SME

Ako by mala vyzerať vianočná hostina podľa lekárov?

Ovocie a zelenina by nemali byť iba dekoráciou, nezabúdajte ani na probiotiká.

(Zdroj: Flickr - Austin Kelmore)

Kapustnica, vyprážaná ryba, majonézový šalát a kopec sladkostí. Tradičné slovenské štedrovečerné menu nepatrí medzi najzdravšie ani kaloricky vyvážené jedlá.

Vianoce pritom nemusia byť sviatkami prejedania sa, s trochou rozvahy je možné dodržať tradície a pritom si neublížiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Namiesto približne 12-tisíc kilojoulov, ktoré by sme mali denne prijať, ich na Vianoce zjeme niekedy aj 20 až 30-tisíc. „Kto neodolá, vystavuje svoj organizmus kvantám solí, jednoduchých sacharidov, saturovaných tukov a živočíšnych bielkovín,“ varuje interný lekár Igor Vozár.

SkryťVypnúť reklamu

Riziká, ktoré prináša prejedanie, majú podľa neho aj iný rozmer – množstvo jedla, ktoré si väčšina z nás počas sviatkov dopraje, reálne prekračuje aj samotnú kapacitu zažívacieho ústrojenstva človeka a nesmierne zaťažujú žalúdok, pečeň, podžalúdkovú žľazu a žlčník.

„Treba mať na zreteli energetický príjem, výdaj a zloženie potravy,“ vysvetľuje kardiológ z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a prezident Slovenskej asociácie aterosklerózy, Daniel Pella.

Prečítajte si tiež: Prospieva hladovka zdraviu? Čítajte 

Klasiky s menšou obmenou

Netreba sa úplne vzdať klasického štedrovečerného menu, ani tráviť Vianoce o hlade.

„Veď rybacie mäso je veľmi zdravé, zvlášť u tých divo žijúcich. Ani kapustnica nie je vyslovene nezdravé jedlo, stačí to neprehnať s množstvom údeného mäsa a mastných klobások,“ hovorí kardiológ.

SkryťVypnúť reklamu

Vyhýbajte sa prílišnej konzumácii červeného mäsa a nahraďte ho radšej hydinou alebo rybami. Rybu namiesto vyprážania radšej upečte na troche olivového oleja, alebo ju grilujte.

Ideálna je príprava na prírodno, najlepšie na pare.

Úprava zemiakového šalátu do zdravšej podoby je už zložitejšia. „Zemiakový šalát bude menším ‚hriechom‘, ak ho pripravíme s bielym jogurtom namiesto nezdravej majonézy a tiež je samozrejme dobré poznať mieru, čo sa týka kvantity,“ radí lekár.

„Pokiaľ ide o sladkosti, radím uprednostniť tie zdravšie a nemenej chutné pripravené na báze tvarohu, orieškov, ovocia a čokolády s vysokým obsahom kakaa,“ hovorí kardiológ.

Treba sa vyvarovať ťažkých plniek s nekvalitným margarínom. Pri pečení môžu gazdiné použiť celozrnnú múku, ak chcú, môžu maslo nahradiť jogurtom alebo tvarohom.

SkryťVypnúť reklamu

Tragicky nevníma lekár ani vajíčka, ktoré sa podľa neho stali mylne všeobecným strašiakom kvôli obsahu cholesterolu. Ak sa použijú s mierou, sú výborným zdrojom v tukoch rozpustných vitamínov. Patria medzi ne napríklad vitamíny D a K.

„Zabudnite na mastné čipsy, sladkosti a veľké balenia sladených nápojov plné kalórií a umelých emulgátorov,“ hovorí lekár.

Prečítajte si tiež: Med: zázračný slovenský liek na vianočné hodovanie Čítajte 

Pomaly a s vlákninou

Pri stolovaní nezabúdajte jesť pomaly. „Pocit sýtosti prichádza s oneskorením, pomalšie tempo pomôže predísť nielen nepríjemným pocitom nafukovania, ale aj prírastku na hmotnosti," hovorí kardiológ. Od neprimeraných porcií odradí aj menší tanier.

Tráveniu napomáha aj konzumácia vlákniny, nestráviteľnej časti rastlinnej potravy, ktorá napomáha pohybu potravy v tráviacom trakte, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky, napríklad cholesterol. Ovocie a zelenina by preto nemali byť na stole iba ako dekorácia.

SkryťVypnúť reklamu

Alojz Bomba z Ústavu experimentálnej medicíny UPJŠ odporúča počas sviatkov užívať probiotiká a prebiotiká.

„Probiotiká sa dokážu množiť sa v črevách, kde optimalizujú zloženie črevnej mikroflóry a posilňujú imunitný systém. Rozkladajú toxické látky, ktoré sa nachádzajú v strave a ničia choroboplodné mikroorganizmy, ktoré sa môžu dostať do tráviaceho traktu napríklad kontaminovanou potravou,“ vysvetľuje.

Probiotické kultúry sa vo svojej prirodzenej forme nachádzajú napríklad v nepasterizovanej bryndzi, acidofilnom mlieku, jogurtoch alebo kyslej kapuste, ktorá je prirodzenou súčasťou sviatkov.

Bomba odporúča posilniť účinok probiotík takzvanými prebiotikami, hlavne oligosacharidmi. Tie sa prirodzene vyskytujú napríklad v čakanke, artičoku, pšenici, cesnaku, cibuli, póre, špargli a v banánoch.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 670
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 191
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 102
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 924
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 776
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu