Ako sa naučiť jesť zdravé jedlá tak, aby vám chutili

Každá zo šiestich chutí opisuje výživovú hodnotu jedla.

Niektorí ľudia sú na sladkú chuť citlivejší.(Zdroj: pexels.com/Vincenzo Giove)

Autor je výskumníkom v Centre pre pokročilé senzorické vedy na Deakinskej univerzite. Zameriava sa na oblasti výživy.

Text pôvodne vyšiel na stránke The Conversation.

Všetci milujeme chutné jedlá, aj keď o nich vieme, že pre nás nie sú vhodné. Potraviny s vysokým obsahom energie - konkrétne sladké, slané a mastné potraviny - zvyknú chutiť najlepšie.

Pravdepodobnou príčinou je, že naši predkovia potrebovali hľadať výživné, vysokoenergetické potraviny v časoch, kedy boli zdroje nedostatočné. Túžba po potravinách s vyšším obsahom energie mohla umožniť ľuďom prežiť v období hladomorov alebo v krutých zimách.

Dnes je však v západných spoločnostiach chutných jedál dostatok a ľudia spotrebúvajú viac energie ako kedykoľvek predtým, čo vyústilo do epidémie obezity. Súčasťou problému je chuťový systém, ktorý nás povzbudzuje jesť viac energeticky nasýtených potravín, než potrebujeme.

Vedci preto skúmajú, či môžeme zmeniť spôsob, akým vnímame chuť potravín, a vďaka tomu získať kontrolu nad apetítom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Význam šiestich chutí

Podarilo sa identifikovať šesť chutí: sladkú, slanú, kyslú, umami, mastnú a horkú. Novšia štúdia poskytla dôkaz o tom, že siedmou chuťou by mohla byť chuť škrobu. Každá chuť pritom poukazuje na rôzne výživové zložky jedla.

Môžeme sa trénovať, aby sme uprednostnili zdravšie potraviny alebo sa cítili plnší už pri menších porciách.

výskumník zmyslov Andrew Costanzo

Sladká naznačuje obsah cukru a soľ prezrádza obsah minerálov, ako je sodík. Kyslá chuť oznamuje prítomnosť nadmernej kyseliny a umami odráža obsah bielkovín. Mastná chuť označuje obsah tuku, zatiaľ čo horká upozorňuje na potenciálne toxíny v potravinách.

Nadmerné kyslé a horké chute sú nepríjemné a upozorňujú, že tieto vlastnosti jedla môžu byť potenciálne škodlivé. Ostatné chute sú všeobecne príjemné a naznačujú, že jedlo obsahuje veľké množstvo energie.

Ľudia sú na jednotlivé chute rozlične citliví. Kým niekto si môže myslieť, že je jedlo prisladké, inému sa môže zdať, že je akurát. Tieto rozdiely v citlivosti na chuť sú kľúčom k pochopeniu toho, čo poháňa naše stravovanie.

Preferencie a pocity sýtosti

Citlivosť môže ovplyvniť to, ako jeme, dvomi spôsobmi. Prvým sú preferencie, ktoré ovplyvňujú rozhodnutia jesť určité potraviny. Druhým je pocit sýtosti, ktorá ovplyvňuje to, ako sa cítime po jedle.

Štúdie ukazujú, že pokiaľ ide o preferencie, väčšia citlivosť na lákavé chute (sladká a slaná) vedie k väčšiemu vyhľadávaniu. Pri menej príjemných chutiach (kyslá a horká) to neplatí. V jednej zo štúdií sa ukázalo, že u detí citlivejších na horkú chuť zeleniny, akú má napríklad brokolica a ružičkový kel, bolo menej pravdepodobné, že tieto potraviny zjedia.

Prečítajte si tiež: Ak cukor škodí, prečo je v poriadku jesť sladké ovocie?

Niektoré chute nemajú veľký vplyv na naše preferencie, no ovplyvňujú pocity sýtosti. Dobrým príkladom toho je mastná chuť. Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí boli menej citliví na chuť tukov, mali pri jedení mastných jedál menší pocit sýtosti. Preto, aby sa cítili plní a spokojní, musia zjesť viac tučných jedál.

