Na tanier si môžu naložiť len mäso, ryby, vajcia a mliečne produkty, ako sú tvrdé syry a maslo. Na sociálnych sieťach sa s carnivore diétou zväčša stretnete v profiloch kulturistov či ľudí vyznávajúcich fitnes a zdravý životný štýl.
Na Slovensku ju propaguje na sociálnej sieti aj tréner Daniel Magyar, ktorý nedávno spoluorganizoval seminár zameraný na tento spôsob stravovania.
„Carnivore je eliminačná strava, ktorá eliminuje nonsens a hluk, ktorý nie je potrebný a je až nebezpečný pre ľudský organizmus. Ide napríklad o rastlinné oleje, cukor, alkohol a rastliny,“ hovorí pre SME Magyar.
Odborníci na výživu však upozorňujú na riziká. Zo známych osobností túto diétu skúsil aj lekár a patofyzológ Boris Bajer. „Je to jedna z najťažších diét, ktoré môže človek absolvovať,“ zhodnotil expert, ktorý už vyskúšal rôzne druhy stravovania.

Bajer svoje skúsenosti s carnivore diétou priblížil aj na videu, pod ktorým ho niektorí komentujúci skritizovali za nedostatočnú dĺžku experimentu. Lekár však tvrdí, že bola dostatočná.
„Už za dva týždne sme videli horibilné zmeny na cholesterole, ktorý je naprieč štúdiami spájaný so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Bolo tam zhoršenie pečeňových enzýmov, kyseliny močovej, čo sú rizikové faktory viacerých civilizačných ochorení,“ vysvetľuje lekár.
Český nutričný terapeut David Erban upozorňuje, že pri carnivore diéte hrozí aj nedostatok vlákniny. Jej vynechanie vníma z dlhodobého hľadiska za riskantné.
V texte sa dočítate:
- Čo je a ako vznikla carnivore diéta.
- Aké sú dôvody, pre ktoré ju ľudia skúšajú.
- Prečo sa ľudia môžu cítiť na carnivore diéte lepšie.
- Či sa môže telo adaptovať na nedostatok vlákniny.
- Aké vitamíny môžu ľuďom chýbať pri carnivore diéte.
- Pre koho je tento štýl stravovania nevhodný.
- Či je carnivore diéta udržateľná z dlhodobého hľadiska.
Cesta k mäsu
Carnivore diéta je podobná keto diéte a Atkinsonovej diéte, s tým rozdielom, že okrem sacharidov vylučuje aj ostatné druhy potravín vrátane ovocia, zeleniny, obilnín, orechov, semien a strukovín.
Odborný portál WebMD pripomína, že stravovanie bez sacharidov nie je úplnou novinkou. Škótsky vojenský chirurg John Rollo už koncom 18. storočia liečil dvoch pacientov s cukrovkou diétou založenou len na mäse. Tým, že im obmedzil sacharidy, znížila sa im hladina cukru v krvi.
Odborníci pri liečbe cukrovky však úplne vylúčenie sacharidov neodporúčajú. Odborný web Healthline radí konzumovať menšie množstvá zdravých sacharidov s vysokým obsahom vlákniny, ktoré nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.
Carnivore diétu spopularizoval až bývalý americký ortopéd Shawn Baker knihou The Carnivore Diet (2019). Po štyridsiatke začal Baker pociťovať bolesti v kĺboch a zhoršenú kondíciu. Po dvojmesačnej eliminačnej diéte, ktorá obsahovala len mäso, soľ a vodu, sa tieto symptómy stratili.
Baker inšpiroval aj Daniela Magyara. Ten začal mať v roku 2017 veľké tráviace problémy a rady, že by mal jesť ešte viac vlákniny u neho nefungovali, pretože už jej viac nedokázal prijať.
„S každým jedlom som konzumoval veľa brokolice, špargle či ružičkového kelu a dostal som sa do bodu, keď bolo nafúknutie také neznesiteľné, že mi to ruinovalo dni,“ približuje tréner.
Magyar tvrdí, že najprv považoval Bakerove odporúčania za šialenstvo, keďže išli proti jeho presvedčeniu. Napriek tomu to vyskúšal a jeho problémy zmizli. Podobne to bolo aj u jeho partnerky, ktorej Crohnova choroba sa dostala do remisie.
Dnes si nevie predstaviť dôvod, ktorý by ho v tomto štýle stravovania zastavil. Nerobí si vraj nič proti srsti a jedlo, ktoré môže jesť, mu chutí.
Nutričný terapeut David Erban pre SME potvrdzuje, že existujú ľudia, ktorí sa cítili lepšie na carnivore strave.
V Českej republike je to prípad technologického influencera Petra Máru s ulceróznou kolitídou. Ten však už od tejto diéty upustil.