Text vyšiel pôvodne na webe denníka Washington Post.
„Čo môžem jesť na zmiernenie zápchy? Veľa potravín a doplnkov s vysokým obsahom vlákniny ma nadúva a nechcem užívať preháňadlá.“
Túto otázku dostávam v mojej gastroenterologickej ambulancii často.
Črevné príznaky ako nadúvanie a zápcha sú mimoriadne časté a postihujú až tretinu populácie. Mnohí ľudia nechcú užívať lieky, ak existuje prirodzenejšia pomoc. Uvedomujem si však aj to, že jednoduché odporúčanie zvýšiť príjem vlákniny je vágne a nie vždy užitočné.
Preto svojim pacientom už roky „predpisujem“ dávku dvoch kivi denne.
Dozviete sa:
- ako môže kivi ovplyvniť vyprázdňovanie,
- prečo je ovocie lepšie ako výťažky z neho,
- ako môže kivi chrániť pred rakovinou,
- ako si inak pomôcť pri zápche.
Ako kivi pomáha
Malé, ale silné zelené či zlaté ovocie kivi je plné živín: jedno kivi obsahuje 80 alebo viac percent dennej potreby vitamínu C pre dospelého človeka a tiež dva až štyri gramy vlákniny.
Okrem vitamínov E a K a ďalších prospešných antioxidantov a fytochemikálií je jednou z najdôležitejších zložiek kivi enzým aktinidín. Vyskytuje sa len v niekoľkých ďalších potravinách (vrátane manga a ananásu) a pomáha rozkladať bielkoviny, čím podporuje naše trávenie.
Aktinidín je taký silný, že sa komerčne používa ako zmäkčovadlo mäsa.

Ako teda pomáha vašim črevám?
Dovoľte mi, aby som vás oboznámila so zisteniami randomizovanej kontrolovanej štúdie, ktorá vyvolala úžas u gastroenterológov na celom svete. Štúdiu financoval predajca kivi, ale jej metódy boli dôsledné a ukázali jasné merateľné výsledky.
V štúdii z roku 2022 vedci z troch krajín – Nového Zélandu, Talianska a Japonska – zistili, že konzumácia dvoch zelených kivi denne počas štyroch týždňov pomohla ľuďom dosiahnuť úplnejšiu stolicu. V priemere sa ľudia vyprázdnili o jeden až dva razy týždenne viac.