Vitajte,
začínate čítať 87. vydanie newslettra Vizita. Volám sa Denisa Prokopčáková a aj tento týždeň som pre vás pripravila súhrn o zdraví.
Leto je hlavnou sezónou pre milovníkov ovocia a zeleniny. Napriek tomu, že zo zdravotného hľadiska ide o výbornú voľbu, môže so sebou priniesť aj neželaný stav - nafukovanie.
Tento týždeň sa preto v newslettri Vizita s výživovou špecialistkou Nikoletou Šimonovou pozrieme na to, ako sa tomuto stavu vyhnúť.
Dozviete sa aj viac informácií o čili a rezancoch, ktoré pre štipľavosť v Dánsku zakázali, no na Slovensku si ich stále môžete kúpiť. A priblížime si aj dôležité informácie o atopickom ekzéme.
Ďakujem, že ste sa prihlásili na odber newslettra Vizita. Ak ste tak ešte neurobili a chcete to zmeniť, môžete sa prihlásiť na tomto odkaze.
V Dánsku sú zakázané, na Slovensku ich kúpite
Buď ich milujete, alebo nenávidíte. Reč je o čili papričkách a ich štipľavosti. Práve tá vyvolala nedávno v Dánsku pomerne veľký rozruch.
Dánska potravinová agentúra totiž stiahla z predaja populárny juhokórejský instantný ramen. Milovníkov rezancov varovala, že je príliš pikantný, dokonca až tak, že by mohol spôsobiť akútnu otravu.
Konkrétne išlo o tri druhy instantných rezancov od značky Samyang Foods: Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken a Hot Chicken Stew. Podľa odborníkov obsahujú nebezpečné hladiny kapsaicínu, čo je aktívna zložka čili papričiek.
Možno si hovoríte, že ide len o ďalšiu podivnú kuriozitu zo zahraničia. No zatiaľ čo na severe Európy sú tieto instantné rezance, na Slovensku sa dajú bez problémov kúpiť v špecializovaných obchodoch.
Ak ich máte doma, Dánska potravinová agentúra odporúča, aby ste ich rovno hodili do koša alebo vrátili do obchodu.
Ozývajú sa však aj hlasy, ktoré hovoria o prehnanej reakcii, pričom samotní Dáni sa stali terčom internetových posmeškov.
Viac sa dočítate v texte s názvom: V Dánsku sú zakázané, na Slovensku ich kúpite. Môžu štipľavé instantné rezance uškodiť?

Brucho ako balón? Za nafukovanie môže vláknina
Milovníci zdravého jedla zbožňujú leto. Záhrady ponúkajú množstvo čerstvej sezónnej zeleniny či ovocia.
Počas horúcich dní totiž prirodzene siahame po ľahšom jedle – napríklad pečenej zelenine, sviežich šalátoch alebo chladenom melóne. Hoci ide o potraviny plné vitamínov, môžu so sebou priniesť aj neželané ťažkosti.
„Ovocie a zelenina sú bohaté na vlákninu, ktorá je pre tráviaci systém prospešná, ale môže tiež spôsobiť nafukovanie, najmä ak nie ste na vysoký príjem vlákniny zvyknutí alebo máte zápalové ochorenia čriev, či syndróm dráždivého čreva,“ vysvetľuje nástrahy pre SME výživová špecialistka Nikoleta Šimonová.
Brucho po konzumácii týchto jedál zrazu pripomína obrovský balón, prichádza plynatosť aj hlasné pohyby čriev. Dá sa to zmeniť alebo je to prirodzená súčasť trávenia?
Viac o tejto téme sa dozviete v texte: Brucho ako balón? Za nafukovanie môže vláknina, niekedy pomôže hrušku či uhorku ošúpať.

Liečba atopického ekzému je zložitý proces
Pri atopickom ekzéme je pokožka suchá, intenzívne svrbí a praská. Atopická dermatitída nie je iba estetickým problémom, no nie je infekčná. Prejavy na povrchu sú iba viditeľnými príznakmi hlbšieho zápalového ochorenia.
Dermatovenerologička Michaela Bieliková pre SME hovorí, že ochorenie sa zvyčajne zhoršuje v zimnom období vplyvom nízkych teplôt, prekúrených miestností a suchého ovzdušia.
„U niektorých pacientov však pozorujeme zhoršenie, naopak, v lete, a to dráždivým pôsobením potu najmä v oblasti zhybov,“ dodáva expertka zo súkromnej dermatovenerologickej ambulancie Skin Care.
Imunológ, alergiológ a pediater Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine radí k faktorom zhoršujúcim ekzém aj stres, hormonálne zmeny, infekčné ochorenia, prašné prostredie, cigaretový dym, rôzne formy parfumovanej kozmetiky, syntetické a vlnené oblečenie aj nadmerné slnenie.
„Každý ekzematik môže mať individuálne spúšťače ekzému, napríklad aj niektoré druhy potravín, hoci tie v dospelosti nepredstavujú častý spúšťač,“ vysvetľuje.
Odborníci v odpovediach približujú aj faktory zhoršujúce atopický ekzém, liečby a dôležitosť správnej prevencie a životosprávy.
Viac sa dozviete v texte kolegyne Michaely Džomekovej s názvom: Liečba atopického ekzému je zložitý proces. Vlastné diéty môžu byť rizikové.

