SME

Je lepší prírodný antioxidant alebo výživový doplnok? Expertka na výživu v tom má jasno

Ktoré potraviny obsahujú najviac antioxidantov.

Antioxidanty treba prijímať v strave a nie formou výživových doplnkov.Antioxidanty treba prijímať v strave a nie formou výživových doplnkov. (Zdroj: Fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na prvý pohľad sa zdá, že antioxidanty sú všade. Nájdete ich v superpotravinách, v krémoch na pleť, vo výživových doplnkoch, ale aj v čokoláde alebo vo víne.

Výrobcovia týchto produktov o nich hovoria, že sú pre zdravie nevyhnutné. Zároveň zákazníkom sľubujú, že im pomôžu so starnutím, ale aj v boji proti rôznym chorobám.

Sú však pre nás naozaj také dobré, ako nám tvrdia?

Čo sú antioxidanty?

Odpoveď na túto otázku vôbec nie je jednoduchá. Pojem antioxidant totiž zahŕňa širokú škálu molekúl (atómov spojených chemickými väzbami, pozn.red.), ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tieto reaktívne častice totiž môžu poškodzovať bunky.

SkryťVypnúť reklamu

„Predstavte si svoje bunky ako mesto. Voľné radikály sú takí malí vandali, ktorí v ňom pobehujú a spôsobujú škody – napríklad rozbíjajú okná alebo sprejujú na steny grafity. Antioxidanty sú ako údržbársky tím, ktorý tieto škody opravuje alebo zabraňuje vandalským útokom tým, že neutralizuje vandalov skôr, ako stihnú spôsobiť veľké škody,“ vysvetľuje pre SME výživová špecialistka Nikoleta Šimonová.

„Týmto spôsobom pomáhajú udržiavať mesto, teda naše telo, v dobrom stave a chránia ho pred dlhodobým poškodením,“ dodáva.

Aká je ich úloha?

Antioxidanty majú v tele viaceré úlohy. Jednou z nich je neutralizácia voľných radikálov.

„Antioxidanty dodávajú svoje elektróny voľným radikálom, čo sú nestabilné molekuly s nespárovanými elektrónmi. Tým ich stabilizujú a zabraňujú ďalšiemu poškodzovaniu buniek,“ opisuje Šimonová.

SkryťVypnúť reklamu

To však zďaleka nie je všetko. Antioxidanty tiež ochraňujú bunky a tkanivá. Zabraňujú totiž oxidatívnemu poškodzovaniu, ktoré spôsobujú voľné radikály, čím bránia bunkové štruktúry, ako sú lipidy, proteíny a DNA. Tento proces je veľmi významný pre správne fungovanie buniek a zdravie tkanív.

„Antioxidanty majú aj významnú úlohu v prevencii chorôb. Dlhodobá ochrana pred oxidatívnym stresom prispieva k nižšiemu riziku mnohých chronických ochorení, ako sú srdcové ochorenia, niektoré druhy rakoviny a neurodegeneratívne stavy ako Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba,“ zdôrazňuje výživová špecialistka.

Ak všetko funguje tak, ako má, zdravý systém antioxidantov podporuje aj imunitný systém. Pomáha mu efektívnejšie bojovať proti zápalom a infekciám.

SkryťVypnúť reklamu

Aký je rozdiel medzi prírodnými a syntetickými antioxidantmi?

Antioxidanty pochádzajú z viacerých zdrojov. Niektoré prirodzene produkuje naše telo a ďalšie sa nachádzajú v jedle.

Prírodné aj syntetické antioxidanty sa tiež dajú pridať do potravín, ktoré ich bežne neobsahujú. V niektorých prípadoch výrobcovia uvádzajú, že vďaka tomu vraj zvyšujú zdravotnú hodnotu produktu. No dôvod, prečo obsahujú antioxidanty, môže byť aj iný. Keďže zabraňujú oxidácii potravín, používajú sa ako konzervanty.

„Prírodné antioxidanty sú priamo získavané z prírodných zdrojov, ako sú ovocie, zelenina, orechy, semienka a celé obilniny. Bežne zahŕňajú vitamíny C a E, minerály a rôzne fytochemikálie ako flavonoidy a polyfenoly. Sú to často komplexné zmesi, ktoré obsahujú rôzne bioaktívne zložky pracujúce synergicky," vysvetľuje Šimonová.

