Vykonáva stovky funkcií, bez ktorých by sme nemohli žiť. Pečeň udržuje zdravú hladinu cukru v krvi a všetko, čo zjeme, pretvorí na bunky, enzýmy a iné molekuly.
Okrem toho vytvára aj žlč a skladuje látky, ktoré sa neskôr premenia na energiu. Pracuje tiež ako filter, pretože zachytáva liečivá a odpadové látky v krvi, ktoré sa následne vylučujú.
"Pečeň má pozoruhodnú regeneračnú schopnosť. Svoje tkanivo dokáže obnoviť aj po značnom poškodení, pričom niekedy na to stačí aj 25 percent zdravého tkaniva. To jej umožňuje zotaviť sa z poškodenia, ktoré spôsobili toxíny alebo chirurgické odstránenie časti orgánu," vysvetľuje pre SME výživová špecialistka Nikoleta Šimonová.
No aj regeneračná schopnosť pečene má svoje limity. Ak sa prekročia, dochádza k jej trvalému poškodeniu.
A práve pečeň je podľa odborníkov orgán, ktorému dávame v 21. storočí poriadne zabrať.
"Keď bol Prometeus pripútaný na skale a orol mu z pečene vždy niečo odzobol, asi nebol vystavený takým cudzorodým a toxickým vplyvom, ako sme dnes my. Pečeň mu cez noc dorástla," hovorí v nedávnom rozhovore pre SME hepatológ Marek Rác, primár Internej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra.
V texte sa dočítate:
- Prečo pečeň nemá rada alkohol.
- Ako na ňu pôsobia sladené nápoje a vysoko spracované potraviny.
- Prečo sa jej nepáči, ak veľa solíte.
- Či vie pečeň, že fajčíte.
- Ako je to s éčkami a konzervantmi a ich vplyvom na pečeň.
- Či jej škodia aj výživové doplnky a veľké množstvo liekov.
- Čo by chcela jesť naša pečeň, keby si mohla vybrať.
Prečo pečeň nemá rada alkohol
Za viac ako polovicu chorôb pečene na Slovensku môže pitie alkoholu, uvádza pre SME lekár Ľubomír Skladaný, vedúci hepatológ v Transplantačnom centre v Banskej Bystrici.
"Pitie alkoholu škodí pečeni, pretože ho musí rozložiť a detoxikovať. Pri tomto procese sa alkohol mení na acetaldehyd, toxickú látku, ktorá môže poškodzovať pečeňové bunky," vysvetľuje výživová špecialistka Šimonová.
Preto nadmerná konzumácia alkoholu vedie k zápalom, stukovatenej pečeni, fibróze a nakoniec cirhóze. Tú už odborníci považujú za nevratné poškodenie orgánu.
"Chronické poškodenie môže tiež viesť k zníženej schopnosti pečene regenerovať sa a plniť dôležité funkcie," dopĺňa odborníčka.

Nepáčia sa jej ani sladené nápoje a vysoko spracované potraviny
Výživová špecialistka upozorňuje, že okrem alkoholu sú pre pečeň škodlivé aj vysoko spracované potraviny.