda husté rozmixované zeleninové polievky, rôzne zeleninové pyré namiesto prílohy, prípadne pečená zelenina. Pri surovej zelenine môže byť riešením nakrájať ju na čo najmenšie kúsky a bohato zaliať zálievkou. Rôzne domáce pestá, rozmixované semienka, citrónová šťava, bylinky a koreniny úplne zmenia chuť zeleniny.
U detí má úspech, ak sa zelenina kombinuje s výrazným kúskom ovocia, napríklad s broskyňou, mangom alebo nakrájaným bielym bezkôstkovým hroznom.
Zlá strava dokáže spôsobiť zdravotné problémy. Dá sa povedať aj naopak, že zdravá strava dokáže zdravotné problémy vyriešiť?