BRATISLAVA. Chia semená vraj patria medzi najzdravšie potraviny na planéte. Podobne optimistické prívlastky však v minulosti sprevádzali napríklad aj kokosový olej, ktorý vedecký drobnohľad napokon neustál a o svoju reputáciu prišiel.
Sú chia semienka podobnou módnou senzáciou, alebo skutočne dokážu prospievať zdraviu? Dôkazy o ich účinkoch sme hľadali v štúdiách, ktoré vznikli na ľudských dobrovoľníkoch.
Bohatý zdroj vlákniny
Miniatúrne chia semená obsahujú pozoruhodné množstvo živín. V množstve, ktoré zodpovedá polievkovej lyžici (čiže zhruba v 12 gramov) sa pritom nachádza 60 kalórií.

Zaujímavé je, že hoci lyžica semien obsahuje 5 gramov karbohydrátov, praktický celý podiel predstavuje vláknina.
A hoci vláknina patrí pod množinu cukrov, v tele sa správa inak ako bežné cukry v strave. Nezvyšuje totiž hladinu cukru v krvi.
Podobne ako iné celozrnné potraviny dokáže vstrebať vodu, premeniť sa na gélovitú hmotu, v žalúdku sa roztiahnuť, a tým aj v menšom množstve vyvolať väčší pocit sýtosti.
Vlákninou sa zároveň živia prospešné baktérie v črevách, ktoré sú kľúčové pre správne trávenie a dobrý zdravotný stav. Z tohto hľadiska je výbornou správou, že vláknina tvorí 40 percent hmotnosti semienka.