BRATISLAVA. Priemerná doba, za akú sa dokáže väčšina cicavcov vyprázdniť, je 12 sekúnd. Univerzálnu konštantu objavili výskumníci z Technického inštitútu v Georgii - rovnaký vedecký tím, ktorý v roku 2015 získal Ig Nobelovu cenu za konštantu doby močenia cicavcov. Mimochodom, je to 21 sekúnd.
Napriek tomu, že človek patrí medzi cicavcov, s dvanásť sekundovým priemerom sa vie stotožniť iba málokto. Pobyt na toalete pri veľkej potrebe zvyčajne trvá rádovo dlhšie. Príčina tkvie najmä v neprirodzenej a fádnej modernej strave a následne v zlom stave črevnej fóry.
Pre pravidelnú stolicu a hladké vylučovanie je dôležité spojenie zdravej črevnej flóry a dostatočného príjmu vlákniny. Rozpustná vláknina (súčasť ovocia a zeleniny) totiž v tráviacom trakte napučí a uľahčuje odvod stolice, zatiaľ čo nerozpustná vláknina v obilninách naviaže vodu a zlepší činnosť čriev.
Čo je črevná flóra?
Ľudské črevá obsahujú 100 biliónov baktérií, ktoré vytvárajú takzvanú črevnú flóru. Časť baktérií v čreve je prospešná, no niektoré dokážu aj uškodiť.
Väčšina patrí do jednej zo štyroch kmeňov: Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria alebo Proteobacteria. Každá skupina má v zdraví človeka odlišnú úlohu a vyžaduje na svoj rast iné živiny.
Prospešné baktérie sú dôležité pre trávenie. Ničia škodlivé baktérie a mikroorganizmy, produkujú vitamín K, folát a mastné kyseliny s krátkym reťazcom.
Keď črevná flóra obsahuje príliš veľa škodlivých baktérií, tráviaci systém je v nerovnováhe. Výsledkom môže byť inzulínová rezistencia, prírastok hmotnosti, zápal a karcinómy.

Strava pre zdravé črevá
Vo všeobecnosti možno povedať, že črevná flóra je zdravá, ak je bohatá a rozmanitá. Ak nie je rôznorodá, ťažko sa zotavuje z škodlivých vplyvov infekcií, alebo po konzumácii antibiotík.
Rozmanitú črevnú flóru u zdravých ľudí zaručuje strava bohatá na celozrnné obilniny, ovocie, zeleninu. Zloženie baktérií v črevách sa mení už v priebehu niekoľkých dní po zmene jedálnička.
V takzvanej západnej strave sa z posledných 50 rokov vytratila rozmanitosť, ktorá ľudí a ich trávenie udržiavala v kondícii. V súčasnosti 75 percent zásob potravín na svete pochádza len z 12 rastlín a piatich druhov zvierat.