Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať?

Štúdia ukázala, že soľ ľudí núti zjesť viac jedla a prijať viac kalórií.

Čím viac soli, tým menej zábran.(Zdroj: Pixabay)

Za balíkom s čipsami sa naťahujete s pomyslením, že pár lupienkov vám neublíži. O pár minút neskôr sa pristihnete, že si z balíku vysýpate do dlane posledné omrvinky. Prečo ste sa nedokázali včas zastaviť?

Mysleli by ste si, že mastné jedlá sú lahodné, no tuk sám o sebe veľmi chutný nie je. Skutočná chuť tuku totiž podľa nedávneho výskumu pripomína pripálený olej. Čo ľudí priťahuje, je slaná alebo sladká príchuť mastných jedál.

Výskumníci sa rozhodli soľ bližšie preskúmať a dospeli k záveru, že nadmerná konzumácia vedie k obezite dokonca aj nezávisle od množstva prijatých kalórií. Zároveň slané mastné jedlá spôsobujú prejedanie a nadváhu viac, než sladké.

Článok pokračuje pod video reklamou

Štúdia, ktorú uverejnil Journal of Noutrition, naznačuje, že soľ zohráva v prejedaní ešte významnejšiu úlohu, než sa predpokladalo.

Prečítajte si tiež: Koľko plechoviek coly je už priveľa?

Čo je slané, to je chutné

Výskumníci z austrálskej Deakin University naverbovali 48 zdravých ľudí a snažili sa nájsť hranicu citlivosti na chuť tuku. Základom pokusu boli predošlé poznatky, že tých pár šťastlivcov, ktorí dokážu chuť tuku rozpoznať, ho jedia menej.

Vedci preto namiešali dobrovoľníkom trojicu nápojov, ktoré boli takmer rovnaké až na malý detail. Do jedného vedci pridali malé množstvo mastných kyselín, úlohou bolo ho rozpoznať.

V ďalšej časti pokusu dobrovoľníkom v priebehu mesiaca servírovali raz týždenne na pohľad identické jedlo - cestoviny s paradajkovou omáčkou. Výskumníci v jednotlivých porciách menili obsah soli a tuku.

Skúmali reakcie na jednotlivé pomery, cestoviny boli buď nízkotučné-nesolené, nízkotučné-slané, plnotučné-nesolené, alebo plnotučné-slané. Zaujímalo ich koľko z porcie zjedia, a ako hodnotia ich chuť ale aj pocit zasýtenia. Pridaná soľ zvýšila hodnotenie chutnosti, pre obsah tuku to neplatilo.

Prečítajte si tiež: Oplatí sa vymeniť olivový olej za kokosový?

Stratené sebaovládanie

Soľ mala vplyv aj na množstvo jedla, ktoré dobrovoľníci zjedli. Bez ohľadu na množstvo tuku skonzumovali o 11 percent viac. „V priebehu jedného dňa, to je naozaj významné množstvo,“ hovorí hlavný výskumník a Deakin University profesor Russell Keast.

Soli nedokázali odolať ani ľudia, ktorí sú na chuť tuku citliví a preto ho jedávajú menej. „Keď do potraviny pridáme soľ, sebaovládanie sa vytráca,“ tvrdí Keast s tým, že sa prejedali rovnako ako zvyšok skupiny. Mechanizmy, ktoré človeka zastavia, soľ jednoducho „vypne“.

Ani výsledky pokusu však tuk nezbavia spoluzodpovednosti za obezitu. Dobrovoľníci v prípade plnotučných jedál prijali v rovnakom objeme jedla o 60 percent viac kalórií, než pri nízkotučnej porcii.

Až sa nabudúce priblížite ku dnu balíčka čipsov, spomeňte si, že aké účinky má soľ. Vypne vaše kontrolné mechanizmy a vy zbytočne zjete nezdravých potravín viac, než by ste pôvodne plánovali. Nespoliehajte sa preto, že vás včas zastaví vaše telo, a skúste sa maškrteniu vedome ubrániť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 879
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 483
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 724
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 618
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 597
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 218
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 026
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 634
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 949