SME

Ako sa naučiť jesť zdravé jedlá tak, aby vám chutili

Každá zo šiestich chutí opisuje výživovú hodnotu jedla.

Niektorí ľudia sú na sladkú chuť citlivejší.Niektorí ľudia sú na sladkú chuť citlivejší. (Zdroj: pexels.com/Vincenzo Giove)

Autor je výskumníkom v Centre pre pokročilé senzorické vedy na Deakinskej univerzite. Zameriava sa na oblasti výživy.

Text pôvodne vyšiel na stránke The Conversation.

Všetci milujeme chutné jedlá, aj keď o nich vieme, že pre nás nie sú vhodné. Potraviny s vysokým obsahom energie - konkrétne sladké, slané a mastné potraviny - zvyknú chutiť najlepšie.

Pravdepodobnou príčinou je, že naši predkovia potrebovali hľadať výživné, vysokoenergetické potraviny v časoch, kedy boli zdroje nedostatočné. Túžba po potravinách s vyšším obsahom energie mohla umožniť ľuďom prežiť v období hladomorov alebo v krutých zimách.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes je však v západných spoločnostiach chutných jedál dostatok a ľudia spotrebúvajú viac energie ako kedykoľvek predtým, čo vyústilo do epidémie obezity. Súčasťou problému je chuťový systém, ktorý nás povzbudzuje jesť viac energeticky nasýtených potravín, než potrebujeme.

Vedci preto skúmajú, či môžeme zmeniť spôsob, akým vnímame chuť potravín, a vďaka tomu získať kontrolu nad apetítom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Význam šiestich chutí

Podarilo sa identifikovať šesť chutí: sladkú, slanú, kyslú, umami, mastnú a horkú. Novšia štúdia poskytla dôkaz o tom, že siedmou chuťou by mohla byť chuť škrobu. Každá chuť pritom poukazuje na rôzne výživové zložky jedla.

Môžeme sa trénovať, aby sme uprednostnili zdravšie potraviny alebo sa cítili plnší už pri menších porciách.

výskumník zmyslov Andrew Costanzo

Sladká naznačuje obsah cukru a soľ prezrádza obsah minerálov, ako je sodík. Kyslá chuť oznamuje prítomnosť nadmernej kyseliny a umami odráža obsah bielkovín. Mastná chuť označuje obsah tuku, zatiaľ čo horká upozorňuje na potenciálne toxíny v potravinách.

SkryťVypnúť reklamu

Nadmerné kyslé a horké chute sú nepríjemné a upozorňujú, že tieto vlastnosti jedla môžu byť potenciálne škodlivé. Ostatné chute sú všeobecne príjemné a naznačujú, že jedlo obsahuje veľké množstvo energie.

Ľudia sú na jednotlivé chute rozlične citliví. Kým niekto si môže myslieť, že je jedlo prisladké, inému sa môže zdať, že je akurát. Tieto rozdiely v citlivosti na chuť sú kľúčom k pochopeniu toho, čo poháňa naše stravovanie.

Preferencie a pocity sýtosti

Citlivosť môže ovplyvniť to, ako jeme, dvomi spôsobmi. Prvým sú preferencie, ktoré ovplyvňujú rozhodnutia jesť určité potraviny. Druhým je pocit sýtosti, ktorá ovplyvňuje to, ako sa cítime po jedle.

Štúdie ukazujú, že pokiaľ ide o preferencie, väčšia citlivosť na lákavé chute (sladká a slaná) vedie k väčšiemu vyhľadávaniu. Pri menej príjemných chutiach (kyslá a horká) to neplatí. V jednej zo štúdií sa ukázalo, že u detí citlivejších na horkú chuť zeleniny, akú má napríklad brokolica a ružičkový kel, bolo menej pravdepodobné, že tieto potraviny zjedia.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Ak cukor škodí, prečo je v poriadku jesť sladké ovocie? Čítajte 

Niektoré chute nemajú veľký vplyv na naše preferencie, no ovplyvňujú pocity sýtosti. Dobrým príkladom toho je mastná chuť. Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí boli menej citliví na chuť tukov, mali pri jedení mastných jedál menší pocit sýtosti. Preto, aby sa cítili plní a spokojní, musia zjesť viac tučných jedál.

Celý systém sa stáva oveľa zložitejším, keď začneme kombinovať viacero chutí. Iný výskum ukázal, že ak sa skombinuje slaná a mastná chuť, citlivosť jednotlivca prestane hrať dôležitú úlohu. Aby sa ľudia cítili plní, každý potreboval rovnaké množstvo jedla.

Pre našu líniu to znamená, že pre niektorých ľudí môže byť prirodzene ťažšie prestať jesť. Rozhodne to, nakoľko je človek citlivý na konkrétnu chuť.

Citlivosť je však flexibilná. Vďaka tomu sa môžeme trénovať, aby sme uprednostnili zdravšie potraviny alebo sa cítili plnší už pri menších porciách.

SkryťVypnúť reklamu

Ako si zmeniť citlivosť

V nedávnej štúdii sme použili dvojčatá, aby sme zistili, či gény alebo životné prostredie ovplyvňujú citlivosť našej chuti na mastné.

Dvojičky strávili osem týždňov buď s nízkym obsahom tukov alebo s vysokým obsahom tukov. Potom sme vyhodnotili, nakoľko sa zmenilo ich vnímanie mastnej chuti.

Zistili sme, že na citlivosť mala strava väčší vplyv, než gény. To znamená, že ak gény vplývajú na citlivosť na mastné iba minimálne, tak nie je definitívne daná.

Prečítajte si tiež: Nie je iba pre vegánov. Päť dôvodov, prečo sa oplatí jesť hummus Čítajte 

Ak sa budete držať stravy s nízkym obsahom tukov aspoň osem týždňov, vaše telo sa prispôsobí týmto podmienkam a budete na chuť tukov citlivejší. Mastné potraviny vás začnú zasycovať skôr a nebudete cítiť potrebu toľko jesť.

Pokiaľ ide o sladké a slané chute, štúdie ukázali, že gény kontrolujú tieto iba čiastočne. Citlivosť na túto chuť preto môže byť upraviteľná na základe vašej stravy - aj keď sú potrebné dodatočné štúdie.

SkryťVypnúť reklamu

Ideálne je pokúsiť sa zmierniť príjem slaných, sladkých a mastných jedál. Spočiatku to môže byť ťažké, pretože telo môže byť na chute navyknuté. Po určitom čase sa ale vaša citlivosť zvýši.

A hoci vás budú budú lákať chute, na ktoré ste citlivejší, pocit sýtosti sa dostaví už po niekoľkých sústach.

Autor: Andrew Costanzo

Stravovanie

Súvisiace témy: Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  5. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  6. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  7. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  8. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 219
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 9 182
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 953
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 992
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 232
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 891
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 788
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 603
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu