Baktéria E.coli - ako sa šíri a ako sa pred ňou chrániť

Epidémia spôsobená baktériou, ktorej zdroj je stále neznámy, je celosvetovo jednou z najväčších epidémií. V Nemecku vôbec najväčšia.

Baktéria E.coli.(Zdroj: SITA/AP)

Autorka je znalkyňa v oblasti lekárskej mikrobiológie a imunológie – bakteriológia, virológia a parazitológia.

Baktérie sú živé tvory, ktoré boli na Zemi mnoho tisíc rokov pred príchodom ľudí. Sú prispôsobivé novým podmienkam, bránia sa nepriaznivým vplyvom z okolia, napríklad účinkom antibiotík.

Tak aj Escherichia coli prijíma za určitých podmienok nové vlastnosti, napríklad vlastnosť rezistencie na antibiotiká alebo gény pre produkciu toxínov. A ak získa schopnosť produkovať toxíny, prospešná baktéria sa mení na pôvodcu hnačiek a následnou možnosťou epidémie, ako to sledujeme nielen v Nemecku, ale už aj ďalších štátoch v Európe.

Článok pokračuje pod video reklamou

V minulosti boli už podobné epidémie vo svete popísané v Spojených štátoch, kde vznikla epidémia z tepelne nespracovaného špenátu a v Japonsku, kde bola opísaná epidémia naklíčených reďkovkových výhonkov. Epidémie spontánne odozneli, čo sa očakáva aj pri súčasnej epidémii v Nemecku a ďalších štátoch.

Čo môže byť príčinou

Pôvodcom epidémie je Escherichia coli, ktorá uvolňuje v tele jedovatý toxín (shigatoxín), ktorý negatívne pôsobí na červené krvinky a krvné doštičky. Ochorenie začína krvavými hnačkami, prichádza k rozvoju chudokrvnosti z nedostatku červených krviniek a k zlyhaniu ľadvín, ktoré môže ohroziť človeka na živote.

Ide o zvláštny kmeň baktérie, tzv. enterohemoragické Escherichia coli (EHEC), ktorý získal ďalšiu nepríjemnú vlastnosť – na túto baktériu nie sú účinné bežne dostupné antibiotiká. Účinné sú len antibiotiká, ktoré sa podávajú v nemocnici.

Prenáša sa predovšetkým konzumáciou alebo spracovávaním kontaminovaných potravín a kontaktom s nakazenými zvieratami. Prenos z osoby na osobu je možný hlavne v rodinách a uzavretých kolektívoch - napríklad škôlky, detské domovy, domovy dôchodcov, liečebne pre dlhodobo chorých a podobne.

V minulosti boli v podobných epidémiách dokázané zdroje v nedostatočne tepelne spracovanom mäse, v nepasterizovanom mlieku, v rôznej listovej a inej zelenine, nepasterizovaných jablčných šťavách, v syroch.

Ako sa brániť

Dotykom je možný aj prenos baktérie na potraviny. Preto treba udržovať čistotu a správnu hygienu rúk.

Ruky je potrebné umývať po manipulácii s čerstvou zeleninou alebo surovým mäsom, tiež pred prípravou jedla a pred jeho podávaním. Všetky druhy ovocia a zeleniny je potrebné dôkladne umyť a všetky druhy koreňovej zeleniny a ovocia so šupkou olúpať.

Po spracovaní potravín je dôležité dôkladne umyť plochy a zariadenia pre spracovanie potravín.

Tepelne nespracované surové potraviny, hlavne mäso, môžu obsahovať nebezpečné baktérie a počas skladovania sa môžu preniesť na iné potraviny. Preto je dôležité skladovať surové mäso oddelene od ostatných potravín.

Dôkladné varenie pri 70 C zabíja takmer všetky nebezpečné baktérie, preto je potrebné potraviny pri tejto teplote variť minimálne 10 minút. V prípade, že sa potraviny uchovávajú pri izbovej teplote, je to ideálne pre rast baktérií, ktoré sa veľmi rýchlo rozmnožujú.

Skladovanie sa odporúča pri teplotách menej ako 5 C alebo viac ako 60 C, kedy je rast obmedzený.

Ako liečiť infekciu?

Väčšina chorých pacientov je liečených symptomaticky, liekmi, ktoré ovplyvňujú priebeh ochorenia.

Dôležitý je dostatočný príjem tekutín.

Antibiotiká nie sú väčšinou odporúčané pre riziko zvýšenia produkcie toxínov. Nebol dokázaný ich jednoznačný účinok na priebeh tejto infekcie. Neodporúčajú sa ani z dôvodu vysokej odolnosti tejto baktérii voči antibiotikám ako takým.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 167
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 012
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 868
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 974
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 577
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 919
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 782
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 090
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 948

Téma: Mikroorganizmy


Článok je zaradený aj do ďalších tém Baktérie, Nákaza E.coli

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Budúce postihnutie môže u sklerotikov odhaliť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Po úprave DNA vznikol v génoch chaos, ukázala štúdia

Štúdia poukázala na riziká úpravy génov.