Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať?

Štúdia ukázala, že soľ ľudí núti zjesť viac jedla a prijať viac kalórií.

Čím viac soli, tým menej zábran.(Zdroj: Pixabay)

Za balíkom s čipsami sa naťahujete s pomyslením, že pár lupienkov vám neublíži. O pár minút neskôr sa pristihnete, že si z balíku vysýpate do dlane posledné omrvinky. Prečo ste sa nedokázali včas zastaviť?

Mysleli by ste si, že mastné jedlá sú lahodné, no tuk sám o sebe veľmi chutný nie je. Skutočná chuť tuku totiž podľa nedávneho výskumu pripomína pripálený olej. Čo ľudí priťahuje, je slaná alebo sladká príchuť mastných jedál.

Výskumníci sa rozhodli soľ bližšie preskúmať a dospeli k záveru, že nadmerná konzumácia vedie k obezite dokonca aj nezávisle od množstva prijatých kalórií. Zároveň slané mastné jedlá spôsobujú prejedanie a nadváhu viac, než sladké.

Štúdia, ktorú uverejnil Journal of Noutrition, naznačuje, že soľ zohráva v prejedaní ešte významnejšiu úlohu, než sa predpokladalo.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Koľko plechoviek coly je už priveľa?

Čo je slané, to je chutné

Výskumníci z austrálskej Deakin University naverbovali 48 zdravých ľudí a snažili sa nájsť hranicu citlivosti na chuť tuku. Základom pokusu boli predošlé poznatky, že tých pár šťastlivcov, ktorí dokážu chuť tuku rozpoznať, ho jedia menej.

Vedci preto namiešali dobrovoľníkom trojicu nápojov, ktoré boli takmer rovnaké až na malý detail. Do jedného vedci pridali malé množstvo mastných kyselín, úlohou bolo ho rozpoznať.

V ďalšej časti pokusu dobrovoľníkom v priebehu mesiaca servírovali raz týždenne na pohľad identické jedlo - cestoviny s paradajkovou omáčkou. Výskumníci v jednotlivých porciách menili obsah soli a tuku.

Skúmali reakcie na jednotlivé pomery, cestoviny boli buď nízkotučné-nesolené, nízkotučné-slané, plnotučné-nesolené, alebo plnotučné-slané. Zaujímalo ich koľko z porcie zjedia, a ako hodnotia ich chuť ale aj pocit zasýtenia. Pridaná soľ zvýšila hodnotenie chutnosti, pre obsah tuku to neplatilo.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Oplatí sa vymeniť olivový olej za kokosový?

Stratené sebaovládanie

Soľ mala vplyv aj na množstvo jedla, ktoré dobrovoľníci zjedli. Bez ohľadu na množstvo tuku skonzumovali o 11 percent viac. „V priebehu jedného dňa, to je naozaj významné množstvo,“ hovorí hlavný výskumník a Deakin University profesor Russell Keast.

Soli nedokázali odolať ani ľudia, ktorí sú na chuť tuku citliví a preto ho jedávajú menej. „Keď do potraviny pridáme soľ, sebaovládanie sa vytráca,“ tvrdí Keast s tým, že sa prejedali rovnako ako zvyšok skupiny. Mechanizmy, ktoré človeka zastavia, soľ jednoducho „vypne“.

Ani výsledky pokusu však tuk nezbavia spoluzodpovednosti za obezitu. Dobrovoľníci v prípade plnotučných jedál prijali v rovnakom objeme jedla o 60 percent viac kalórií, než pri nízkotučnej porcii.

Až sa nabudúce priblížite ku dnu balíčka čipsov, spomeňte si, že aké účinky má soľ. Vypne vaše kontrolné mechanizmy a vy zbytočne zjete nezdravých potravín viac, než by ste pôvodne plánovali. Nespoliehajte sa preto, že vás včas zastaví vaše telo, a skúste sa maškrteniu vedome ubrániť.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 23 041
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 481
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 089
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 550
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 382
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 488
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 401
  8. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 383
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 346
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 009

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Piekol macesy a mal baňu. Jeho slovenská továreň prežila dodnes

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali mory.

ŠPORT

Kuzminová skončila druhá v stíhacích pretekoch

Napriek štyrom chybám v streľbe prišla len o jedno miesto.

Neprehliadnite tiež

Ako si cez sviatky udržať apetít pod kontrolou

Prinášame rady, ako si užiť Vianoce bez toho, aby si to odniesla línia a zdravie.

Desať potravín, ktoré nabijú telo energiou

Proti únave a vyčerpaniu sa dá bojovať aj jedlom.

Srdce bábätka bilo mimo hrude. Operácia mu dala nádej

Dievčatko sa narodilo s mimoriadne zriedkavou poruchou.

Očkovanie sa v tehotenstve oplatí. Chrípka môže plodu ublížiť

Vakcínu proti chrípke možno tehotným podať v ktoromkoľvek trimestri.

So šupkou, alebo bez? Ako sa oplatí jesť zeleninu a ovocie

So šupkou sa strácajú vitamíny, vláknina, aj antioxidanty.