SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Prečo ste po sviatočnej hostine unavení?

Odkrvenie mozgu na úkor trávenia je mýtus.

(Zdroj: Pixabay)

Máločo dokáže znížiť výkon človeka tak, ako výdatné jedlo. Pozornosť sa rozplýva, prichádza únava a stav, ktorý niektorí humorne označujú za „postgastrálnu vygumovanosť“. Ako a prečo po hodovaní upadáme do letargie?

Tvrdenie, že za útlm môže krv, ktorá sa stiahne sa z mozgu do tráviaceho traktu je rovnako rozšírené ako nesprávne. S odkrveným mozgom nemajú pocity únavy po jedle nič spoločné.

Prekrvenie mozgu po jedle skúmala nemecká štúdia z roku 2003, kde vedci sledovali prúdenie krvi dvadsiatich mužov po tom, čo zjedli ťažké jedlo. Objem krvi, ktorá prúdila do mozgu sa pri trávení nezmenil.

Skryť Vypnúť reklamu

Krivo obvinená hydina?

V nasledujúcej dekáde, kedy sa veda začala čoraz viac zaujímať o chemické procesy v mozgu, ovládli tému americkí výskumníci. Únavu po spánku, prirodzene, stiahli na prejedanie počas Vďakyvzdania či Vianoc.

Rozšírila sa preto téza, že za únavu môže americké sviatočné jedlo - moriak. Konkrétne aminokyselina triptofán, ktorú obsahuje jeho mäso. Triptofán sa v tele premieňa na serotonín - hormón, ktorý okrem iného pomáha upravovať spánok.

Obviňovanie moriakov sa časom ukázalo byť z časti nesprávne. A nie len preto, že ospalosť po jedle zažívajú aj kultúry, ktoré moriaka nejedávajú. Ďalšie bádanie ukázalo, že moriak neobsahuje o nič viac triptofánu, ako akékoľvek iné mäso.

Prečítajte si tiež: Ako jesť tak, aby ste po jedle cítili prílev energie Čítajte 

Hormonálne príčiny

Čo má americké sviatočné menu spoločné s akoukoľvek inou hostinou je, že stôl sa prehýba pod jedlom s vysokým glykemickým indexom. Inak povedané, počas sviatkov ľudia zvyknú jesť jedlá, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Telo sa potom snaží nápor cukru vyrovnať vylučovaním inzulínu, ktorý pomáha organizmu ukladať energiu z cukru na neskôr.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzulín pritom spúšťa uvoľňovanie serotonínu a melatonínu, dvoch látok, ktoré spôsobujú ospalosť.

Vzťah troch hormónov potvrdila aj štúdia uverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Dobrovoľníci po zjedení jedla s vysokým glykemickým indexom zaspali rýchlejšie, než tí, ktorí jedli diétnejšiu stravu.

Prečítajte si tiež: Raw, vegánsky, či bez lepku? Etiketa pre hostí aj hostiteľov Čítajte 

Zaspávajú aj mušky

Iná oblasť výsku sa snažila pochopiť, ako presne sa po zjedení ťažkého jedla mení mozog. Hľadali mechanizmus alebo látku, ktorá utlmuje aktivitu mozgu a spúšťa ospalosť.

Odpoveď hľadali vedci u octomiliek. Ovocné mušky sú prekvapivo dobrým modelovým živočíchom. Nie len že majú praktickú veľkosť ale zároveň majú s človekom spoločných cez 60 percent DNA a až 75 percent génov ovplyvňujúcich chorobnosť.

V Scribbsovom výskumnom inštitúte na Floride sa vedcom podarilo vďaka octomilkám zdokumentovať základný vzťah medzi spánkom a metabolizmom.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobne ako u človeka, hlad zvyšoval aktivitu octomiliek a potláčal spánok. Po výdatnej strave zas mušky na 20 až 40 minút zaspali. Dĺžka spánku s objemom jedla narastala.

Ukázalo sa ale, že cukor ako taký na ospalosť vplýval len v prípade, že sa do tela dostal osamotený. „Jeho vplyv na ospalosť možno pozorovať iba mimo okna takzvanej potravinovej kómy,“ vysvetlil pre Medical News Today vedúci štúdie, neurológ William Ja.

Kómu po výdatnom jedle v skutočnosti podľa výskumníkov spúšťajú dve iné látky, ktorých vplyv cukor úplne prehlušil - soľ a bielkoviny.

Prečítajte si tiež: Steak alebo zeleninové rizito? Čítajte 

S ohľadom na vnútorné hodiny

Ospalosť po jedle regulujú konkrétne nervové dráhy v mozgu, významnú úlohu pri ich fungovaní zohráva látka leukokinín. Jej výskyt v mozgu pomáha strážiť, aké množstvo jedla má človek ambíciu zjesť.

Vedci zistili, že správanie ovplyvňuje už v priebehu hodovania, kedy pri vysokom množstve prijatých bielkovín a soli látka v mozgu vyvolá únavu. Podľa všetkého mozog pri mechanizme únavy aspoň čiastočne rešpektuje aj vnútorné hodiny tela. Napríklad mušky boli k spánku po jedle náchylnejšie popoludní, než ráno.

Prečo je pre mozog výhodné po dobrom jedle telo uspať? Kórejskí vedci Sang Woo Kim and Byung In Lee predpokladajú, že po uspokojení apetítu mozog "vypína" laterálny hypotalamus, ktorý koordinuje vzrušenie. Zjednodušene nám hovorí - ste sýty, teraz oddychujte a odložte si energiu na neskôr.

Až sa po sviatočnej hostine zvalíte na gauč, konečne poznáte pravého vinníka vašej únavy. Neobviňujte odkrvený mozog, ale radšej spomeňte si na hromadu bielkovín a soli, ktorú ste do tela dostali vďaka vyprážanej rybe a majonézovému šalátu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 30 071
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 651
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 777
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 146
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 866
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 586
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 989
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 812
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 176
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 133
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Spánok a únava, Výskum spánku, Mozog, Zdravá strava, Trávenie, Hrubé črevo, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Potvrdili ďalších 11 úmrtí, vyliečilo sa 878 ľudí (minúta po minúte)

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 ľudí pozitívne testovaných na nový typ koronavírusu. Laboratóriá otestovali 5 899 vzoriek. Celkový počet nakazených dosiahol číslo 46 056. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 176 obetí.

Ilustračná fotografia.

V Bratislave v tichosti búrajú nádejnú technickú pamiatku

Čerpacia stanica BZ patrila k najstarším na Slovensku.

Už len torzo čerpacej stanice BZ.
Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

V Česku prudko rastie počet hospitalizovaných aj úmrtí

Česká republika má pondelňajší rekord.

V Česku bude od stredy pre zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti s koronavírusom platiť nočný zákaz vychádzania.