Podcast Vizita: Úspešná zbierka nahnevaných žien
Každý rok na Slovensku vznikne množstvo zbierok na podporu rôznych ľudí, podujatí či vecí. Motívy sú vždy rovnaké – pomôcť dobrej veci. A často tiež nahradiť zodpovedné orgány, ktoré si svoju rolu neplnia.
Na začiatku tohto príbehu bol článok v novinách. Veronika Folentová z Denníka N urobila vo februári rozhovor s Vandou Chovanovou, primárkou oddelenia intenzívnej neonatológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Jej úprimné odpovede o realite, ktorej musia zdravotníci, ale aj pacientky a ich deti každý deň čeliť, mnohých prekvapili.
Upozornila na nedôstojné podmienky, v ktorých predčasne narodené deti bojujú o prežitie. K inkubátorom sa totiž bežne dostanú holuby, netopiere alebo hmyz. V zime prefukuje cez okná, ktoré sa nedajú zavrieť. V letných horúčavách sa zase musia spoliehať na viac ako 40-ročnú klimatizáciu.
Oddelenie žiadalo o pomoc štát, no márne.
Medzi tisíckami čitateľov a čitateliek bola aj jedna žena, ktorá si povedala, že to tak nenechá.
„Zostala som veľmi zaskočená a pobúrená. Článok som si musela prečítať dvakrát. Nemusíme si robiť ilúzie, je všeobecne známy fakt, v akom stave naše nemocnice sú. No v prípade novorodeniatok, predčasne narodených detí alebo novorodencov, ktorí sú v kritickom stave, mi to pripadalo cez čiaru,“ hovorí v podcaste Vizita podnikateľka Milena Bobeková.
A tak sa spolu s Vandou Chovanovou, Simonou Bobekovou, Zuzanou Mariankovou a neziskovou organizáciou Malenka rozhodli vytvoriť zbierku na platforme Donio, cez ktorú sa snažia získať peniaze na rekonštrukciu jednotky intenzívnej neonatológie v Košiciach. Nakoniec sa im podarilo získať viac ako 328-tisíc eur.
V novej epizóde rozpovedali príbeh o tom, ako celá zbierka vznikla. Nie je len o rekonštrukcii oddelenia, ale aj o ľudskej spolupatričnosti.
Podcast Zoom: Našli sedem zvláštnych hviezd
Našli nové hviezdy. Dokonca sedem zaujímavých hviezd. Dobre, zaujímavých hviezd je plný vesmír, poviete si. Lenže tieto vykazujú náznaky, že by sa pri nich, hypoteticky, mohli ukrývať Dysonove sféry.
A to by znamenalo, správne, inteligentný život.
Tento týždeň sa v podcaste Zoom vyberieme do kozmu za Dysonovými sférami, zistíme, ako súvisí vláknina s naším pocitom sýtosti a dozvieme sa, ako predísť roztrhnutiu svalov a šliach pri športovaní.
Podcast Rutina: Samoopaľovanie doma aj v salóne
Zhnednutá pokožka je už roky štandardom krásy, a to najmä v letných mesiacoch. Slnečné žiarenie je však rakovinotvorné a nadmerné slnenie sa spája aj s vráskami a ďalšími prejavmi starnutia.
Možnou alternatívou sú samoopaľovacie nástreky, ktoré dodajú pokožke bronzový efekt bez jej poškodenia. A práve o tejto procedúre je nová epizóda podcastu Rutina.
„U každého vieme dosiahnuť krásny a jednotný efekt opálenia, ale je dôležité vhodne sa o pokožku starať už pred samotnou procedúrou,“ hovorí Sandra Hincová, majiteľka samoopaľovacieho salónu sunsan v Bratislave.
S moderátorkou Tímeou Krauszovou sa rozprávali o tom, ako funguje samoopálenie v salónoch, aký je rozdiel medzi ručným opaľovaním a prístrojovým, a aj o tom, ako často to treba opakovať, ak chcete mať bronzové opálenie celoročne.
Z archívu: Ako riešiť histamínovú intoleranciu
Trápia vás bolesti hlavy, ťažkosti s trávením, kožné problémy či dlhodobá únava? Možno máte histamínovú intoleranciu.
Aj keď sa začalo s diagnostikou intolerancie na histamín na Slovensku pomerne nedávno, nejde o nové ochorenie.
V archívnom texte kolegyne Michaely Šutkovej Nagyovej s názvom: Histamínová intolerancia: Ako sa prejavuje a ako ju riešiť sa dozviete všetko, čo by ste mali vedieť o poruche, ktorá vie poriadne skomplikovať život.
Odporúčanie: Rozíďte sa s telefónom
V júnovej epizóde Vizity prišla Simča s návrhom, aby sme spoločne absolvovali letnú výzvu časopisu The Guardian , ktorá znie jasne: počas leta sa rozísť s mobilným telefónom. Každý pondelok Guardian odoberateľom posiela presné inštrukcie, ako na to.
A ak by ste sa do výzvy radi zapojili, ale odrádza vás angličtina alebo by ste sa chceli s nami spojiť a podeliť sa s nami, ako sa vám darí plniť výzvu, napíšte nám na e-mail vizita@sme.sk a my vám zašleme milé slová a aj inštrukcie v slovenčine.