SkryťVypnúť reklamu

Syntetické antioxidanty sú chemicky vyrobené v laboratóriách, pričom sa snažia napodobniť účinky prírodných antioxidantov.

„Často sa používajú v potravinárskom priemysle ako konzervanty na predĺženie trvanlivosti potravín, napríklad butylovaný hydroxytoluén (BHT) a butylovaný hydroxyanizol (BHA). Syntetické antioxidanty však môžu mať odlišné biologické účinky oproti prírodným formám,“ hovorí výživová špecialistka.

To, či majú oba typy antioxidantov rovnaký vplyv na zdravie, je zatiaľ predmetom vedeckých štúdií. Podľa Šimonovej sú prírodné antioxidanty považované z hľadiska zdravia za bezpečnejšie a účinnejšie najmä preto, že majú komplexnejšiu prírodnú štruktúru a ovocie alebo zelenina obsahuje viac doplnkových bioaktívnych zložiek.

Súvisiaci článok Lekár Bajer: Pri problémoch s neplodnosťou príde najprv žena. Alebo žena a dva metre za ňou muž Čítajte 

Ktoré potraviny obsahujú najviac antioxidantov?

Napriek dobrému marketingu sa viacerí odborníci zhodujú v tom, že najefektívnejším spôsobom, ako získať pre telo potrebné antioxidanty, je zdravá strava. Medzi užitočné zdroje patria ovocie, zelenina, obilniny, vajcia alebo orechy.

SkryťVypnúť reklamu

„Na antioxidanty je veľmi bohaté napríklad bobuľové ovocie, ako sú čučoriedky, maliny a jahody. Sú bohaté aj na vitamín C a flavonoidy. Z orechov sú to najmä vlašské orechy a pekanové orechy. Tiež semienka – ľanové a chia. Avšak nájdete ich aj v citrusových plodoch, jablkách či hruškách,“ vymenúva Šimonová.

Dodáva, že veľké množstvo antioxidantov obsahuje aj tmavozelená zelenina, napríklad špenát, kel, brokolica a mnohé ďalšie druhy listovej zeleniny. Nechýbajú v nich ani vitamíny C, E a betakarotén.

Ďalším zdrojom týchto zdraviu prospešných látok je korenie a bylinky. Vynikajúcim zdrojom antioxidantov sú kurkuma, škorica, oregano alebo tymián.

Nájdete ich však aj v tmavej čokoláde, ktorá obsahuje flavonoidy, najmä epikatechín, ktorý má silné antioxidantné účinky. A tiež v čaji a káve.

SkryťVypnúť reklamu

„Zelený a čierny čaj obsahujú polyfenoly, zatiaľ čo káva je známa vysokým obsahom antioxidantov. Zahrnutie týchto potravín do stravy môže pomôcť zvýšiť ich príjem, ktorý prispieva k ochrane zdravia,“ objasňuje výživová špecialistka.

Môže nám priveľa antioxidantov uškodiť?

Expertka hovorí, že aj pri zdraviu prospešných látkach platí, že všetkého veľa škodí. Existuje niekoľko dôvodov, prečo môžu byť vysoké koncentrácie antioxidantov škodlivé.

„Hoci sú prospešné pre zdravie, ich nadmerný príjem, najmä vo forme doplnkov stravy, môže mať nežiaduce účinky. Príliš veľké množstvá niektorých antioxidantov, ako sú vitamín E a betakarotén, boli spojené s rizikom zdravotných problémov vrátane zvýšenej mortality a zvýšeného rizika niektorých typov rakoviny u ľudí, ktorí fajčia alebo sú vystavení azbestu,“ vysvetľuje.

SkryťVypnúť reklamu

Vo vysokých koncentráciách môžu antioxidanty pôsobiť ako pro-oxidanty, teda zvyšovať oxidáciu a chrániť aj nebezpečné bunky, napríklad rakovinové bunky. Môžu tiež znížiť zdravotné prínosy cvičenia alebo dosiahnuť toxické hladiny.

Šimonová radí dodržiavať odporúčané denné dávky a uprednostňovať príjem antioxidantov z prirodzených zdrojov. „Týmto spôsobom sa zabezpečí, že ich príjem bude v rovnováhe a bezpečný.“

Zdroje:

DOI: 10.1053/j.mpmed.2006.09.007

DOI: 10.1093/ajcn/63.6.985

DOI: 10.1126/scitranslmed.300765

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 358
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 123
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 820
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 561
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 253
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 718
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 367
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 093
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu