SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Prečo ste po sviatočnej hostine unavení?

Odkrvenie mozgu na úkor trávenia je mýtus.

(Zdroj: Pixabay)

Máločo dokáže znížiť výkon človeka tak, ako výdatné jedlo. Pozornosť sa rozplýva, prichádza únava a stav, ktorý niektorí humorne označujú za „postgastrálnu vygumovanosť“. Ako a prečo po hodovaní upadáme do letargie?

Tvrdenie, že za útlm môže krv, ktorá sa stiahne sa z mozgu do tráviaceho traktu je rovnako rozšírené ako nesprávne. S odkrveným mozgom nemajú pocity únavy po jedle nič spoločné.

Prekrvenie mozgu po jedle skúmala nemecká štúdia z roku 2003, kde vedci sledovali prúdenie krvi dvadsiatich mužov po tom, čo zjedli ťažké jedlo. Objem krvi, ktorá prúdila do mozgu sa pri trávení nezmenil.

Skryť Vypnúť reklamu

Krivo obvinená hydina?

V nasledujúcej dekáde, kedy sa veda začala čoraz viac zaujímať o chemické procesy v mozgu, ovládli tému americkí výskumníci. Únavu po spánku, prirodzene, stiahli na prejedanie počas Vďakyvzdania či Vianoc.

Rozšírila sa preto téza, že za únavu môže americké sviatočné jedlo - moriak. Konkrétne aminokyselina triptofán, ktorú obsahuje jeho mäso. Triptofán sa v tele premieňa na serotonín - hormón, ktorý okrem iného pomáha upravovať spánok.

Obviňovanie moriakov sa časom ukázalo byť z časti nesprávne. A nie len preto, že ospalosť po jedle zažívajú aj kultúry, ktoré moriaka nejedávajú. Ďalšie bádanie ukázalo, že moriak neobsahuje o nič viac triptofánu, ako akékoľvek iné mäso.

Prečítajte si tiež: Ako jesť tak, aby ste po jedle cítili prílev energie Čítajte 

Hormonálne príčiny

Čo má americké sviatočné menu spoločné s akoukoľvek inou hostinou je, že stôl sa prehýba pod jedlom s vysokým glykemickým indexom. Inak povedané, počas sviatkov ľudia zvyknú jesť jedlá, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Telo sa potom snaží nápor cukru vyrovnať vylučovaním inzulínu, ktorý pomáha organizmu ukladať energiu z cukru na neskôr.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzulín pritom spúšťa uvoľňovanie serotonínu a melatonínu, dvoch látok, ktoré spôsobujú ospalosť.

Vzťah troch hormónov potvrdila aj štúdia uverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Dobrovoľníci po zjedení jedla s vysokým glykemickým indexom zaspali rýchlejšie, než tí, ktorí jedli diétnejšiu stravu.

Prečítajte si tiež: Raw, vegánsky, či bez lepku? Etiketa pre hostí aj hostiteľov Čítajte 

Zaspávajú aj mušky

Iná oblasť výsku sa snažila pochopiť, ako presne sa po zjedení ťažkého jedla mení mozog. Hľadali mechanizmus alebo látku, ktorá utlmuje aktivitu mozgu a spúšťa ospalosť.

Odpoveď hľadali vedci u octomiliek. Ovocné mušky sú prekvapivo dobrým modelovým živočíchom. Nie len že majú praktickú veľkosť ale zároveň majú s človekom spoločných cez 60 percent DNA a až 75 percent génov ovplyvňujúcich chorobnosť.

V Scribbsovom výskumnom inštitúte na Floride sa vedcom podarilo vďaka octomilkám zdokumentovať základný vzťah medzi spánkom a metabolizmom.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobne ako u človeka, hlad zvyšoval aktivitu octomiliek a potláčal spánok. Po výdatnej strave zas mušky na 20 až 40 minút zaspali. Dĺžka spánku s objemom jedla narastala.

Ukázalo sa ale, že cukor ako taký na ospalosť vplýval len v prípade, že sa do tela dostal osamotený. „Jeho vplyv na ospalosť možno pozorovať iba mimo okna takzvanej potravinovej kómy,“ vysvetlil pre Medical News Today vedúci štúdie, neurológ William Ja.

Kómu po výdatnom jedle v skutočnosti podľa výskumníkov spúšťajú dve iné látky, ktorých vplyv cukor úplne prehlušil - soľ a bielkoviny.

Prečítajte si tiež: Steak alebo zeleninové rizito? Čítajte 

S ohľadom na vnútorné hodiny

Ospalosť po jedle regulujú konkrétne nervové dráhy v mozgu, významnú úlohu pri ich fungovaní zohráva látka leukokinín. Jej výskyt v mozgu pomáha strážiť, aké množstvo jedla má človek ambíciu zjesť.

Vedci zistili, že správanie ovplyvňuje už v priebehu hodovania, kedy pri vysokom množstve prijatých bielkovín a soli látka v mozgu vyvolá únavu. Podľa všetkého mozog pri mechanizme únavy aspoň čiastočne rešpektuje aj vnútorné hodiny tela. Napríklad mušky boli k spánku po jedle náchylnejšie popoludní, než ráno.

Prečo je pre mozog výhodné po dobrom jedle telo uspať? Kórejskí vedci Sang Woo Kim and Byung In Lee predpokladajú, že po uspokojení apetítu mozog "vypína" laterálny hypotalamus, ktorý koordinuje vzrušenie. Zjednodušene nám hovorí - ste sýty, teraz oddychujte a odložte si energiu na neskôr.

Až sa po sviatočnej hostine zvalíte na gauč, konečne poznáte pravého vinníka vašej únavy. Neobviňujte odkrvený mozog, ale radšej spomeňte si na hromadu bielkovín a soli, ktorú ste do tela dostali vďaka vyprážanej rybe a majonézovému šalátu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 890
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 791
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 077
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 478
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 852
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 569
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 270
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 122
  9. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 879
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 5 853
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Spánok a únava, Výskum spánku, Mozog, Zdravá strava, Trávenie, Hrubé črevo, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Čo robiť, ak som sa nestihol objednať na odber? (otázky a odpovede)

Mobilné odberové miesta sú síce plné, samosprávy však cey víkend otvoria vlastné odberové miesta.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.
Stĺpček Jakuba Fila

Zhovievavosť voči Matovičovi už vôbec nie je namieste

Premiér vydiera národ aj koalíciu.

Jakub Filo.
Autorská strana Samuela Marca

Ak by sa Fico a Pellegrini chceli vrátiť, nerobili by to lepšie (píše Samo Marec)

Nikam sme sa nepohli, len sa všetci dohádali.

Predseda vlády Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí  po rokovaní 67. schôdze vlády SR.
Ľudia čakajú pred odberným miestom v bratislavskej Ružinovskej poliklinike počas celoplošného skríningového testovania na COVID-19.