Ako by mala vyzerať vianočná hostina podľa lekárov?

Ovocie a zelenina by nemali byť iba dekoráciou, nezabúdajte ani na probiotiká.

(Zdroj: Flickr - Austin Kelmore)

Kapustnica, vyprážaná ryba, majonézový šalát a kopec sladkostí. Tradičné slovenské štedrovečerné menu nepatrí medzi najzdravšie ani kaloricky vyvážené jedlá.

Vianoce pritom nemusia byť sviatkami prejedania sa, s trochou rozvahy je možné dodržať tradície a pritom si neublížiť.

Namiesto približne 12-tisíc kilojoulov, ktoré by sme mali denne prijať, ich na Vianoce zjeme niekedy aj 20 až 30-tisíc. „Kto neodolá, vystavuje svoj organizmus kvantám solí, jednoduchých sacharidov, saturovaných tukov a živočíšnych bielkovín,“ varuje interný lekár Igor Vozár.

Článok pokračuje pod video reklamou

Riziká, ktoré prináša prejedanie, majú podľa neho aj iný rozmer – množstvo jedla, ktoré si väčšina z nás počas sviatkov dopraje, reálne prekračuje aj samotnú kapacitu zažívacieho ústrojenstva človeka a nesmierne zaťažujú žalúdok, pečeň, podžalúdkovú žľazu a žlčník.

„Treba mať na zreteli energetický príjem, výdaj a zloženie potravy,“ vysvetľuje kardiológ z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a prezident Slovenskej asociácie aterosklerózy, Daniel Pella.

Prečítajte si tiež: Prospieva hladovka zdraviu?

Klasiky s menšou obmenou

Netreba sa úplne vzdať klasického štedrovečerného menu, ani tráviť Vianoce o hlade.

„Veď rybacie mäso je veľmi zdravé, zvlášť u tých divo žijúcich. Ani kapustnica nie je vyslovene nezdravé jedlo, stačí to neprehnať s množstvom údeného mäsa a mastných klobások,“ hovorí kardiológ.

Vyhýbajte sa prílišnej konzumácii červeného mäsa a nahraďte ho radšej hydinou alebo rybami. Rybu namiesto vyprážania radšej upečte na troche olivového oleja, alebo ju grilujte.

Ideálna je príprava na prírodno, najlepšie na pare.

Úprava zemiakového šalátu do zdravšej podoby je už zložitejšia. „Zemiakový šalát bude menším ‚hriechom‘, ak ho pripravíme s bielym jogurtom namiesto nezdravej majonézy a tiež je samozrejme dobré poznať mieru, čo sa týka kvantity,“ radí lekár.

„Pokiaľ ide o sladkosti, radím uprednostniť tie zdravšie a nemenej chutné pripravené na báze tvarohu, orieškov, ovocia a čokolády s vysokým obsahom kakaa,“ hovorí kardiológ.

Treba sa vyvarovať ťažkých plniek s nekvalitným margarínom. Pri pečení môžu gazdiné použiť celozrnnú múku, ak chcú, môžu maslo nahradiť jogurtom alebo tvarohom.

Tragicky nevníma lekár ani vajíčka, ktoré sa podľa neho stali mylne všeobecným strašiakom kvôli obsahu cholesterolu. Ak sa použijú s mierou, sú výborným zdrojom v tukoch rozpustných vitamínov. Patria medzi ne napríklad vitamíny D a K.

„Zabudnite na mastné čipsy, sladkosti a veľké balenia sladených nápojov plné kalórií a umelých emulgátorov,“ hovorí lekár.

Prečítajte si tiež: Med: zázračný slovenský liek na vianočné hodovanie

Pomaly a s vlákninou

Pri stolovaní nezabúdajte jesť pomaly. „Pocit sýtosti prichádza s oneskorením, pomalšie tempo pomôže predísť nielen nepríjemným pocitom nafukovania, ale aj prírastku na hmotnosti," hovorí kardiológ. Od neprimeraných porcií odradí aj menší tanier.

Tráveniu napomáha aj konzumácia vlákniny, nestráviteľnej časti rastlinnej potravy, ktorá napomáha pohybu potravy v tráviacom trakte, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky, napríklad cholesterol. Ovocie a zelenina by preto nemali byť na stole iba ako dekorácia.

Alojz Bomba z Ústavu experimentálnej medicíny UPJŠ odporúča počas sviatkov užívať probiotiká a prebiotiká.

„Probiotiká sa dokážu množiť sa v črevách, kde optimalizujú zloženie črevnej mikroflóry a posilňujú imunitný systém. Rozkladajú toxické látky, ktoré sa nachádzajú v strave a ničia choroboplodné mikroorganizmy, ktoré sa môžu dostať do tráviaceho traktu napríklad kontaminovanou potravou,“ vysvetľuje.

Probiotické kultúry sa vo svojej prirodzenej forme nachádzajú napríklad v nepasterizovanej bryndzi, acidofilnom mlieku, jogurtoch alebo kyslej kapuste, ktorá je prirodzenou súčasťou sviatkov.

Bomba odporúča posilniť účinok probiotík takzvanými prebiotikami, hlavne oligosacharidmi. Tie sa prirodzene vyskytujú napríklad v čakanke, artičoku, pšenici, cesnaku, cibuli, póre, špargli a v banánoch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 463
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 878
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 418
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 989
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 505
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 910
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 5 916
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 853
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 306

Téma: Probiotiká a prebiotiká


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kočnera obvinili za prevody bytov vo Five Star Residence

Celkovo je obvinený už v štyroch prípadoch.

DOMOV

V byte z Gorily vraj Fico pil kolu, po rokoch v kauze vypovedal

Úrad špeciálnej prokuratúry nechce prezradiť, kedy šéfa Smeru vypočuli.

Stĺpček Petra Schutza

Fica síce v Gorile vypočuli, ale vždy mu to bolo jedno

Reforma polície nie je záležitosť týždňov.

TV SME

Koaliční poslanci problém v utajenej práci Danka nevidia

Ako reagujú na utajenú prácu Danka poslanci koalície.

Neprehliadnite tiež