Prečo ste po sviatočnej hostine unavení?

Odkrvenie mozgu na úkor trávenia je mýtus.

(Zdroj: Pixabay)

Máločo dokáže znížiť výkon človeka tak, ako výdatné jedlo. Pozornosť sa rozplýva, prichádza únava a stav, ktorý niektorí humorne označujú za „postgastrálnu vygumovanosť“. Ako a prečo po hodovaní upadáme do letargie?

Tvrdenie, že za útlm môže krv, ktorá sa stiahne sa z mozgu do tráviaceho traktu je rovnako rozšírené ako nesprávne. S odkrveným mozgom nemajú pocity únavy po jedle nič spoločné.

Prekrvenie mozgu po jedle skúmala nemecká štúdia z roku 2003, kde vedci sledovali prúdenie krvi dvadsiatich mužov po tom, čo zjedli ťažké jedlo. Objem krvi, ktorá prúdila do mozgu sa pri trávení nezmenil.

Článok pokračuje pod video reklamou

Krivo obvinená hydina?

V nasledujúcej dekáde, kedy sa veda začala čoraz viac zaujímať o chemické procesy v mozgu, ovládli tému americkí výskumníci. Únavu po spánku, prirodzene, stiahli na prejedanie počas Vďakyvzdania či Vianoc.

Rozšírila sa preto téza, že za únavu môže americké sviatočné jedlo - moriak. Konkrétne aminokyselina triptofán, ktorú obsahuje jeho mäso. Triptofán sa v tele premieňa na serotonín - hormón, ktorý okrem iného pomáha upravovať spánok.

Obviňovanie moriakov sa časom ukázalo byť z časti nesprávne. A nie len preto, že ospalosť po jedle zažívajú aj kultúry, ktoré moriaka nejedávajú. Ďalšie bádanie ukázalo, že moriak neobsahuje o nič viac triptofánu, ako akékoľvek iné mäso.

Prečítajte si tiež: Ako jesť tak, aby ste po jedle cítili prílev energie

Hormonálne príčiny

Čo má americké sviatočné menu spoločné s akoukoľvek inou hostinou je, že stôl sa prehýba pod jedlom s vysokým glykemickým indexom. Inak povedané, počas sviatkov ľudia zvyknú jesť jedlá, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Telo sa potom snaží nápor cukru vyrovnať vylučovaním inzulínu, ktorý pomáha organizmu ukladať energiu z cukru na neskôr.

Inzulín pritom spúšťa uvoľňovanie serotonínu a melatonínu, dvoch látok, ktoré spôsobujú ospalosť.

Vzťah troch hormónov potvrdila aj štúdia uverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Dobrovoľníci po zjedení jedla s vysokým glykemickým indexom zaspali rýchlejšie, než tí, ktorí jedli diétnejšiu stravu.

Prečítajte si tiež: Raw, vegánsky, či bez lepku? Etiketa pre hostí aj hostiteľov

Zaspávajú aj mušky

Iná oblasť výsku sa snažila pochopiť, ako presne sa po zjedení ťažkého jedla mení mozog. Hľadali mechanizmus alebo látku, ktorá utlmuje aktivitu mozgu a spúšťa ospalosť.

Odpoveď hľadali vedci u octomiliek. Ovocné mušky sú prekvapivo dobrým modelovým živočíchom. Nie len že majú praktickú veľkosť ale zároveň majú s človekom spoločných cez 60 percent DNA a až 75 percent génov ovplyvňujúcich chorobnosť.

V Scribbsovom výskumnom inštitúte na Floride sa vedcom podarilo vďaka octomilkám zdokumentovať základný vzťah medzi spánkom a metabolizmom.

Podobne ako u človeka, hlad zvyšoval aktivitu octomiliek a potláčal spánok. Po výdatnej strave zas mušky na 20 až 40 minút zaspali. Dĺžka spánku s objemom jedla narastala.

Ukázalo sa ale, že cukor ako taký na ospalosť vplýval len v prípade, že sa do tela dostal osamotený. „Jeho vplyv na ospalosť možno pozorovať iba mimo okna takzvanej potravinovej kómy,“ vysvetlil pre Medical News Today vedúci štúdie, neurológ William Ja.

Kómu po výdatnom jedle v skutočnosti podľa výskumníkov spúšťajú dve iné látky, ktorých vplyv cukor úplne prehlušil - soľ a bielkoviny.

Prečítajte si tiež: Steak alebo zeleninové rizito?

S ohľadom na vnútorné hodiny

Ospalosť po jedle regulujú konkrétne nervové dráhy v mozgu, významnú úlohu pri ich fungovaní zohráva látka leukokinín. Jej výskyt v mozgu pomáha strážiť, aké množstvo jedla má človek ambíciu zjesť.

Vedci zistili, že správanie ovplyvňuje už v priebehu hodovania, kedy pri vysokom množstve prijatých bielkovín a soli látka v mozgu vyvolá únavu. Podľa všetkého mozog pri mechanizme únavy aspoň čiastočne rešpektuje aj vnútorné hodiny tela. Napríklad mušky boli k spánku po jedle náchylnejšie popoludní, než ráno.

Prečo je pre mozog výhodné po dobrom jedle telo uspať? Kórejskí vedci Sang Woo Kim and Byung In Lee predpokladajú, že po uspokojení apetítu mozog "vypína" laterálny hypotalamus, ktorý koordinuje vzrušenie. Zjednodušene nám hovorí - ste sýty, teraz oddychujte a odložte si energiu na neskôr.

Až sa po sviatočnej hostine zvalíte na gauč, konečne poznáte pravého vinníka vašej únavy. Neobviňujte odkrvený mozog, ale radšej spomeňte si na hromadu bielkovín a soli, ktorú ste do tela dostali vďaka vyprážanej rybe a majonézovému šalátu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 221
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 347
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 165
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 962
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 820
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 197
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 072
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 260
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 439
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 051

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Hrubé črevo, Trávenie, Zdravá strava, Mozog, Výskum spánku, Spánok a únava

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu

Prečo je GPS satelit a bábovka od babičky tá istá vec.

Neprehliadnite tiež

Budúce postihnutie môže u sklerotikov odhaliť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Po úprave DNA vznikol v génoch chaos, ukázala štúdia

Liečenie CRISPRom netreba u ľudí uponáhľať.