SME
Streda, 29. január, 2020 | Meniny má Gašpar

Ako by mala vyzerať vianočná hostina podľa lekárov?

Ovocie a zelenina by nemali byť iba dekoráciou, nezabúdajte ani na probiotiká.

(Zdroj: Flickr - Austin Kelmore)

Kapustnica, vyprážaná ryba, majonézový šalát a kopec sladkostí. Tradičné slovenské štedrovečerné menu nepatrí medzi najzdravšie ani kaloricky vyvážené jedlá.

Vianoce pritom nemusia byť sviatkami prejedania sa, s trochou rozvahy je možné dodržať tradície a pritom si neublížiť.

Namiesto približne 12-tisíc kilojoulov, ktoré by sme mali denne prijať, ich na Vianoce zjeme niekedy aj 20 až 30-tisíc. „Kto neodolá, vystavuje svoj organizmus kvantám solí, jednoduchých sacharidov, saturovaných tukov a živočíšnych bielkovín,“ varuje interný lekár Igor Vozár.

Článok pokračuje pod video reklamou

Riziká, ktoré prináša prejedanie, majú podľa neho aj iný rozmer – množstvo jedla, ktoré si väčšina z nás počas sviatkov dopraje, reálne prekračuje aj samotnú kapacitu zažívacieho ústrojenstva človeka a nesmierne zaťažujú žalúdok, pečeň, podžalúdkovú žľazu a žlčník.

„Treba mať na zreteli energetický príjem, výdaj a zloženie potravy,“ vysvetľuje kardiológ z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a prezident Slovenskej asociácie aterosklerózy, Daniel Pella.

Prečítajte si tiež: Prospieva hladovka zdraviu? Čítajte 

Klasiky s menšou obmenou

Netreba sa úplne vzdať klasického štedrovečerného menu, ani tráviť Vianoce o hlade.

„Veď rybacie mäso je veľmi zdravé, zvlášť u tých divo žijúcich. Ani kapustnica nie je vyslovene nezdravé jedlo, stačí to neprehnať s množstvom údeného mäsa a mastných klobások,“ hovorí kardiológ.

Vyhýbajte sa prílišnej konzumácii červeného mäsa a nahraďte ho radšej hydinou alebo rybami. Rybu namiesto vyprážania radšej upečte na troche olivového oleja, alebo ju grilujte.

Ideálna je príprava na prírodno, najlepšie na pare.

Úprava zemiakového šalátu do zdravšej podoby je už zložitejšia. „Zemiakový šalát bude menším ‚hriechom‘, ak ho pripravíme s bielym jogurtom namiesto nezdravej majonézy a tiež je samozrejme dobré poznať mieru, čo sa týka kvantity,“ radí lekár.

„Pokiaľ ide o sladkosti, radím uprednostniť tie zdravšie a nemenej chutné pripravené na báze tvarohu, orieškov, ovocia a čokolády s vysokým obsahom kakaa,“ hovorí kardiológ.

Treba sa vyvarovať ťažkých plniek s nekvalitným margarínom. Pri pečení môžu gazdiné použiť celozrnnú múku, ak chcú, môžu maslo nahradiť jogurtom alebo tvarohom.

Tragicky nevníma lekár ani vajíčka, ktoré sa podľa neho stali mylne všeobecným strašiakom kvôli obsahu cholesterolu. Ak sa použijú s mierou, sú výborným zdrojom v tukoch rozpustných vitamínov. Patria medzi ne napríklad vitamíny D a K.

„Zabudnite na mastné čipsy, sladkosti a veľké balenia sladených nápojov plné kalórií a umelých emulgátorov,“ hovorí lekár.

Prečítajte si tiež: Med: zázračný slovenský liek na vianočné hodovanie Čítajte 

Pomaly a s vlákninou

Pri stolovaní nezabúdajte jesť pomaly. „Pocit sýtosti prichádza s oneskorením, pomalšie tempo pomôže predísť nielen nepríjemným pocitom nafukovania, ale aj prírastku na hmotnosti," hovorí kardiológ. Od neprimeraných porcií odradí aj menší tanier.

Tráveniu napomáha aj konzumácia vlákniny, nestráviteľnej časti rastlinnej potravy, ktorá napomáha pohybu potravy v tráviacom trakte, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky, napríklad cholesterol. Ovocie a zelenina by preto nemali byť na stole iba ako dekorácia.

Alojz Bomba z Ústavu experimentálnej medicíny UPJŠ odporúča počas sviatkov užívať probiotiká a prebiotiká.

„Probiotiká sa dokážu množiť sa v črevách, kde optimalizujú zloženie črevnej mikroflóry a posilňujú imunitný systém. Rozkladajú toxické látky, ktoré sa nachádzajú v strave a ničia choroboplodné mikroorganizmy, ktoré sa môžu dostať do tráviaceho traktu napríklad kontaminovanou potravou,“ vysvetľuje.

Probiotické kultúry sa vo svojej prirodzenej forme nachádzajú napríklad v nepasterizovanej bryndzi, acidofilnom mlieku, jogurtoch alebo kyslej kapuste, ktorá je prirodzenou súčasťou sviatkov.

Bomba odporúča posilniť účinok probiotík takzvanými prebiotikami, hlavne oligosacharidmi. Tie sa prirodzene vyskytujú napríklad v čakanke, artičoku, pšenici, cesnaku, cibuli, póre, špargli a v banánoch.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  2. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  3. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  4. Dell offers multifaceted careers
  5. It’s not about what a company does, but how it behaves
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  8. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  9. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  10. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  1. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  2. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  3. Prečo stále veríme v talizmany?
  4. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  6. It’s not about what a company does, but how it behaves
  7. Dell offers multifaceted careers
  8. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  9. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  10. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 12 155
  2. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 11 994
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 675
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 10 425
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 9 390
  6. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 8 953
  7. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 7 907
  8. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 7 588
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 041
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 6 908

Téma: Zdravé Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Glváč dohadoval stretnutie so Zsuzsovou v Chorvátsku

Podpredseda Smeru sa opakovane pokúšal o stretnutie so Zsuzsovou.

Fotografie, ktoré Martin Glváč posielal Alene Zsuzsovej a zaistila ich polícia v jej mobile.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ešte nie je čas na paniku z koronavírusu

Aká je situácia okolo šíriacej sa epidémie.

Podcast Dobré Ráno.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Ako Zsuzsová rozvášnila Danka

Za obeť mu padli nevinné výložky.

Peter Tkačenko
Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Dobré ráno

Dobré ráno: Ešte nie je čas na paniku z koronavírusu

Aká je situácia okolo šíriacej sa epidémie.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.
Princ temnôt Ozzy Osbourne s manželkou Sharon. Na fotografii sú na udeľovaní metalových cien Metal Hammer Golden God v júni 2018.