Len máloktorá plodina zaznamenala vo svete za posledné roky taký boom ako avokádo.

Popularitu si získalo nielen vďaka lahodnej chuti, krémovej textúre a variabilite pri príprave, no najmä pre preukázateľný vplyv na ľudské zdravie.
Aj keď avokádo bežne radíme medzi zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie.
Pomenovanie dostalo od Aztékov, ktorí sa zrejme inšpirovali jeho vzhľadom a tiež tým, že na strome rastie v pároch - a nazvali ho "ahuacatl", teda semenník.
Čo o zdravotných benefitoch avokáda hovorí súčasná veda a výskumy?
Bojuje proti zlému cholesterolu
Na rozdiel od väčšiny ovocia, ktoré obsahuje predovšetkým sacharidy, avokádo vyniká najmä obsahom tuku.
Jeho konzumácie sa však netreba obávať, no v prípade, že sa snažíte zhodiť kilá navyše, oplatí sa poznať zdravú mieru.