SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať?

Štúdia ukázala, že soľ ľudí núti zjesť viac jedla a prijať viac kalórií.

Čím viac soli, tým menej zábran.Čím viac soli, tým menej zábran. (Zdroj: Pixabay)

Za balíkom s čipsami sa naťahujete s pomyslením, že pár lupienkov vám neublíži. O pár minút neskôr sa pristihnete, že si z balíku vysýpate do dlane posledné omrvinky. Prečo ste sa nedokázali včas zastaviť?

Mysleli by ste si, že mastné jedlá sú lahodné, no tuk sám o sebe veľmi chutný nie je. Skutočná chuť tuku totiž podľa nedávneho výskumu pripomína pripálený olej. Čo ľudí priťahuje, je slaná alebo sladká príchuť mastných jedál.

Výskumníci sa rozhodli soľ bližšie preskúmať a dospeli k záveru, že nadmerná konzumácia vedie k obezite dokonca aj nezávisle od množstva prijatých kalórií. Zároveň slané mastné jedlá spôsobujú prejedanie a nadváhu viac, než sladké.

Skryť Vypnúť reklamu

Štúdia, ktorú uverejnil Journal of Noutrition, naznačuje, že soľ zohráva v prejedaní ešte významnejšiu úlohu, než sa predpokladalo.

Prečítajte si tiež: Koľko plechoviek coly je už priveľa? Čítajte 

Čo je slané, to je chutné

Výskumníci z austrálskej Deakin University naverbovali 48 zdravých ľudí a snažili sa nájsť hranicu citlivosti na chuť tuku. Základom pokusu boli predošlé poznatky, že tých pár šťastlivcov, ktorí dokážu chuť tuku rozpoznať, ho jedia menej.

Vedci preto namiešali dobrovoľníkom trojicu nápojov, ktoré boli takmer rovnaké až na malý detail. Do jedného vedci pridali malé množstvo mastných kyselín, úlohou bolo ho rozpoznať.

V ďalšej časti pokusu dobrovoľníkom v priebehu mesiaca servírovali raz týždenne na pohľad identické jedlo - cestoviny s paradajkovou omáčkou. Výskumníci v jednotlivých porciách menili obsah soli a tuku.

Skryť Vypnúť reklamu

Skúmali reakcie na jednotlivé pomery, cestoviny boli buď nízkotučné-nesolené, nízkotučné-slané, plnotučné-nesolené, alebo plnotučné-slané. Zaujímalo ich koľko z porcie zjedia, a ako hodnotia ich chuť ale aj pocit zasýtenia. Pridaná soľ zvýšila hodnotenie chutnosti, pre obsah tuku to neplatilo.

Prečítajte si tiež: Oplatí sa vymeniť olivový olej za kokosový? Čítajte 

Stratené sebaovládanie

Soľ mala vplyv aj na množstvo jedla, ktoré dobrovoľníci zjedli. Bez ohľadu na množstvo tuku skonzumovali o 11 percent viac. „V priebehu jedného dňa, to je naozaj významné množstvo,“ hovorí hlavný výskumník a Deakin University profesor Russell Keast.

Soli nedokázali odolať ani ľudia, ktorí sú na chuť tuku citliví a preto ho jedávajú menej. „Keď do potraviny pridáme soľ, sebaovládanie sa vytráca,“ tvrdí Keast s tým, že sa prejedali rovnako ako zvyšok skupiny. Mechanizmy, ktoré človeka zastavia, soľ jednoducho „vypne“.

Skryť Vypnúť reklamu

Ani výsledky pokusu však tuk nezbavia spoluzodpovednosti za obezitu. Dobrovoľníci v prípade plnotučných jedál prijali v rovnakom objeme jedla o 60 percent viac kalórií, než pri nízkotučnej porcii.

Až sa nabudúce priblížite ku dnu balíčka čipsov, spomeňte si, že aké účinky má soľ. Vypne vaše kontrolné mechanizmy a vy zbytočne zjete nezdravých potravín viac, než by ste pôvodne plánovali. Nespoliehajte sa preto, že vás včas zastaví vaše telo, a skúste sa maškrteniu vedome ubrániť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu