Ako sa naučiť jesť zdravé jedlá tak, aby vám chutili

Každá zo šiestich chutí opisuje výživovú hodnotu jedla.

Niektorí ľudia sú na sladkú chuť citlivejší.(Zdroj: pexels.com/Vincenzo Giove)

Autor je výskumníkom v Centre pre pokročilé senzorické vedy na Deakinskej univerzite. Zameriava sa na oblasti výživy.

Text pôvodne vyšiel na stránke The Conversation.

Všetci milujeme chutné jedlá, aj keď o nich vieme, že pre nás nie sú vhodné. Potraviny s vysokým obsahom energie - konkrétne sladké, slané a mastné potraviny - zvyknú chutiť najlepšie.

Pravdepodobnou príčinou je, že naši predkovia potrebovali hľadať výživné, vysokoenergetické potraviny v časoch, kedy boli zdroje nedostatočné. Túžba po potravinách s vyšším obsahom energie mohla umožniť ľuďom prežiť v období hladomorov alebo v krutých zimách.

Dnes je však v západných spoločnostiach chutných jedál dostatok a ľudia spotrebúvajú viac energie ako kedykoľvek predtým, čo vyústilo do epidémie obezity. Súčasťou problému je chuťový systém, ktorý nás povzbudzuje jesť viac energeticky nasýtených potravín, než potrebujeme.

Vedci preto skúmajú, či môžeme zmeniť spôsob, akým vnímame chuť potravín, a vďaka tomu získať kontrolu nad apetítom.

Význam šiestich chutí

Podarilo sa identifikovať šesť chutí: sladkú, slanú, kyslú, umami, mastnú a horkú. Novšia štúdia poskytla dôkaz o tom, že siedmou chuťou by mohla byť chuť škrobu. Každá chuť pritom poukazuje na rôzne výživové zložky jedla.

Môžeme sa trénovať, aby sme uprednostnili zdravšie potraviny alebo sa cítili plnší už pri menších porciách.

výskumník zmyslov Andrew Costanzo

Sladká naznačuje obsah cukru a soľ prezrádza obsah minerálov, ako je sodík. Kyslá chuť oznamuje prítomnosť nadmernej kyseliny a umami odráža obsah bielkovín. Mastná chuť označuje obsah tuku, zatiaľ čo horká upozorňuje na potenciálne toxíny v potravinách.

Nadmerné kyslé a horké chute sú nepríjemné a upozorňujú, že tieto vlastnosti jedla môžu byť potenciálne škodlivé. Ostatné chute sú všeobecne príjemné a naznačujú, že jedlo obsahuje veľké množstvo energie.

Ľudia sú na jednotlivé chute rozlične citliví. Kým niekto si môže myslieť, že je jedlo prisladké, inému sa môže zdať, že je akurát. Tieto rozdiely v citlivosti na chuť sú kľúčom k pochopeniu toho, čo poháňa naše stravovanie.

Preferencie a pocity sýtosti

Citlivosť môže ovplyvniť to, ako jeme, dvomi spôsobmi. Prvým sú preferencie, ktoré ovplyvňujú rozhodnutia jesť určité potraviny. Druhým je pocit sýtosti, ktorá ovplyvňuje to, ako sa cítime po jedle.

Štúdie ukazujú, že pokiaľ ide o preferencie, väčšia citlivosť na lákavé chute (sladká a slaná) vedie k väčšiemu vyhľadávaniu. Pri menej príjemných chutiach (kyslá a horká) to neplatí. V jednej zo štúdií sa ukázalo, že u detí citlivejších na horkú chuť zeleniny, akú má napríklad brokolica a ružičkový kel, bolo menej pravdepodobné, že tieto potraviny zjedia.

Prečítajte si tiež: Ak cukor škodí, prečo je v poriadku jesť sladké ovocie?

Niektoré chute nemajú veľký vplyv na naše preferencie, no ovplyvňujú pocity sýtosti. Dobrým príkladom toho je mastná chuť. Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí boli menej citliví na chuť tukov, mali pri jedení mastných jedál menší pocit sýtosti. Preto, aby sa cítili plní a spokojní, musia zjesť viac tučných jedál.

Celý systém sa stáva oveľa zložitejším, keď začneme kombinovať viacero chutí. Iný výskum ukázal, že ak sa skombinuje slaná a mastná chuť, citlivosť jednotlivca prestane hrať dôležitú úlohu. Aby sa ľudia cítili plní, každý potreboval rovnaké množstvo jedla.

Pre našu líniu to znamená, že pre niektorých ľudí môže byť prirodzene ťažšie prestať jesť. Rozhodne to, nakoľko je človek citlivý na konkrétnu chuť.

Citlivosť je však flexibilná. Vďaka tomu sa môžeme trénovať, aby sme uprednostnili zdravšie potraviny alebo sa cítili plnší už pri menších porciách.

Ako si zmeniť citlivosť

V nedávnej štúdii sme použili dvojčatá, aby sme zistili, či gény alebo životné prostredie ovplyvňujú citlivosť našej chuti na mastné.

Dvojičky strávili osem týždňov buď s nízkym obsahom tukov alebo s vysokým obsahom tukov. Potom sme vyhodnotili, nakoľko sa zmenilo ich vnímanie mastnej chuti.

Zistili sme, že na citlivosť mala strava väčší vplyv, než gény. To znamená, že ak gény vplývajú na citlivosť na mastné iba minimálne, tak nie je definitívne daná.

Prečítajte si tiež: Nie je iba pre vegánov. Päť dôvodov, prečo sa oplatí jesť hummus

Ak sa budete držať stravy s nízkym obsahom tukov aspoň osem týždňov, vaše telo sa prispôsobí týmto podmienkam a budete na chuť tukov citlivejší. Mastné potraviny vás začnú zasycovať skôr a nebudete cítiť potrebu toľko jesť.

Pokiaľ ide o sladké a slané chute, štúdie ukázali, že gény kontrolujú tieto iba čiastočne. Citlivosť na túto chuť preto môže byť upraviteľná na základe vašej stravy - aj keď sú potrebné dodatočné štúdie.

Ideálne je pokúsiť sa zmierniť príjem slaných, sladkých a mastných jedál. Spočiatku to môže byť ťažké, pretože telo môže byť na chute navyknuté. Po určitom čase sa ale vaša citlivosť zvýši.

A hoci vás budú budú lákať chute, na ktoré ste citlivejší, pocit sýtosti sa dostaví už po niekoľkých sústach.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 13 593
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 11 777
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 11 020
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 334
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 704
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 5 692
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 3 901
  8. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 3 224
  9. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 205
  10. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 188

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Vanek dostal, o čo si koledoval a tragédia gdanského starostu (týždeň podľa Schutza)

Slovenských expatov z Londýna neprivlečiete.

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Kočnerovi kamaráti sa pretekajú v jeho zapieraní

Pre čo iné než pre prachy by niekto za takýchto okolností zotrvával vo funkcii.

SVET

Nová anexia? Putina hnevá Lukašenko, pozýva aj Američanov

Putin by mohol byť opäť prezidentom.

Neprehliadnite tiež

Test pohlavných chorôb: Ako prebieha a koľko stojí

Všetko čo potrebujete vedieť o vyšetrení.