SME
Streda, 3. jún, 2020 | Meniny má KarolínaKrížovkyKrížovky

Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať?

Štúdia ukázala, že soľ ľudí núti zjesť viac jedla a prijať viac kalórií.

Čím viac soli, tým menej zábran.Čím viac soli, tým menej zábran. (Zdroj: Pixabay)

Za balíkom s čipsami sa naťahujete s pomyslením, že pár lupienkov vám neublíži. O pár minút neskôr sa pristihnete, že si z balíku vysýpate do dlane posledné omrvinky. Prečo ste sa nedokázali včas zastaviť?

Mysleli by ste si, že mastné jedlá sú lahodné, no tuk sám o sebe veľmi chutný nie je. Skutočná chuť tuku totiž podľa nedávneho výskumu pripomína pripálený olej. Čo ľudí priťahuje, je slaná alebo sladká príchuť mastných jedál.

Výskumníci sa rozhodli soľ bližšie preskúmať a dospeli k záveru, že nadmerná konzumácia vedie k obezite dokonca aj nezávisle od množstva prijatých kalórií. Zároveň slané mastné jedlá spôsobujú prejedanie a nadváhu viac, než sladké.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu

Štúdia, ktorú uverejnil Journal of Noutrition, naznačuje, že soľ zohráva v prejedaní ešte významnejšiu úlohu, než sa predpokladalo.

Prečítajte si tiež: Koľko plechoviek coly je už priveľa? Čítajte 

Čo je slané, to je chutné

Výskumníci z austrálskej Deakin University naverbovali 48 zdravých ľudí a snažili sa nájsť hranicu citlivosti na chuť tuku. Základom pokusu boli predošlé poznatky, že tých pár šťastlivcov, ktorí dokážu chuť tuku rozpoznať, ho jedia menej.

Vedci preto namiešali dobrovoľníkom trojicu nápojov, ktoré boli takmer rovnaké až na malý detail. Do jedného vedci pridali malé množstvo mastných kyselín, úlohou bolo ho rozpoznať.

V ďalšej časti pokusu dobrovoľníkom v priebehu mesiaca servírovali raz týždenne na pohľad identické jedlo - cestoviny s paradajkovou omáčkou. Výskumníci v jednotlivých porciách menili obsah soli a tuku.

Skryť Vypnúť reklamu

Skúmali reakcie na jednotlivé pomery, cestoviny boli buď nízkotučné-nesolené, nízkotučné-slané, plnotučné-nesolené, alebo plnotučné-slané. Zaujímalo ich koľko z porcie zjedia, a ako hodnotia ich chuť ale aj pocit zasýtenia. Pridaná soľ zvýšila hodnotenie chutnosti, pre obsah tuku to neplatilo.

Prečítajte si tiež: Oplatí sa vymeniť olivový olej za kokosový? Čítajte 

Stratené sebaovládanie

Soľ mala vplyv aj na množstvo jedla, ktoré dobrovoľníci zjedli. Bez ohľadu na množstvo tuku skonzumovali o 11 percent viac. „V priebehu jedného dňa, to je naozaj významné množstvo,“ hovorí hlavný výskumník a Deakin University profesor Russell Keast.

Soli nedokázali odolať ani ľudia, ktorí sú na chuť tuku citliví a preto ho jedávajú menej. „Keď do potraviny pridáme soľ, sebaovládanie sa vytráca,“ tvrdí Keast s tým, že sa prejedali rovnako ako zvyšok skupiny. Mechanizmy, ktoré človeka zastavia, soľ jednoducho „vypne“.

Skryť Vypnúť reklamu

Ani výsledky pokusu však tuk nezbavia spoluzodpovednosti za obezitu. Dobrovoľníci v prípade plnotučných jedál prijali v rovnakom objeme jedla o 60 percent viac kalórií, než pri nízkotučnej porcii.

Až sa nabudúce priblížite ku dnu balíčka čipsov, spomeňte si, že aké účinky má soľ. Vypne vaše kontrolné mechanizmy a vy zbytočne zjete nezdravých potravín viac, než by ste pôvodne plánovali. Nespoliehajte sa preto, že vás včas zastaví vaše telo, a skúste sa maškrteniu vedome ubrániť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  2. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  3. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  4. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  5. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  6. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  7. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  8. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  9. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  10. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  1. Členovia ASINS vrátili za rok 2019 do ekonomiky 113 mil. Eur
  2. Ako aktualizovať autonavigáciu Mio?
  3. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  4. Ružinovská poliklinika otvorila unikátne oddelenie
  5. Päť užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  6. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  7. Unikátna novinka už aj v Prievidzi
  8. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy
  9. Sloboda v stavebníctve
  10. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 33 549
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 15 824
  3. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami 11 240
  4. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 10 896
  5. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 9 732
  6. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 9 328
  7. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 221
  8. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 149
  9. Ako vytriediť Mekáč doma? 8 787
  10. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 8 736
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Od polnoci sa otvoria česko-slovenské hranice, oznámili Matovič a Babiš (minúta po minúte)

Slovensko eviduje spolu 1525 nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 1375 ľudí.

Predseda vlády SR Igor Matovič po prílete na Letisko Václava Havla v Prahe počas oficiálneho privítania v rámci oficiálnej návštevy Českej republiky.
O finančníkovi Jeffreym Epsteinovi je dokumentárny seriál Filthy Rich.
Robert Kaliňák a Alexander Nejedlý na archívnej fotografii z roku 2016.
Samo Marec