Čo je E.coli?
Eescherichia coli (E. coli) je baktéria, ktorá sa bežne vyskytuje v črevnej mikroflóre každého človeka, kde pomáha pri trávení potravy, tvorbe vitamínov.
Väčšina kmeňov E. coli je neškodná, ale niektoré môžu spôsobiť otravu jedlom spojenú s hnačkami alebo pri nesprávnej hygiene viesť k infekcii močových ciest a iných častí tela.
Infekcie sú zvyčajne mierne. K vážnejším stavom vedie baktéria E.coli produkujúca toxín shiga, ktorý negatívne pôsobí na červené krvinky a krvné doštičky.
Infekcie spôsobené E.coli
Najčastejšie E.coli spôsobujú:
- zápal močových ciest
- a črevné ťažkosti - gastroenteritídu.
Okrem toho môžu spôsobiť:
- zápal prostaty (prostatitídu),
- otravu krvi (septikémiu),
- zápalové ochorenie panvy,
- infekciu žlčníka,
- infekcie rán.
Veľmi zriedkavo môže E.coli spôsobiť zápal pľúc či meningitídu.
Ako sa E. coli šíri a je nákazlivá?
Baktéria E. coli môže byť nákazlivá. V tomto prípade sa šíri najmä pri starostlivosti o chorého, najčastejšie pri manipulácii s infikovanou stolicou. Nakaziť sa tiež možno z povrchov a jedla, ktorých sa dotkol niekto s E. coli, kto nedodržiava zásady správnej hygieny.
Človek sa môže E. coli nakaziť viacerými spôsobmi:
- fekálno-orálnou cestou - z baktérií zo stolice,
- z nedovareného mäsa, neumytého ovocia a zeleniny a nepasterizovaných výrobkov,
- pri pití kontaminovanej vody (ak sa E. coli zo stolice zvierat či ľudí dostane do jazera, rieky či bazénu.
- pri manipulácii so stolicou,
- nesprávne utieranie na záchode môže viesť k prenosu E. coli do močového traktu.
Príznaky infekcie E.coli
Príznaky sa líšia podľa toho, kde sa škodlivý kmeň baktérie rozšíril.
Infekcia močových ciest
Najčastejšie sa prejavuje bolesťami či pálením pri močení, nutkaním na močenie, zakaleným močom.
Gastroenteritída - brušná chrípka
Prejavuje sa vodnatou stolicou, bolesťami a kŕčmi v bruchu, stratou chute do jedla.
V prípade baktérie E.coli, ktorá tvorí shiga toxín sa ochorenie začína krvavými hnačkami, prichádza k rozvoju chudokrvnosti z nedostatku červených krviniek a k zlyhaniu ľadvín, ktoré môže ohroziť človeka na živote.
Liečba infekcie E. coli
Diagnostika závisí od symptómov. Lekári väčšinou hľadajú prítomnosť E. coli v moči, stolici či krvi.
Brušnú chrípku spôsobenú baktériou E. coli zvyčajne nie je potrebné liečiť antibiotikami, pacient by si mal naordinovať najmä diétu.
Najmä na hnačky spôsobené baktériou tvoriacou shigatoxín nezvyknú lekári a lekárky predpisovať antibiotiká, keďže je na bežné lieky odolná, ani lieky proti hnačke. Ich užívanie totiž môže zvýšiť riziko vzniku komplikácie zvanej hemolyticko-uremický syndróm, vznikajú pri nej krvné zrazeniny a dochádza k poškodeniu obličiek.
Pri infekcii močových ciest, infekcii krvi či meningitíde vám lekári predpíšu antibiotiká. Najčastejšie ide o tieto liečivá:
- trimetoprim,
- ciprofloxacín,
- či rifaximín.
Ako dlho trvá liečba
Mnohé mierne infekcie tráviaceho traktu a močových ciest môžu odznieť aj po domácej liečbe. Pri dlhotrvajúcej hnačke či neprestávajúcich bolestiach pri močení by ste však mali vždy vyhľadať pomoc lekára.
Mierne infekcie bez antibiotík prejdú zhruba po týždni. Pri shigatoxínovej E.coli trvá infekcia päť až sedem dní.
Môže byť nákaza E. coli smrteľná?
Áno. Najčastejšie je smrteľná pri infekcii krvi. Najmenej problémová v tomto ohľade je infekcia močových ciest.

Ako sa chrániť pred E. coli
Najdôležitejšou zásadou pri ochrane proti E. coli je dôsledné umývanie rúk po použití toalety a výmene plienok a po manipulácii so surovým mäsom a zeleninou či trusom zvierat.
Ženy by sa pri používaní toalety mali utierať spredu dozadu, aby minimalizovali riziko vzniku infekcie močových ciest.
Znížiť nakazenie E.coli, ktorá môže spôsobiť tráviace ťažkosti, možno aj dodržiavaním istých postupov pri konzumácii a spracovávaní potravín:
- nekonzumujte surové mäso,
- vyhýbajte sa nepasterizovaným nápojom a jedlu (najmä v tehotenstve,
- mäso rozmrazujte vždy v obale a najlepšie v chladničke,
- surové mäso neumývajte pod tečúcou vodou,
- mäso krájajte na plastovej alebo keramickej doske, ktorú nepoužívate na nič iné, na drevenej doske môžu aj po umytí zostať baktérie,
- ovocie aj zeleninu umývajte pod tečúcou vodou,
- ak máte vy alebo blízky hnačku, nepripravujte jedlo.