Celozrnné potraviny zrýchľujú metabolizmus. Prospievajú línii?

S vlákninou pomáhajú lepšie regulovať cukor v krvi a citlivosť na inzulín.

(Zdroj: Pixabay - pexel)

BRATISLAVA. Jedenie stravy bohatej na celozrnné potraviny môže pomôcť pri chudnutí. V minulosti už výskumy preukázali, že celozrnná strava a vysoký príjem vlákniny pomáhajú lepšie regulovať hladiny cukru v krvi a citlivosť na inzulín.

Nová štúdia, ktorú publikoval American Journal of Clinical Nutrition, ukázala, že celozrnné potraviny dokážu znížiť množstvo kalórií, ktoré si telo uloží pri trávení. Zároveň celkovo zrýchľujú metabolizmus. V dôsledku toho môžu celozrnné potraviny pomôcť pri chudnutí.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Vedci zistili, či je surová strava zdravšia než varená

Spracovanie ničí vlákninu

Medzi zrná vo všeobecnosti radí ryža, ovos, pšenica a jačmeň. Celozrnné potraviny sa pozostávajú z celistvých zŕn hnedej ryže, ovsených vločiek či celozrnnej múky.

Od rafinovaných potravín sa celozrnné dajú na prvý pohľad odlíšiť tým, že majú tmavšiu farbu a obsahujú kúsky zŕn.

Rafinované obilniny prešli spracovaním, napríklad mletím, pri ktorom sa zo zŕn odstránia otruby a klíčky. Trvanlivosť potravín sa vďaka tomu predĺži. Medzi rafinované potraviny patrí napríklad biela ryža, biely chlieb a biela múka.

Pri mletí zrná prichádzajú o vlákninu, železo a vitamíny B. Aj keď železo a vitamíny možno do múky navrátiť, vláknina sa už pridávať nezvykne.

Výskum vedcov americkej Tufts University v Massachusetts prebiehal osem týždňov na vzorke 80 ľudí vo veku 40 až 65 rokov. Účastníci mohli jesť iba jedlo, ktoré im ponúkli výskumníci. Čo nezjedli, museli vedcom vrátiť a mali dodržiavať svoju obvyklú úroveň fyzickej aktivity.

Prvé dva týždne jedli všetci účastníci rovnaké jedlo, vďaka čomu vedci odhadli kalorické potreby jednotlivcov.

Potom dobrovoľníkov rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina dostávala celozrnné, druhá rafinované obilniny. Strava sa líšila jedine v obsahu zŕn a vlákniny, všetky ostatné parametre ako druh potravín, štruktúra jedla a obsah energie a makroživín sa zhodovali.

Prečítajte si tiež: Mali by ste sa definitívne vzdať červeného mäsa?

Ako svižná chôdza

Vedci následne porovnávali vplyv celozrnných výrobkov a rafinovaných obilnín na rýchlosť metabolizmu a fekálne energetické straty (čiže množstvo energie, ktoré telo počas trávenia nevstrebalo a vylúčilo ju vo výkaloch).

Zaznamenávali sa pritom dáta o hmotnosti, rýchlosti metabolizmu, hladiny cukru v krvi, fekálnych kalóriách, hlade a sýtosti dobrovoľníkov.

Ukázalo sa, že celozrnné potraviny dokázali zvýšiť bazálny metabolizmus (množstvo energie, ktoré telo spotrebuje v pokojnom stave) a zvýšili aj fekálne energetické straty. K zvýšeným stratám nedošlo kvôli väčšiemu obsahu vlákniny ako takej, ale kvôli účinku vlákniny na stráviteľnosť iných potravinových kalórií.

Vďaka celozrnnej strave sa podarilo účastníkom denne stratiť 100 kalórií viac než skupine so spracovanými obilninami. Množstvo kalórií je porovnateľné so svižnou 30-minútovou chôdzou, alebo, premenené na stravu, sa kalórie rovnajú veľmi malej sušienke. Pozitívne je aj to, že pocit hladu a sýtosti sa medzi testovanými diétami výrazne nelíšil.

Zistenia vedcov by mohli pomôcť ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť a mať pod kontrolou hladiny cukru. Keďže pri výskume použili komerčne dostupné produkty, ktoré obsahovali celozrnnú múku, rovnaké výsledky možno dosiahnuť aj mimo laboratória.

DOI: 10.3945/ajcn.116.139683

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 15 276
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 924
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 445
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 456
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 562
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 8 449
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 039
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 930

Téma: Chudnutie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vláknina, Diéty, Hrubé črevo, Trávenie, Zdravá strava, Vitamíny a minerály

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako sme sa dostali až sem? Kto nechal Kočnera vyrásť

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Neprehliadnite tiež