SME
Piatok, 24. január, 2020 | Meniny má Timotej

Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať?

Štúdia ukázala, že soľ ľudí núti zjesť viac jedla a prijať viac kalórií.

Čím viac soli, tým menej zábran.Čím viac soli, tým menej zábran.(Zdroj: Pixabay)

Za balíkom s čipsami sa naťahujete s pomyslením, že pár lupienkov vám neublíži. O pár minút neskôr sa pristihnete, že si z balíku vysýpate do dlane posledné omrvinky. Prečo ste sa nedokázali včas zastaviť?

Mysleli by ste si, že mastné jedlá sú lahodné, no tuk sám o sebe veľmi chutný nie je. Skutočná chuť tuku totiž podľa nedávneho výskumu pripomína pripálený olej. Čo ľudí priťahuje, je slaná alebo sladká príchuť mastných jedál.

Výskumníci sa rozhodli soľ bližšie preskúmať a dospeli k záveru, že nadmerná konzumácia vedie k obezite dokonca aj nezávisle od množstva prijatých kalórií. Zároveň slané mastné jedlá spôsobujú prejedanie a nadváhu viac, než sladké.

Článok pokračuje pod video reklamou

Štúdia, ktorú uverejnil Journal of Noutrition, naznačuje, že soľ zohráva v prejedaní ešte významnejšiu úlohu, než sa predpokladalo.

Prečítajte si tiež: Koľko plechoviek coly je už priveľa? Čítajte 

Čo je slané, to je chutné

Výskumníci z austrálskej Deakin University naverbovali 48 zdravých ľudí a snažili sa nájsť hranicu citlivosti na chuť tuku. Základom pokusu boli predošlé poznatky, že tých pár šťastlivcov, ktorí dokážu chuť tuku rozpoznať, ho jedia menej.

Vedci preto namiešali dobrovoľníkom trojicu nápojov, ktoré boli takmer rovnaké až na malý detail. Do jedného vedci pridali malé množstvo mastných kyselín, úlohou bolo ho rozpoznať.

V ďalšej časti pokusu dobrovoľníkom v priebehu mesiaca servírovali raz týždenne na pohľad identické jedlo - cestoviny s paradajkovou omáčkou. Výskumníci v jednotlivých porciách menili obsah soli a tuku.

Skúmali reakcie na jednotlivé pomery, cestoviny boli buď nízkotučné-nesolené, nízkotučné-slané, plnotučné-nesolené, alebo plnotučné-slané. Zaujímalo ich koľko z porcie zjedia, a ako hodnotia ich chuť ale aj pocit zasýtenia. Pridaná soľ zvýšila hodnotenie chutnosti, pre obsah tuku to neplatilo.

Prečítajte si tiež: Oplatí sa vymeniť olivový olej za kokosový? Čítajte 

Stratené sebaovládanie

Soľ mala vplyv aj na množstvo jedla, ktoré dobrovoľníci zjedli. Bez ohľadu na množstvo tuku skonzumovali o 11 percent viac. „V priebehu jedného dňa, to je naozaj významné množstvo,“ hovorí hlavný výskumník a Deakin University profesor Russell Keast.

Soli nedokázali odolať ani ľudia, ktorí sú na chuť tuku citliví a preto ho jedávajú menej. „Keď do potraviny pridáme soľ, sebaovládanie sa vytráca,“ tvrdí Keast s tým, že sa prejedali rovnako ako zvyšok skupiny. Mechanizmy, ktoré človeka zastavia, soľ jednoducho „vypne“.

Ani výsledky pokusu však tuk nezbavia spoluzodpovednosti za obezitu. Dobrovoľníci v prípade plnotučných jedál prijali v rovnakom objeme jedla o 60 percent viac kalórií, než pri nízkotučnej porcii.

Až sa nabudúce priblížite ku dnu balíčka čipsov, spomeňte si, že aké účinky má soľ. Vypne vaše kontrolné mechanizmy a vy zbytočne zjete nezdravých potravín viac, než by ste pôvodne plánovali. Nespoliehajte sa preto, že vás včas zastaví vaše telo, a skúste sa maškrteniu vedome ubrániť.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  9. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 17 920
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 270
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 490
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 375
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 488
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 425
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 406
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 069
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 6 992
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 6 981

Hlavné správy zo Sme.sk

Zrútené schodisko v bytovom dome číslo 7.
Cynická obluda

Ideálny vek pre antisemitu

Polícia objasnila vandalizmus na židovskom cintoríne. Vinníkmi sú 9-ročné deti, takže to až tak neprekvapuje.

Paulína Fialková - ilustračná fotografia.