SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky
Téma

Žalúdočné vredy

Peptické vredy sú nezhubné poruchy sliznice žalúdka alebo dvanástnika. Vznikajú ak sa naruší rovnováha medzi agresívnymi a ochrannými faktormi, ktoré vplývajú na udržiavanie správnej stavby a funkcie sliznice žalúdka a dvanástnika.

Vredy sa prejavujú bolesťou v nadbrušku. V prípade dvanástnika sa bolesť dostaví dlhšiu dobu po jedla, alebo sa dokonca môže bolesť vďaka jedlu zmierňovať. Príznakom môže byť aj pálenie záhy. Vred žalúdka na seba upozorní bolesťou hneď po jedle, prípadne nevoľnosťou.

Prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. pracuje ako gastroenterológ v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a je odborným garantom súkromného Gastroenterologického centra Ružinov. Pôsobil v Belgicku a Nemecku, po návrate na Slovensko založil IBD centrum, kde stará o pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Je autorom a spoluautorom viac ako 60 vedeckých prác o črevných zápalových ochoreniach a v Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti zastáva funkciu vedeckého sekretára.
Za poruchy trávenia môže najmä úzkosť. 27. mar 2019, o 9:36 37
Práve v tomto období pozorujú lekári mierny nárast počtu pacientov s krvácajúcim vredom. Miriam Vojteková20. nov 2010, o 0:00 1
Jednou z „najpopulárnejších" baktérií je v súčasnosti zrejme Helicobacter pylori. Patrí k najzávažnejším rizikovým faktorom vzniku vredového ochorenia žalúdka. Miriam Vojteková12. okt 2009, o 10:51 15
S príchodom jari sa najmä mužom začína trápenie. Vonku je síce ešte sneh, ale organizmus už je nastavený na jar. Začnú sa ozývať žalúdočné a dvanástnikové vredy. Je to choroba, ktorá si nevyberá, majú ju prezidenti… 12. mar 2004, o 0:00 6

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 579
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 388
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 075
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 237
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 050
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 577
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 730
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 286
  9. Po Slovensku na motorke 5 482
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 941