BRATISLAVA. Vysoký cholesterol je zákerný rovnako ako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak.
Usadzuje sa na stenách ciev a znižuje ich priechodnosť. Je príčinou kôrnatenia tepien, čo môže spôsobiť srdcový infarkt, mozgovú porážku, nedokrvenie nôh, problémy s obličkami, dokonca aj poruchy erekcie.
Či už je príčinou zlá životospráva, alebo genetika, nebezpečný cholesterol možno dostať pod kontrolu vďaka dlhodobej zmene stravy.
Zdravotníci z Harvardu odporúčajú nahradiť potraviny s vysokým obsahom "zlého" LDL cholesterolu za také, ktoré preukázateľne prospievajú srdcu a cievam.
Uvedené potraviny znižujú hladinu cholesterolu rôznymi spôsobmi.

Niektoré dodávajú rozpustnú vlákninu, ktorá viaže cholesterol a jeho prekurzory v tráviacom systéme a stiahne ich z tela skôr, než sa dostanú do obehu.
Iné sú zdrojom polynenasýtených tukov, ktoré priamo znižujú hladinu "zlého" LDL cholesterolu.
A niektoré obsahujú rastlinné steroly a stanoly, ktoré čiastočne zabraňujú telu vstrebávať cholesterol.