SME
Nedeľa, 26. jún, 2022 | Meniny má Adriána

Baktéria E.coli - ako sa šíri a ako sa pred ňou chrániť

Epidémia spôsobená baktériou, ktorej zdroj je stále neznámy, je celosvetovo jednou z najväčších epidémií. V Nemecku vôbec najväčšia.

Baktéria E.coli.Baktéria E.coli. (Zdroj: SITA/AP)

Autorka je znalkyňa v oblasti lekárskej mikrobiológie a imunológie – bakteriológia, virológia a parazitológia.

Baktérie sú živé tvory, ktoré boli na Zemi mnoho tisíc rokov pred príchodom ľudí. Sú prispôsobivé novým podmienkam, bránia sa nepriaznivým vplyvom z okolia, napríklad účinkom antibiotík.

Tak aj Escherichia coli prijíma za určitých podmienok nové vlastnosti, napríklad vlastnosť rezistencie na antibiotiká alebo gény pre produkciu toxínov. A ak získa schopnosť produkovať toxíny, prospešná baktéria sa mení na pôvodcu hnačiek a následnou možnosťou epidémie, ako to sledujeme nielen v Nemecku, ale už aj ďalších štátoch v Európe.

SkryťVypnúť reklamu

V minulosti boli už podobné epidémie vo svete popísané v Spojených štátoch, kde vznikla epidémia z tepelne nespracovaného špenátu a v Japonsku, kde bola opísaná epidémia naklíčených reďkovkových výhonkov. Epidémie spontánne odozneli, čo sa očakáva aj pri súčasnej epidémii v Nemecku a ďalších štátoch.

Čo môže byť príčinou

Pôvodcom epidémie je Escherichia coli, ktorá uvolňuje v tele jedovatý toxín (shigatoxín), ktorý negatívne pôsobí na červené krvinky a krvné doštičky. Ochorenie začína krvavými hnačkami, prichádza k rozvoju chudokrvnosti z nedostatku červených krviniek a k zlyhaniu ľadvín, ktoré môže ohroziť človeka na živote.

Ide o zvláštny kmeň baktérie, tzv. enterohemoragické Escherichia coli (EHEC), ktorý získal ďalšiu nepríjemnú vlastnosť – na túto baktériu nie sú účinné bežne dostupné antibiotiká. Účinné sú len antibiotiká, ktoré sa podávajú v nemocnici.

SkryťVypnúť reklamu

Prenáša sa predovšetkým konzumáciou alebo spracovávaním kontaminovaných potravín a kontaktom s nakazenými zvieratami. Prenos z osoby na osobu je možný hlavne v rodinách a uzavretých kolektívoch - napríklad škôlky, detské domovy, domovy dôchodcov, liečebne pre dlhodobo chorých a podobne.

V minulosti boli v podobných epidémiách dokázané zdroje v nedostatočne tepelne spracovanom mäse, v nepasterizovanom mlieku, v rôznej listovej a inej zelenine, nepasterizovaných jablčných šťavách, v syroch.

Ako sa brániť

Dotykom je možný aj prenos baktérie na potraviny. Preto treba udržovať čistotu a správnu hygienu rúk.

Ruky je potrebné umývať po manipulácii s čerstvou zeleninou alebo surovým mäsom, tiež pred prípravou jedla a pred jeho podávaním. Všetky druhy ovocia a zeleniny je potrebné dôkladne umyť a všetky druhy koreňovej zeleniny a ovocia so šupkou olúpať.

SkryťVypnúť reklamu

Po spracovaní potravín je dôležité dôkladne umyť plochy a zariadenia pre spracovanie potravín.

Tepelne nespracované surové potraviny, hlavne mäso, môžu obsahovať nebezpečné baktérie a počas skladovania sa môžu preniesť na iné potraviny. Preto je dôležité skladovať surové mäso oddelene od ostatných potravín.

Dôkladné varenie pri 70 C zabíja takmer všetky nebezpečné baktérie, preto je potrebné potraviny pri tejto teplote variť minimálne 10 minút. V prípade, že sa potraviny uchovávajú pri izbovej teplote, je to ideálne pre rast baktérií, ktoré sa veľmi rýchlo rozmnožujú.

Skladovanie sa odporúča pri teplotách menej ako 5 C alebo viac ako 60 C, kedy je rast obmedzený.

Ako liečiť infekciu?

Väčšina chorých pacientov je liečených symptomaticky, liekmi, ktoré ovplyvňujú priebeh ochorenia.

Dôležitý je dostatočný príjem tekutín.

Antibiotiká nie sú väčšinou odporúčané pre riziko zvýšenia produkcie toxínov. Nebol dokázaný ich jednoznačný účinok na priebeh tejto infekcie. Neodporúčajú sa ani z dôvodu vysokej odolnosti tejto baktérii voči antibiotikám ako takým.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. Appka, ktorá hľadá predražené platby, je už v slovenskej verzii
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 458
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 612
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 6 609
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 883
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 806
  6. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 3 790
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 689
  8. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 2 647
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Logo Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti.

Správu priniesol taliansky denník Il Giornale.


12m
Herečka Zuzana Porubjaková.

Som dieťa starej doby, hovorí herečka.


23. jún
Elektráreň Niederaussem.

Prečo sa k výrobe z uhlia prikláňajú Nemci, Rakúšania, Taliani či Holanďania.


21. jún
Zasiahnutý obytný dom v Kyjeve.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 11 h
SkryťZatvoriť reklamu