SME
Streda, 15. júl, 2020 | Meniny má HenrichKrížovkyKrížovky

Prečo ste po sviatočnej hostine unavení?

Odkrvenie mozgu na úkor trávenia je mýtus.

(Zdroj: Pixabay)

Máločo dokáže znížiť výkon človeka tak, ako výdatné jedlo. Pozornosť sa rozplýva, prichádza únava a stav, ktorý niektorí humorne označujú za „postgastrálnu vygumovanosť“. Ako a prečo po hodovaní upadáme do letargie?

Tvrdenie, že za útlm môže krv, ktorá sa stiahne sa z mozgu do tráviaceho traktu je rovnako rozšírené ako nesprávne. S odkrveným mozgom nemajú pocity únavy po jedle nič spoločné.

Prekrvenie mozgu po jedle skúmala nemecká štúdia z roku 2003, kde vedci sledovali prúdenie krvi dvadsiatich mužov po tom, čo zjedli ťažké jedlo. Objem krvi, ktorá prúdila do mozgu sa pri trávení nezmenil.

Skryť Vypnúť reklamu

Krivo obvinená hydina?

V nasledujúcej dekáde, kedy sa veda začala čoraz viac zaujímať o chemické procesy v mozgu, ovládli tému americkí výskumníci. Únavu po spánku, prirodzene, stiahli na prejedanie počas Vďakyvzdania či Vianoc.

Rozšírila sa preto téza, že za únavu môže americké sviatočné jedlo - moriak. Konkrétne aminokyselina triptofán, ktorú obsahuje jeho mäso. Triptofán sa v tele premieňa na serotonín - hormón, ktorý okrem iného pomáha upravovať spánok.

Obviňovanie moriakov sa časom ukázalo byť z časti nesprávne. A nie len preto, že ospalosť po jedle zažívajú aj kultúry, ktoré moriaka nejedávajú. Ďalšie bádanie ukázalo, že moriak neobsahuje o nič viac triptofánu, ako akékoľvek iné mäso.

Prečítajte si tiež: Ako jesť tak, aby ste po jedle cítili prílev energie Čítajte 

Hormonálne príčiny

Čo má americké sviatočné menu spoločné s akoukoľvek inou hostinou je, že stôl sa prehýba pod jedlom s vysokým glykemickým indexom. Inak povedané, počas sviatkov ľudia zvyknú jesť jedlá, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Telo sa potom snaží nápor cukru vyrovnať vylučovaním inzulínu, ktorý pomáha organizmu ukladať energiu z cukru na neskôr.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzulín pritom spúšťa uvoľňovanie serotonínu a melatonínu, dvoch látok, ktoré spôsobujú ospalosť.

Vzťah troch hormónov potvrdila aj štúdia uverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Dobrovoľníci po zjedení jedla s vysokým glykemickým indexom zaspali rýchlejšie, než tí, ktorí jedli diétnejšiu stravu.

Prečítajte si tiež: Raw, vegánsky, či bez lepku? Etiketa pre hostí aj hostiteľov Čítajte 

Zaspávajú aj mušky

Iná oblasť výsku sa snažila pochopiť, ako presne sa po zjedení ťažkého jedla mení mozog. Hľadali mechanizmus alebo látku, ktorá utlmuje aktivitu mozgu a spúšťa ospalosť.

Odpoveď hľadali vedci u octomiliek. Ovocné mušky sú prekvapivo dobrým modelovým živočíchom. Nie len že majú praktickú veľkosť ale zároveň majú s človekom spoločných cez 60 percent DNA a až 75 percent génov ovplyvňujúcich chorobnosť.

V Scribbsovom výskumnom inštitúte na Floride sa vedcom podarilo vďaka octomilkám zdokumentovať základný vzťah medzi spánkom a metabolizmom.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobne ako u človeka, hlad zvyšoval aktivitu octomiliek a potláčal spánok. Po výdatnej strave zas mušky na 20 až 40 minút zaspali. Dĺžka spánku s objemom jedla narastala.

Ukázalo sa ale, že cukor ako taký na ospalosť vplýval len v prípade, že sa do tela dostal osamotený. „Jeho vplyv na ospalosť možno pozorovať iba mimo okna takzvanej potravinovej kómy,“ vysvetlil pre Medical News Today vedúci štúdie, neurológ William Ja.

Kómu po výdatnom jedle v skutočnosti podľa výskumníkov spúšťajú dve iné látky, ktorých vplyv cukor úplne prehlušil - soľ a bielkoviny.

Prečítajte si tiež: Steak alebo zeleninové rizito? Čítajte 

S ohľadom na vnútorné hodiny

Ospalosť po jedle regulujú konkrétne nervové dráhy v mozgu, významnú úlohu pri ich fungovaní zohráva látka leukokinín. Jej výskyt v mozgu pomáha strážiť, aké množstvo jedla má človek ambíciu zjesť.

Vedci zistili, že správanie ovplyvňuje už v priebehu hodovania, kedy pri vysokom množstve prijatých bielkovín a soli látka v mozgu vyvolá únavu. Podľa všetkého mozog pri mechanizme únavy aspoň čiastočne rešpektuje aj vnútorné hodiny tela. Napríklad mušky boli k spánku po jedle náchylnejšie popoludní, než ráno.

Prečo je pre mozog výhodné po dobrom jedle telo uspať? Kórejskí vedci Sang Woo Kim and Byung In Lee predpokladajú, že po uspokojení apetítu mozog "vypína" laterálny hypotalamus, ktorý koordinuje vzrušenie. Zjednodušene nám hovorí - ste sýty, teraz oddychujte a odložte si energiu na neskôr.

Až sa po sviatočnej hostine zvalíte na gauč, konečne poznáte pravého vinníka vašej únavy. Neobviňujte odkrvený mozog, ale radšej spomeňte si na hromadu bielkovín a soli, ktorú ste do tela dostali vďaka vyprážanej rybe a majonézovému šalátu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  2. Chcete nové auto?
  3. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  4. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  5. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  6. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  7. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  9. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  10. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  1. Nezávislý test autokamery Mio MiVue C570 řidičem CzechDriverem
  2. Chcete nové auto?
  3. Nalejte si pravú vodovodnú!
  4. 30 rokov po...
  5. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  6. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  7. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  8. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  9. Dopravca, ktorý dáva priestor prírode
  10. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  1. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 21 636
  2. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 15 685
  3. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 14 757
  4. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov 13 068
  5. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 12 370
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 11 389
  7. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 009
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 357
  9. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 9 965
  10. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 9 747
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Spánok a únava, Výskum spánku, Mozog, Zdravá strava, Trávenie, Hrubé črevo, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Matovič predstavil sociálny balíček, počíta aj s trinástym dôchodkom

Obedy zadarmo nahradí dvojnásobný daňový bonus na dieťa.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).
Vzorky odobraté na testovanie prítomnosti koronavírusu.
Atmosféra počas mimoriadneho zasadnutia Akademického senátu STU k odvolávaniu dekana Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity.
Cynická obluda

Správy od komunistov

Z bizarného sveta komunistov medzi ľudí včera prenikli dve správy. Na obe sa veľmi dlho čakalo.