BRATISLAVA. Čerstvé ovocie a zelenina patria medzi najzdravšie potraviny. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, šťavnaté aj svieže.
Problémom však je, že nie sú najlacnejšie: človek musí svoje chute prispôsobiť sezóne a v domácnosti vydržia čerstvé iba pár dní.
Ovocie a zelenina totiž pozostávajú zo 70 až 90 percent z vody, po obratí rýchlo strácajú vlhkosť, napadajú ich mikróby a enzýmy degradujú.
Riešením býva zamrazenie spracovaných kúskov alebo nákup balenej mrazenej zeleniny a ovocia. Ide o rozumný kompromis? A čo na to hovorí veda?

Vplyv zberu a tepelnej úpravy
Väčšina ovocia a zeleniny sa zbiera ešte nezrelá a dozrieva na ceste k zákazníkom. Čas, za ktorý by sa v plodoch malo vytvoriť plné spektrum živín, sa tak skracuje.
V kontrolovanom prostredí pri transporte a skladovaní môže zelenina a ovocie stráviť pomerne dlhú dobu a kým sa dostane do domácností, môže to trvať tri dni, výnimočne dokonca až dvanásť mesiacov.
Naopak, zelenina a ovocie, ktoré výrobca plánuje zmraziť, sa obvykle zbierajú až vtedy, keď sú plne zrelé. Hladiny živín by v tomto štádiu mali byť najvyššie, spracovanie a zmrazenie môže prebehnúť už do niekoľkých hodín.