Celý systém sa stáva oveľa zložitejším, keď začneme kombinovať viacero chutí. Iný výskum ukázal, že ak sa skombinuje slaná a mastná chuť, citlivosť jednotlivca prestane hrať dôležitú úlohu. Aby sa ľudia cítili plní, každý potreboval rovnaké množstvo jedla.

Pre našu líniu to znamená, že pre niektorých ľudí môže byť prirodzene ťažšie prestať jesť. Rozhodne to, nakoľko je človek citlivý na konkrétnu chuť.

Citlivosť je však flexibilná. Vďaka tomu sa môžeme trénovať, aby sme uprednostnili zdravšie potraviny alebo sa cítili plnší už pri menších porciách.

Ako si zmeniť citlivosť

V nedávnej štúdii sme použili dvojčatá, aby sme zistili, či gény alebo životné prostredie ovplyvňujú citlivosť našej chuti na mastné.

Dvojičky strávili osem týždňov buď s nízkym obsahom tukov alebo s vysokým obsahom tukov. Potom sme vyhodnotili, nakoľko sa zmenilo ich vnímanie mastnej chuti.

Zistili sme, že na citlivosť mala strava väčší vplyv, než gény. To znamená, že ak gény vplývajú na citlivosť na mastné iba minimálne, tak nie je definitívne daná.

Prečítajte si tiež: Nie je iba pre vegánov. Päť dôvodov, prečo sa oplatí jesť hummus

Ak sa budete držať stravy s nízkym obsahom tukov aspoň osem týždňov, vaše telo sa prispôsobí týmto podmienkam a budete na chuť tukov citlivejší. Mastné potraviny vás začnú zasycovať skôr a nebudete cítiť potrebu toľko jesť.

Pokiaľ ide o sladké a slané chute, štúdie ukázali, že gény kontrolujú tieto iba čiastočne. Citlivosť na túto chuť preto môže byť upraviteľná na základe vašej stravy - aj keď sú potrebné dodatočné štúdie.

Ideálne je pokúsiť sa zmierniť príjem slaných, sladkých a mastných jedál. Spočiatku to môže byť ťažké, pretože telo môže byť na chute navyknuté. Po určitom čase sa ale vaša citlivosť zvýši.

A hoci vás budú budú lákať chute, na ktoré ste citlivejší, pocit sýtosti sa dostaví už po niekoľkých sústach.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  3. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  4. Keď Slováci krotia morský vietor
  5. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  9. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  10. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  5. Do we have "Sagans" in language education?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  9. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  10. Top trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 22 944
  2. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 15 894
  3. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 12 276
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 8 775
  5. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 988
  6. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 627
  7. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 3 352
  8. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 565
  9. Sú pre nás plesne nebezpečné? 2 539
  10. Najväčšia šanca získať Daikin Althermu s dotáciou až do 3 700 €! 1 801

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Smer návrh extrémistov nepodporí, potratov sa asi chopí SNS

Parlament by mal tento týždeň rokovať aj návrhu zákona extrémistov z ĽSNS o zákaze potratov len na žiadosť ženy. SNS hovorí o vlastnom návrhu.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Generál Macko volal o pomoc, SNS armádu rozkladá

Na ministerstve obrany to vrie.

KOMENTÁRE

Ako sa konzervatívne cítiaci politici dostali do dilemy

Buď sa spriahnu s diablom, alebo budú mať čo vysvetľovať.

Neprehliadnite tiež

Potraviny, ktoré v skúškovom období povzbudia myseľ

Správna strava dokáže nakopnúť mozog a jeho kognitívne funkcie.

Imunologička vyvracia päť najčastejších mýtov o alergii

Povery o alergii bránia pacientom v účinnej liečbe.

Kam putujú peniaze, ktoré ste darovali do zbierky Deň Narcisov

Príbeh onkopacientky ukazuje spôsoby, ako pomáha Liga proti rakovine.

Obezita patrí do rúk lekára. Hrozí jedenástimi druhmi rakoviny

Problémy s hmotnosťou a prejedaním môžu vzniknúť už v detstve.